SrbijaSpace logo

Vrste i karakteristike termoizolacionih stakala

 

Vrste i karakteristike termoizolacionih stakala

Tekst je prenesen sa bloga MR PVC

 

VRSTE TERMOIZOLACIONIH STAKLA

Postoje nekoliko vrsta stakala koja su danas u upotrebi, u ovom tekstu zadržaćemo se na stakla koja imaju povećanu izolaciju na temperaturu, (a sa tim pružaju i istoveremenu zvučnu izolaciju).

Obično (Float) staklo

Float staklo je staklo koje se proizvodi pomoću float tehnologije. Visokog je kvaliteta, prozirno, ravnih, paralelnih površina i prirodnog izgleda bez deformacija. U prodaji se nalazi u skoro svim bojama: bronzano, zeleno, sivo, azurno plavo, tamno plavo i naravno bezbojno. 
Masovno se koristi za zastakljivanje prozora, vrata, fasada i većina naših domova ima ovakvo staklo.

 

Izo-staklo

Izo-staklo sastoji se od dve ili tri staklene površine (različitih debljina) između kojih se nalazi prostor ispunjen sa nekom plemenitim gasom. Princip izolacijske zaštite kod Izo stakla je sledeći:
Toplota se u prirodi kreće u pravcu od tople ka hladnije sredine, i to kretanje se kod ovih stakala eliminiše ili u znatnoj meri smanjuje primenom dvoslojnog ili troslojnog stakla između kojih se nalazi argon, kripton, ksenon ili smeše SF6. Ovakvi sistemi poboljšavaju koeficijent toplotne provodljivosti (Ug) za 10-15%. Spoljno staklo može biti kaljeno, a unutrašnje obično.

  • Koeficijent toplotne provodljivosti kod ovih prozora, ako je međuprostor punjen gasom argonom, je Ug=1.1W/m²K 
  • Ukoliko se upotrebljava kripton Ug=1.0W/m²K 
  • Ksenon i SF6 gas spuštaju koeficijent toplotne provodljivosti na svega Ug=0,8W/m²

Iako ima slabije rezultate u odnosu na druge plemenite gasove, prostor između  stakala se uglavnom puni argonom. Argon je nezapaljiv gas bez boje, mirisa, ukusa, neutralan je u odnosu na druge materijale, i što je najvažnije neškodljiv po zdravlje. 

 

Niskoemisiono staklo (Low-e staklo) 

Radi se o staklu koje je sa unutrašnje strane premazano metalnim oksidom (najčešće mangan oksidom) koji ima zadatak da smanji prelazak toplote ili hladnoće, tako što propušta kratkotalasno zračenje i reflektuje dugotalasno infracrveno zračenje. Ovaj premaz blokira deo sunčevog spektra da prođe kroz prozore: leti on filtrira sunčevu kratko-talasnu radijaciju, a zimi reflektuje nazad dugo-talasnu radijaciju koja nastaje prilikom grejanja, tako da se gubi manje toplote zato što se energija vraća ka izvoru toplote.

Nisko emisiona stakla minimalno deluju na svetlosnu propusnost i pogled kroz njih je isto kao kod drugih stakala. Mogu da budu u raznim bojama  - zelenkasta, plavičasta ili siva. 

 


Preuzeto sa: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Vrste-i-karakteristike-termoizolacionih-stakala.php


Komentari (1)

Mirjana

Ko bi trekao da ima ovoliko vrsta termoizolacionih stakala, eto nesto sam korisno i naucila sad.(Dobar) +1
(Slab) 0
26-Sep-17 09:02:16 AMDodajte komentar