SrbijaSpace logo

Zašto je LED rasveta toliko popularna?

 

Zašto je LED rasveta toliko popularna?

Način uređenja životnog prostora se vrlo često menja, što i jeste potpuno očekivano. Led rasveta je unela moderno svetlo u naše životno okruženje. Menjaju se i životne navike ljudi, pa neke stvari izlaze iz mode, a neke se vraćaju... Ponekad smo svedoci i brojnih novotarija, koje mnogi teško prihvataju. Zapravo je u ljudskoj psihi da se relativno teško navikava na novo, sve dok se sa sigurnošću ne može reći je u pitanju odličan proizvod. 


Zašto je rasveta važna za uređenje prostora?

Čak i ako uredite prostor onako kako želite, a ukoliko u njega ne ugradite odgovarajuće osvetljenje, sigurno se nećete osećati prijatno. 
U principu je osvetljenje izuzetno važno za uređenje kako stambenog, tako isto i poslovnog prostora. 

Naravno je uvek najbolje koristiti maksimalno dnevno svetlost. Ali se isto tako podrazumeva da je neophodno i korišćenje odgovarajućih lampi, lustera i plafonjera, kao i mnogih drugih načina osvetljenja, a kako bi celokupan prostor bio oplemenjen. 

Mnogi dizajneri su saglasni u tome da rasveta, odnosno osvetljenje igra možda i najznačajniju ulogu u uređenju prostora. Zato treba sa puno pažnje montirati zidne i podne lampe, zatim lustere i reflektore, kao i ostale elemente za osvetljenje.

Svakako da nije dobro tom prilikom preterati, ne samo zbog prijatnosti, odnosno neprijatnosti, nego i zbog potrošnje električne energije. 


Šta je LED rasveta?

Skraćenica od početnih slova engleskih reči Light Emitting Diode je u novije vreme jedan od najtraženijih načina osvetljenja prostora. Naime, kada je više LED sijalica upakovano u samo jedan izvor svetlosti, odnosno svetiljku, onda govorimo o takozvanoj LED rasveti. 

Osnovni razlog zbog koga se vrlo često u poslednje vreme koriste upravo ovakve lampe, zatim lusteri i reflektori, kao i ostali izvori svetlosne energije, jeste ušteda. 
Osnovne karakteristike LED sijalica su:

  • ne proizvode veliku količinu toplote, za razliku od pogonskih uređaja
  • izuzetno su osetljive svetiljke na visoke temperature
  • mogu da rade i uz korišćenje jednosmerne struje
  • imaju naročito dug vek trajanja
  • skuplje su od običnih sijalica
  • daju mnogo više svetlosti od običnih, ako se pravilno usmere
  • imaju interesantan dizajn


Ipak, najbitnija karakteristika LED rasvete jeste mala potrošnja električne energije, što svakako utiče i na finansije. Zato i ne čudi što se mnogi u današnje vreme odlučuju upravo za korišćenje lustera, zatim zidnih i podnih lampi, kao i reflektora i ostalih elemenata rasvete, a u kojima se nalazi jedna ili više LED sijalica. 


Zašto je LED rasveta toliko popularna?

Na prvom mestu zbog izuzetno interesantnog dizajna se preporučuje korišćenje LED rasvete. Nemojte da vas začudi ukoliko vidite sijalice, koje funkcionišu uz korišćenje ove tehnologije, a koje su posebno interesantnih oblika. 

Često se rasveta, koja podrazumeva korišćenje LED dioda i sijalica, primenjuje u različitom stambenom i poslovnom prostoru zato što značajno štedi električnu energiju. A samim tim što troši manje električne energije, to znači da će i računi za struju biti niži. Zato i nije uopšte čudno što je LED rasveta toliko popularna u današnje vreme. 


Led rasveta izbor
Led rasveta izbor
 

S obzirom na to ima i izuzetno visoku energetsku efikasnost, sijalica koja funkcioniše uz korišćenje ove tehnologije ima i naročito dug vek trajanja. Samim tim se smatra zanemarljivim činjenica da je njena cena nešto viša u odnosu na cenu obične, odnosno standardne sijalice. 

Osim što pruža osvetljenje, koje podseća na dnevnu svetlost, često se može u prodaji naći i LED rasveta koja nudi toplu ili hladnu belu svetlost, odnosno žućkastu, providnu ili matiranu. A to znači da svako može izabrati varijantu, koja se najbolje uklapa u njegov radni ili životni prostor. 

Smatra se čak oko 10 godina može trajati rasveta, koja je bazirana na LED tehnologiji. A izuzev LED sijalica, mogu se u proji naći i takozvane LED trake, koje su prvenstveno namenjene dekoraciji prostora. 

Ukoliko zaista želite vaši računi za struju budu značajno niži, nemojte oklevat i uložite novac u LED rasvetu. Vrlo brzo će vam se to isplati, u to nemojte uopšte sumnjati!
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Lela

Meni se najviše sviđa to što su dugotrajne, i što ne greju. Na mestima na kojima nešto radimo, uglavnom stavljamo jače sijalice, koje posle nekog vremena počnu mnogo da greju što nekome možda i prija, ali meni ne. Zato sam prošle godine sijalice na svim tim lampama zamenila LED sijalicama, i nisam se pokajala. Odlične su.

(Dobar) 0
(Slab) 0
25-Nov-20 18:06:46 PMNenad

Klasična sijalica je naporna za oči, svetlost nije zdrava ineprijatna je. Neonsko svetlo je još gore. Zato je LED široko prihvaćena, samo treba odabrati dobru nijansu, ima i tu loših izbor ai kombinacija, meni se najviše sviđaju više manjih LED lampi koje su raspoređene po zidovima i tavanu.

(Dobar) 0
(Slab) 0
25-Nov-20 11:11:21 AMangel

Led rasveta je sve popularnija jer je pre svega jeftinija, duze traje i modernija od obicne. Ja obozavam led trake, ima ih u raznim bojama, prelepo izgledaju kad se stave oko polica, kamina, ili visecih delova kuhinje.(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Jan-20 19:18:45 PMDodajte komentar