SrbijaSpace logo

10 načina da se zaštitite od zagađenog vazduha

 

10 načina da se zaštitite od zagađenog vazduha

Zagađenje vazduha je mešavina čvrstih čestica i gasova u vazduhu. Emisije automobila, hemikalije iz fabrika, spore prašine, polena i plesni mogu se suspendovati kao čestice. Ozon, gas, glavni je deo zagađenja vazduha u gradovima. Kada ozon formira zagađenje vazduha, naziva se i smog.

Neki zagađivači vazduha su otrovni. Njihovim udisanjem može se povećati šansa za pojavu ozbiljnih  zdravstvenih problema. Ljudi sa bolestima srca ili pluća, stariji odrasli i deca su u većem riziku kada su u pitanju posledice koje sa sobom nosi  zagađenje vazduha. Uvek imajte na umu da zagađenje vazduha nije samo spolja - vazduh u zgradama takođe može biti zagađen i uticati na vaše zdravlje.

zagadjenje u beogradu ruski preciscivac

Nekoliko načina da zaštitite sebe od zagađenog vazduha....

 1. Proverite dnevne prognoze zagađenja vazduha u vašem području. Prognoze vas mogu obavestiti kada je vazduh nezdrav u vašoj zajednici. Izvori uključuju lokalne radio i TV vremenske izveštaje, novine i internet stranice npr. Светско загађење ваздуха: Индекс квалитета ваздуха у реалном времену
   
 2. Izbegavajte vežbanje na otvorenom kada su nivoi zagađenja visoki. Kada je vazduh loš, bolje je da vežbate kod kuće ili u teretani, dakle u zatvorenom prostoru. Ograničite vreme koje dete provodi igrajući se na otvorenom ako je kvalitet vazduha nezdrav.
   
 3. Uvek izbegavajte vežbanje u blizini mesta gde je veliki promet saobraćaja. Čak i kada su prognoze kvaliteta vazduha u zelenoj zoni, vozila na prometnim autoputevima mogu stvoriti visok nivo zagađenja i do jedne trećine milje dalje.
   
 4. Utrošite manje energije u svom domu. Proizvodnja električne energije i drugih izvora energije stvara zagađenje vazduha. Smanjivanjem upotrebe energije možete pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha i uštedi novca! Posebno ako ložite na ugalj ili drva morate voditi računa o zagađenju u unutar prostora u kome živite.
   
 5. Kada god je to moguće idite u prirodu, boravite u šumi ili na planini, parkovima...Košutnjak, Avala, Kosmaj, Fruška gora mogu biti odličan beg od stvarnosti i zagađenja vazduha. Ako imate dvorište posadite četinare i biljke koje prečišćavaju vazduh. Oni koji imaju ugrađen sistem za zalivanje dvorišta u svakom trenutku biće okruženi zelenilom i uživati u svojoj maloj zelenoj oazi.
   
 6. Ne palite drvo ili smeće. Spaljivanje ogrevnog drveta i smeća među glavnim su izvorima zagađenja česticama (čađom), u mnogim delovima zemlje.
   
 7. Koristite ručnu ili električnu opremu za negu travnjaka umesto benzina. Stari dvotaktni motori poput kosilica i ventilatora za lišće ili sneg često nemaju uređaje za kontrolu zagađenja. Oni mogu zagađivati vazduh čak i više nego automobili.
   
 8. Ne dozvolite nikome da puši u zatvorenom ili mu predložite da koristi TTC 10 i podržavajte mere kojima se na svim javnim mestima ne puši duvan.
   
 9. Koristite fotokatalitički prečišćivač vazduha u prostoru u kome boravite. Ovo omogućava značajno smanjenje čestica prašine, čađi, dima, alergena,zagađenog vazduha koji ulazi spolja, ali i prisustvo patogenih mikroorganizama u vazduhu, koji mogu biti ozbiljni izazivači respiratornih i kardiovaskularnih bolesti posebno kod osetljive populacije.
   
 10. Ukoliko ste u velikoj meri izloženi zagađenom vazduhu u okviru radnog mesta ili je zagađenje u Vašem gradu konstantno iznad proseka, predlažemo Vam redovnu detoksikaciju organizma primenom aktiviranog zeolita detoxamina /koji sakuplja otrove, teške metale, organofosfate i toksine i eliminiše ih iz organizma/. Takođe primena Indijskog tamjana, Kordicepsa, mešavina čaja na bazi razgona, plućnjaka, bokvice i podbela, može pročistiti Vaša pluća i poboljšati eliminaciju sekreta iz disajnih puteva.

 

Informišite se, pomozite sebi i svima drugima da lakše dišu. Sprečimo seču šuma i sadimo biljke. Vaš život i život nekoga koga volite mogu zavisiti od toga.


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (1)

Aleksandar

Ja živim u u nitrašnjosti srbije,nadomak beograda pa i nije tako strasno, kod nas domaćina što se kaže gore je biti unutar kuće nego napolju, još uvek tokom grejne sezonone, kada se lože smederevci, na drva ili ugalja, pa o žete misliri tog veselja, baš sam kupila jedan prečiščiviča vazduha ambi life, koji ne samo da prečiščiviča vazduh nego i, eliminiše duvanski dim, kao grinje i prašinu. I jako sam zadovoljan

(Dobar) 0
(Slab) 0
30-Mar-21 15:01:15 PMDodajte komentar