SrbijaSpace logo

Trihineloza

 

Trihineloza

Šta je trihineloza?

Trihineloza je bolest mesojeda i svaštojeda koju uzrokuje parazitski crv trihinela spiralis. Glodari-pacovi su direktni vektori-prenosioci ove bolesti od koje oboleva i čovek.

 

Način prenosa ove bolesti je tako što pacovi  jedu otpad klanične industrije tj. leševe uginulih i zaraženih svinja. Ova bolest iz sanitarnog i epidemiološkog ugla ima veliki značaj iz razloga što za kratko vreme može da oboli veći broj ljudi.

 

Kako se bolest prenosi?

Put prenosa trihineloze je preko mesa i to najšesće preko suvog i nedovoljno termički obrađenog. Uzročnik trihineloze može da opstane i na niskim temperaturama, ali nepreživljava temperature barenja, kuvanja i prženja.

 

Suhomesnati proizvodi od svinjskog mesa i mesa divljih svinja su  najznačajniji uzročnici prenosa bolesti, ukoliko su ovi proizvodi dobijeni od zaražene životinje. Trihineloza se u ređim slučajevima može preneti i suhomesnatim proizvodima od konjskog mesa, a i meso medveda ima prenosive sposobnosti.

 

Borba protiv trihineloze

Metode borbe protiv ove bolesti se svode na prevenciji i to na obavezan veterinarski pregled svih zaklanih svinja i ostreljene divljači, u ovom slučaju divljih svinja i medveda, kao i deratizacijom glodara i pravilnim upravljanjem klaničnim otpadom.

 

Glodari su najznačajniji prenosioci trihineloze, pa se deratizacija pacova mora sprovoditi permanentno i sistematski, pogotovo u seoskim i ruralnim područjima, a najviše u krugu klanica, svinjarskih farmi i stočnih groblja. Deratizacija se vrši preparatima u vidu mamaca na bazi aktivne materije bromadiolon. On deluje kao antikoagulans, sprečava zgrušavanje krvi i dovodi do unutrašnjeg krvarenja i smrti glodara.


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/blog-Trihineloza.html


Dodajte komentar