SrbijaSpace logo

Zašto odabrati LED sijalicu?

 

Zašto odabrati LED sijalicu?

Zašto odabrati LED sijalicu?

LED sijalice pružaju idealno rešenje za osvetljenje i u isto vreme uštedu energije i novca. Svaku klasičnu sijalicu u stanu ili u kancelariji možete da zamenite sa LED osvetljenjem koje ima nisku potrošnju energije i samim time da ostvarite veliku uštedu.

Prednosti LED sijalica:

  • Dug vek trajanja LED sijalice. Prednost LED sijalica je izuzetno dug vek trajanja, a ušteda zbog manje potrošnje energije iznosi oko 90% u ondosu na klasične sijalice. U stvari, LED sijalice traju i do 20000 sati. Kada instalirate nove LED sijalice gotovo nikada ih više nećete morati menjati. LED sijalice imaju mnogo duži životni vek u odnosu na standardne sijalice.
  • LED rasveta nije osetljiva kao klasično osvetljenje. Kao što su tzv.“štedljive sijalice“ na promene napona koje se svakodnevno dešavaju, što znači da ih možete ih uključiti i isključiti bezbroj puta bez bojazni da će to skratiti njihov životni vek. LED svetlo dostiže svoj maksimum osvetljenosti trenutno, za razliku od fluorescentnog kome ipak treba izvesno vreme. Sa LED svetlima osvetljavanje je postalo izuzetno lako i sa ekološke tačke gledišta. Ova tehnologija je poželjna i zbog toga što se izuzetno lako reciklira.
  • LED svetla zahtevaju veoma nizak nivo održavanja. Pre svega, zbog dugog životnog veka. Nećete morati da ih menjate skoro čitav jedan vek. U isto vreme, očigledno korist jeste ogromna količina ušteđene energije.
  • Velike uštede na Vašim računima za utrošenu energiju. Troškovi za električnu energiju su u porastu, cena električne energije stalno raste. LED rasveta koristi i do 90% manje električne energije nego standardne halogene sijalice, što dovodi do velikih ušteda na Vašim računima za struju.
  • Ekološki bezbedne sijalice. LED sijalice su izuzetno energetski efikasne i za razliku od nekih CFL i halogenih sijalica, ne sadrže nikakve štetne materije poput žive za koju svi znamo da je izuzetno kancerogena ! To znači da su daleko sigurnije za korišćenje i mogu se reciklirati bezugrožavanja životne sredine

  • Nema rasipanja toplote. LED sijalice ne oslobađaju toplotu ni približno kao obične sijalice . One ne emituju infracrvene zrake ili UV svetlo. Za razliku od klasične rasvete koja dalje toplu (inkadescentnu/žutu) svetlost, LED sijalice mogu da imaju i tople i hladne boje. Boja svetlosti se obeležava u Kelvinima (K) i kod LED sijalica se najčešće kreće u rasponu od 2700K do 6500K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500K, boje od 3500 do 5500K se smatraju neutralnim (bele), dok se boje preko 5500K smatraju hladnim (ekvivalent dnevnoj svetlosti)

  • Jačina LED sijalica. Kada pomenemo snagu sijalice u vatima (W), prva asocijacija jeste jačina svetlosti sijalice, međutim snaga u W zapravo označava potrošnju električne energije i ne mora uvek direktno da reflektuje i jačinu svetlosti koju sijalica proizvodi. Srazmerno svojoj snazi, svaka sijalica proizvodi određenu količinu svetlosti i ona se izražava u lumenima (skraćeno “lm”).
  • Boja LED sijalice

Koju boju ćete korisistiti zavisi najviše od ličnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namene prostora koji se osvetljava:

Toplo bele sijalice – preporučuju se za kućnu rasvetu, imaju prijatno toplo svetlo identično klasičnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu

Neutralne bele boje – pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada.

Hladno bele boje (dnevna svetlost) – odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izlogaOsim toplih i hladnih nijansi bele boje, LED sijalice takođe mogu da imaju i druge boje slično klasičnim LED diodama – na primer crvena, zelena, plava i druge.

 

Dok je kod klasičnih sijalica količina svetlosti veoma linearno povezana sa snagom, štedljive i LED sijalice imaju znatno efikasniji rad u odnosu na klasične pa mogu da proizvedu istu količinu svetlosti sa mnogo manjom potrošnjom električne energije u odnosu na klasične sijalice. Ovde i nastaje najviše zabune kod izbora LED sijalica jer mnogima zvuči nelogično da LED sijalica od svega 9W može da zameni klasičnu od 75W pa vrlo čestu uzimaju jače LED sijalice nego što je to zaista potrebno. Dakle, treba porediti lumene, ne vate.

Kako bi bolje objasnili odnos snage LED sijalica u odnosu na klasične i štedljive, napravićemo uporednu tabelu za najčešće vrednosti snage klasičnih sijalica. Podaci u tabeli su informativnog tipa i predstavljaju približne vrednosti koje mogu malo da variraju u zavisnosti od tipa LED dioda i dizajna sijalice, ali su dobar vodič za izbor LED sijalaca odgovarajuće snage koje će zameniti starije vrste sijalica.

 

Jačina svetlosti (lumeni)

Klasična

Štedljiva

LED sijalica

~200 lm

25W

5W

2W

~350 lm

40W

9W

5W

~550 lm

60W

11W

7W

~750 lm

75W

15W

9W

~1100 lm

100W

20W

12W

 

  • Cena. LED sijalice jesu dosta skuplje od standardnih, ali obzirom na njihov ekstra dug vek trajanja, zapravo ćete uštedeti novac, prvensvetno na čestoj kupovini sijalica, ali i na ušteti električne energije

 


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (1)

Shone

Ja sam čisto iz radoznalosti kupio jednu LED sijalicu od 350 lumena, mesec dana kasnije sam od kuće napravio Las Vegas. Komšije malo gunđaju kako ne mogu da spavaju, i sve to dok zavijaju svoje LED sijalice po kući. Sad nam je ceo kraj osvetljen kao aerodrom, će počnu avioni da nam sleću pred vrata.

(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Aug-17 10:40:53 AMDodajte komentar