SrbijaSpace logo

One se hrane Vašom krvlju dok Vi spavate - stenice

 

One se hrane Vašom krvlju dok Vi spavate - stenice

Kakvi su to insekti stenice?

 

Krevetne stenice vrebaju u pukotinama i opstaju na ljudskoj krvi. Iako ne prenose neke bolesti niti su opasni, ovi paraziti mogu izazvati neprijatan svrab. Međutim, one obično ne ostavljaju nikakav trag i možete shvatiti da su prisutne tek kada ih vidite svojim očima. Takođe, obično ih je veoma teško istrebiti.


Kako izgledaju stenice


Krevetne stenice su ravne, zaobljene i crvenkasto-braon boje, a velike su svega 7 milimetara. One koje najčešće napadaju ljude imaju latinski naziv Cimex lectularius.

Ove bubice nemaju krila i ne mogu da lete niti skaču, ali njihov tanani oblik tela im omogućava da se kriju mesecima a da ih uopšte ne uočite. One se mogu sakriti u pukotinama prtljaga, torbi, nameštaja, kreveta i odeće. One koje se hrane ljudskom krvlju mogu da pređu i do 30 metara u toku noći, a obično napadaju domaćina dok spava. Krevetne stanice za 10 minuta mogu da prikupe toliko krvi da budu mirne danima. Najčešće napadaju delove tela koji su otkriveni poput lica, vrata i ruku.

Interesantno je da su naučnici otkrili da ovi organizmi imaju omiljene boje. Oni najviše vole crna i crvena mesta, a izbegavaju ona koja su žute ili zelene boje. Takođe je ustanovljeno da ih privlače toplota, vlaga i ugljen-dioksid.

Ipak, ove stenice je jako teško otkriti. One za sobom ne ostavljaju nikakav očigledan ujed po kom se mogu prepoznati. Sami ujedi i ne predstavljaju neki veliki problem, ali može doći do problema kod onih koji su alergični.


Kako se rešiti stenica


Pošto ujedi ne govore mnogo o prisustvu ovih bubica, jedini dokaz da su prisutne jeste da ih uočite. Pokušajte da ih potražite u pukotinama dušeka. Možda budete u prilici da nađete ostatke njihove kože koja ostaje nakon što one istrunu. One takođe mogu ostaviti sićušne kapi krvi na vašem dušeku ili nameštaju.

Krevetne stenice nemaju preferenciju ka čistom ili prljavom što znači da se one mogu naći čak i u luksuznim hotelima. Međutim, mesta koja su u najvećoj meri podložna napadu ovih stenica jesu mesta na kojima živi veliki broj ljudi poput:

  • studentskih domova
  • kompleksa stanova
  • hotela
  • prihvatilišta


Uredno održavanje sobe može pomoći u smanjenju lokacija na kojima se stenice mogu sakriti, ali smatra se da je najbolje rešenje njihovo uklanjanje redovno traganje za znakovima njihovog prisustva.

Ako sumnjate na prisustvo stenica, stručnjaci preporučuju pronalaženje profesionalne firme za dezinsekciju koja ima iskustva sa krevetnim stenicama. Oni obično koriste insekticide, ali i neke nehemijske metode kao što je zagrevanje prostorija na 50°C, koja je smrtonosna po krevetne stenice. Zamrzavanje zaražene odeće ili predmeta na temperaturi od -18°C takođe može pobiti krevetne stenice. Ipak, zaražene dušeke je najbolje baciti.
 

Od 1995 godine pojave stenica su sve učestalije, zahvaljujući pre svega učestalijoj razmeni dobara kao i ljudskim migracijama. One su aktivne noću, kada se izvlače iz svojih skrovišta (kreveta, dušeka, tepiha, nameštaja...) i napadaju čoveka ali i druge sisare (pacove, miševe, pse, mačke). Izuzetno su otporne na ekstremne klimatske uslove (visoke i niske temperature, procenat vlage). U povoljnim uslovima žive oko 5 meseci a hrane se na svakih 5-10 dana. Životni ciklus krevetnih stenica se sastoji od 6 stadijuma, između kojih dolazi do presvlačenja i odbacivanja starog egzoskeleta. Otkrivaju se nalaženjem razvojnih oblika ili fleka na nameštaju od njihovog fecesa. Uništavanje stenica je složen proces koji zahteva tretman pesticidima kao i mehaničke mere poput usisavanja, termičkog tretmana itd. Poseban problem predstavlja činjenica da su stenice tokom godina razvile rezistentnost na određene pesticide.


Stenice se mogu uništiti kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.

 


Autorski tekst: Mirjana


Dodajte komentar