SrbijaSpace logo

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini sobnog bicikla

 

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini sobnog bicikla

Sobni bicikl je fitnes sprava koja služi za rekreaciju, skidanje viška kilograma, poboljšanje kondicije, jačanje mišića nogu (prednje i zadnje lože i listova). Po strukturi i načinu upotrebe veoma je sličan običnom biciklu. 

Ako ste rešili da kupite sobni bicikli naše mišljenje je da ste na dobrom putu za isplativu investiciju. Sobni bicikliće vam pružiti dobar trening. Mi ćemo pokušati da vam damo odgovore na česta pitanja vezana za sobne bicikle.

Sobni bicikli su jedna od najpopularnijih i najpristupačnijih tipova fitnes opreme. Ovo je vrlo lako razumeti. Sobni bicikli, naročito početnicima, pružaju siguran put do veoma kvalitetnog fitnes treninga, jeftino i bez velikog ulaganja.

Za ovo su sobni bicikli i pojektovani: da budu pristojna i pristupačna fitnes oprema dosta pristupačnija i od traka za trčanje npr. Mada se mora priznati da su i trake za trčanje veoma dobra investicija.

 

Još jedan razlog jeste sam pokret okretanja pedala: skoro svako može da vozi bicikli, nije potrebna neka posebna kordinacija a i priroda ove vežbe je laka: kukovi, kolena i zglobovi se lako mogu usaglasiti. Dakle, vežba je idealna za početnike i za one koji su na rehabilitaciji od neke povrede npr. I kao šlag na tortu dobro je poznato da bicikizam kao sport odlično utiče na kardio - vaskularni sistem.

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini sobnog bicikla

 • Kočioni sistem - većina sobnih bicikala koristi elektro kočioni sistem koji i nije jeftin ali omogućava proizvođaču da ugradi kotrolu uspona i otkucaja srca. Mehanički kočioni sistem je jednostavniji i takvi biciklli su jeftiniji a opet imaju dosta nivoa otpora. Jedino što je potrebno jesu dosta jakih zamajaca koje takođe treba konstantno održavati da bi se stekao dobar osećaj pri okretanju pedala.
 • Zamajci - tj. okretanje pedala. Što jače okretanje pedala otpor koje pedale pružaju mora da bude prijatniji a okreti da teku glatko.
 • Vrsta sobnog bicikla - Postoje nekoliko vrsta sobnog bicikla. U našoj ponudi se nalaze klasični - uspravni sobni bicikli na kojima se sedi kao na običnim biciklima. Još jedna jako popularna vrsta sobnog bicikla je horizontalni sobni bicikli na kojima se sedi naslonjen na sedište. Ovi bicikli su skuplji i zauzimaju više prostora.
 • Osećaj pri okretanju pedala - Idealno bi bilo da je ovaj osećaj što glatkiji pri svih 360 stepeni okreta pedala čak i pri jačem otporu i pri vožnji kad se ustane sa sedišta. Izbegavajte modele koji imaju "neravan" ili čuda osećaj pri okretanju pedala.
 • Masimalno opterećenje - Koliko će opterećenje sobni bicikl podneti pri najjačem okretanju pedala. Večina bicikala će pružiti preko 250 vati. Profesionalni bicikli mogu i do 400 vati.
 • Da je displej lak i intuitivan - Da li su vam informacije na displeju jasne? Da li je pristup programima jednostavan? Da li su dugmat lako uočljiva...
 • Trening programi - Da li može da ponudi raznovrsnost i motivaciju simulirajući različite trening programe, sa različitim opcijama, da li meri otkucaje srca (srčani ritam)?
 • Izvor energije - da li se sobni bicikli pokreću na struju ili imaju sopstveni izvor energije?
 • Podešavanja na samom biciklu - Što bicikli može više da se podešava to će biti logodniji za korišćenje. Bilo bi dobro da sedište bicikla može da se podešava napred/nazad, gore/dole.
 • Udobnost sedišta - Kako je sedište postavljeno? Da li je udobno? Ipak vi na njemu treba da sedite i po pola sata / sat!
 • Materijal konstrukcije - Proverite da li je ram bicikla napravljen od metala, da li su varovi i spojevi dobri, da li je završna obrada pristojna, da nema oštrih ivica, da su pokretni delovi dobro zaštićeni od "radoznalih prstiju". Dobro napravljen bicikli treba da bude stabilan pri treningu i bez preteranog klimanja. Čak i kad ste van sedišta prritiskajući ga.
 • Garancija - Proverite kolika je garancija na bicikli i da li je uopšte ima da nebi posle imali problema ako se bicikli pokvari. Garancija je različita od proizvođača do proizvođača.

Naravno, na kraju jednostavno razmislite šta vama od ovoga treba. Različiti tipovi bicikla koštaju različito. Vi ćete se odlučiti na osnovu vaših potreba i trenutnih mogućnosti. Nemojte da birate bicikli na osnovu cene. Bolje je izdvoji i koji dinar više za bolji bicikli. To bi vremenom moglo da vam se isplati!

 

Tekst pozajmljen sa sajta Ring sport


Preuzeto sa: http://www.ringsport.rs/vodic-za-kupovinu-sobnog-bicikla/t-4


Dodajte komentar