SrbijaSpace logo

GDE SE KORISTI LED RASVETA?

 

GDE SE KORISTI LED RASVETA?

 

Dilema koja je neminovno došla sa pojavom led tehnologije i led rasvete je u samom početku bila u jednostavnim pitanjima ''šta je ovo'', ''čemu ovo služi'', ''šta se sa ovim postiže'', ''šta se sa ovim hoće'', i sl.?!

Ova početna i naizgled jednostavna pitanja nisu tako brzo prevaziđena. Pogotovo ne tako brzo i takvom brzinom kakvom led tehnologija napreduje. Skoro da bi se moglo reći ''nemilosrdno'' i bez pardona.

''Nemilosrdno'', kao prigodnu reč smo namerno izabrali jer je zaista tako kada su u pitanju višedecenijske (skoro i više od jednog celog veka) navike i nepromenjena, pa i nepomirljiva, shvatanja o jedino mogućim izvorima rasvete veštačke svetlosti.

''Bez pardona'' se ruše tabui koji su dugo, zaista dugo vremena, bili u pojmovima koji su određivali zamisli, ideje, projekte i sve do gotovih rešenja kad god je bilo pitanje načina i definisanja izvora i izbora svetlosti koja je bila za otvoren prostor (ulice, autoputevi, stadioni, aerodromi, železničke pruge, brodske luke itd.) ili za prostor unutar prostorija (višenamenski objekti: stambeni, poslovni, industrijski i sl. objekti – zgrade, paviljoni, hale…)

Upravo zato, sa puno opravdanih razloga i neslućenih zasluga dobitnicima Nobelove nagrade su i ''prikačili'' epitet da su zaslužni za pronalazak ''svetlosti 21. veka''.

 

Jednostavan odgovor, odnosno jednostavni odgovori su: Da, led rasveta se koristi u domaćinstvima. Koristi se u kvalitetnoj i estetski savršenoj mogućnosti

  • zidne,
  • plafonske i
  • podne rasvete.

I u kupatilu i u kuhinji, i u dnevnoj i spavaćoj sobi. Koristi se i na vašoj terasi, balkonu, hodniku, stepeništu itd. Na vama je samo da izaberete!

Koriste se i tek će se koristiti u svim formama poslovnog prostora. Rešenja za unapređenje i ulepšanje svetlosnih efekata za sve vrste poslovnog prostora sa ovom vrstom rasvete pružaju skoro neograničene mogućnosti bez obzira da li je reč o enterijeru ili eksterijeru..

Ulična i baštenska rasveta je svestrano '' uputila dobrodošlicu'' led rasveti. Na prostoru ove rasvete (ulične i baštenske) led rasveta, ili bolje rečeno rasveta led tehnologije osvaja prostor gde do skoro nije bilo ni zamisli, ni u planovima, a još manje u gotovim rešenjima.

Led rasveta u formi led dioda, odnosno led sijalica različitog oblika i grla, kao što su na primer, G4, G9, GU10, E14 i E27, sve više i sve češće predstavljaju osnovni i glavni izvor svetla- svetlosti za lampe ulične i baštenske rasvete.

U odnosu na dosadašnje zahteve i u odnosu na već primenjena rešenja pokušaćemo da ilustrujemo sledećom raspodelom:

 

UPOTREBA LED RASVETE U UNUTRAŠNJEM PROSTORU - ENTERIJERU

- indirektno osvetljenje u spuštenim plafonima stambenog prostora, poslovnog prostora i sl.,

- osvetljenje izloga, prostora za izlaganje – takozvanih izlagačkih prostora – površina, osvetljenje slika i umetničkih vrednota koje željeni prostor čine lepšim i bogatijim,

- osvetljenje ugostiteljskih objekata (barova, kafića i sl.) i posebno uređenje rasvete šankova, šank-barova, stolova i sl.

- itd.

 

UPOTREBA LED RASVETE U SPOLJAŠNJEM  PROSTORU

- osvetljenje ulica, signalizacije raznih vrsta i sl.,

- mostova, spomen obeležja, namenskih fontana i sl.

- osvetljenje (i funkcionalno i dekorativno – estetsko) fasada zgrada – objekata, i sl.,

- osvetljenje izloga, ulaza u radnje – prodajne objekte i sl.,

- osvetljenje bazena, vrtova sa posebnim sadržajem hortikulture,

- reklamna industrija i sl.,

GDE KUPITI LED RASVETU?

LED rasvetu je najbolje kupovati u specijalizovanim firmama koje se bave isključivo rasvetom. Takve firme su svu svoju energiju usmerile na usavršavanje svojih znanja, stručnosti i stalnu edikucaiji zaposlenih kako bi pratili trendove, znali pojedinosti o proizvodu, ali i bili u mogućnosti da odgovore na zahteve kupca u pogledu savetovanja i što kvalitetnijeg izbora pravog proizvoda. Firme koje se bave rasvetom daju garanciju na proizvode, ali imaju i povoljnije cene.


Preuzeto sa: http://www.xenonlight.rs/blog/gde-se-koristi-led-rasveta.html


Komentari (1)

Mirjana

Koliko moze da se primeti LED rasveta sve vise i vise pronalazi nova mesta primene i vrlo zanimljivo izgleda. Cini mi se sta god i gde god pomislite mozete uklopiti LED rasvetu pitanje je samo koliko ste mastoviti.(Dobar) +1
(Slab) 0
28-Sep-17 08:43:24 AMDodajte komentar