SrbijaSpace logo

Žuti mravi- problem stambenih zgrada

 

Žuti mravi- problem stambenih zgrada

Žuti mravi- problem stambenih zgrada

Žuti mrav lat. Monomorium pharaonis, takođe poznat i kao faraonski mrav, je vrsta mrava. To je mali insekt, žute ili svetlo braon boje, gotovo providan. Jedan ke od velikih štetočina u zgradama, naročito bolnicama. Žuti mrav je rasprostranajen širom sveta uključujući i Evropu, Ameriku, Australiju i Jugoistočnu Aziju. Ova vrsta je poligamna, što znači da svaka kolonija ima više kraljica. Što omogućava koloniji da se podeli od jedne i nastane više kolonija. Kolonje ne pokazuju agresivnos jedna prema drugoj, što se naziva unikolonijalizam. Žuti mrav je pretežno tropski insekt, ali sada ih ima svuda. Uglavnom po zgradama gde postoji centralno grejanje.

Gde se nastanjuju ovi mravi?

S obzirom da ovim insektima pogoduju tropski krajevi, a u našoj okolini nema takvih uslova žutimravi nastanjuju stambene zgrade, kao i druge u kojima se nalazi centralno grejanje. U zgradama najčešće se mogu sresti:

  • U kuhinjama
  • Ostavama
  • Kupatilima

Do ovih mesta pronalaze puteve kroz zidove i podove. Dovoljne su i najmanje pukotine i šupljine da bi mravi mogli da se kreću. Putevinjihovog kretanja su najčešće duž

  • Električnih
  • Vodovodnih
  • Kanalizacionih cevi
  • Cevi za centralno grejanje

Mogu se pojaviti ispod prekidača za struju, kablova struje za aparate u domaćinstvu. U potrazi za hranom dospevaju svuda. Zavlače se čak i po fiokama od ormara, policama, neretko i u frižidere.

Postoji li rešenje za ove napasti?

Postoji. Ovom problemu dezinsekcije žutih mrava treba ozbiljno i temeljno pristupiti. Jer ih se veoma teško rešiti zbog brze sposobnosti razmnožavanja.

Potrebno sistematski uraditi dezinsekciju veće površine prostora u kojem su se pojavili. Uništavanje žutih mrava je uspešno, ali oni se mogu uporno javljati periodično, u određenom vremenskom intervalu , a najčešće je to prolećni period.


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/


Dodajte komentar