SrbijaSpace logo

Dosadan kao buva

 

Dosadan kao buva

Šta su buve?


Jedna od definicija kaže da su buve beskrilni insekti koji vole da sišu krv. Na glavi im se nalaze oči i antene koje služe za detektciju toplote, ugljen dioksida, ali i senki i promena u strujanju vazduha. 
 

Mačija buva


Psi i mačke kao kućni ljubimci i kao lutalice su stalno stanište na kojima obitavaju buve. 
Svaka vrsta životinje ima sebi specifičnu vrstu buva, ali za nas je najznačajnija mačija buva (lat. ctenocephalides felis) iz razloga što ova vrsta buve napada kućne ljubimce kao i nas same. Buve su izuzetno neprijatna vrsta insekata zato što mogu da izazovu direktne zdravstvene posledice na ljubimcima i ljudima.


Da li su buve opasne po zdravlje?


Jesu. Buve mogu da izazovu zdravstvene posledice u vidu alergijske reakcije na koži. Vrlo često se dešava da buve nastane stanove u kojima žive kućni ljubimci, a neretko i u stanove u kojima ih nema. Ovi neprijatni insekti se češće javljaju u toplijem periodu godine.

Biološki ciklus buva započinje na životinji gde buva polaže jaja, nakon čega jaja spadaju sa životinje iz kojih se izležu larve koje počinju da se kreću u tamnije delove prostora. Larve se hrane najčešće osušenom krvlju,otpalim kožnim epitelom i fekalijama. Larve u svom razvoju imaju tri stadijuma nakon kojih  prelaze u fazu lutke. Nakon faze lutke uz prisustvo optimalne toplote dolazi do izleganja odraslih formi.

Odrasle buve se uz prvo prisustvo toplokrvnog domaćina (pas, mačka, čovek...)  hrane njegovom krvlju.


Kako uništiti buve?


Borba protiv ovog insekta se najčešće svodi na prevenciji. Prevencija pojave buva se najbolje postiže opštom higijenom kućnih ljubimaca i prostora u kojem oni borave kao i upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava u vidu praškova, ogrlica i kapaljki za pse i mačke. U slučaju pojave buva u prostoru potrebno je primeniti preventivne i radikalne mere za uklanjanje buva.

Najbolji način da se oslobodite ove napasti je da se preseče njihov razvojni ciklus.

Kako se to postiže?

Kvalitetnom higijenom, dubinskim usisavanjem, temeljnim čišćenjem, pranjem tepiha i podova i na kraju obavezna dezinsekcija kao najjača mera. 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Ema

Imam psa, tako da cim primetim da se češe, odmah kupujem ampule protiv buva.

(Dobar) 0
(Slab) 0
29-Aug-22 11:06:55 AMAtila

Naslov me je kupio da procitam i tekst. Korisno samo za one koji imaju problem sa ovim malim napastima.

(Dobar) 0
(Slab) 0
29-Aug-22 10:39:30 AMDosada

"Ako se samo još jednom počešeš, kupanje ti ne gine!" A buva uživa, i samo peva: "Food around the corner for me". :) Šalim se malo, al' stvarno su dosadne. A sirote životinje, ne znaju šta ih je snašlo. Treba im pomoći što pre, da i nas ne zaraze.

(Dobar) +2
(Slab) 0
29-Aug-22 08:50:47 AMDodajte komentar