SrbijaSpace logo

Aktivnosti za vreme školskog raspusta

 

Aktivnosti za vreme školskog raspusta

Neočekivano i za decu i za roditelje školska godina u Srbiji je 2023. godine završena mnogo ranije nego što je planirano. To je izazvalo veliku  pometnju i haos kod većine roditelja, pa i kod vas, jer morate da za kratko vreme osmislite aktivnosti, kojima bi vaši mališani kvalitetno ispunili slobodno vreme.

Vama je to poremetilo planove, jer ste za vreme raspusta planirali da se preselite u novi stan, a da decu to preseljenje što manje uznemiri. Naime, posle dužeg vremena uspeli ste da za svoju porodicu kupite stan u kojem će i ćerka i sin imati svoje sobe, svoju privatnost, a i da konačno prestanu svakodnevna koškanja i sukobi.

 

Porodica

 

Poučeni iskustvom svojih prijatelja i kolega,  bez dvoumljenja angažovali ste pouzdanu i proverenu agenciju za selidbe, tako da  neprijatnih iznenađenja ne bi trebalo da bude. Preseljenje je veliki posao koji izaziva stres i bez obzira što je to skuplja varijanta, shvatili ste da vi ne posedujete ni znanje, ni sredstva da se u ograničenom  vremenskom periodu bavite time.

Odlučili ste da posao preseljenja prepustite profesionalcima i da za vreme produženog letnjeg raspusta što više vremena provedete sa svojim mališanima.

Vreme raspusta sjajna je prilika da se deca opuste, zabave. Evo nekoliko ideja kako da vaša deca provedu vreme tokom letnjeg raspusta:

 

 • Radionice i letnji kampovi
 • Izleti
 • Sportske aktivnosti
 • Kreativne radionice
 • Čitanje i pisanje
 • Kućni projekti
 • Filmovi i predstave

 

Radionice i letnji kampovi: Kampovi su jedinstvena prilika za boravak dece u prirodi. Jedan od najpopularnijh kampova namenjen deci uzrasta od 6 do 16 godina, koji organizuje agencija Superlino travel je „Moj super raspust“.

U početku su njihovi kampovi bili organizovani samo na Tari i Divčibarima, a danas boravak dece organizuju u više odmarališta u Srbiji i regionu:

 • Ohrid
 • Zlatibor
 • Goč
 • Kopaonik
 • Ravni Gaj


Letnji kamp sadrži bogat izbor različitih aktivnosti zanimljivih kako deci predškolskog uzrasta tako i osnovcima u pogledu:

 

 • snalaženja u prirodi,
 • pravljenja šatora,
 • penjanja uz veštačku stenu,
 • zip-line-a,
 • zorbinga
 • plivanja,
 • različitih umetničkih i edukativnih radionica.

 

Svaki dan u kampu od jutra do večeri je ispunjen raznim aktivnostima i iskustvima, druženjima, a u večernjim satima organizuju se maskembali, karaoke zabave kao i druge tematske večeri.

Slanjem dece u kamp pružena vam je mogućnost da svojoj deci obezbede školski raspust za pamćenje, kako sa drugovima iz škole tako i sa decom iz drugih gradova u Srbiji i regiona.

Za sigurnost dece u kampu brinu nastavnici, profesionalni instruktori, lekari i ostali saradnici kampa.

Organizujte izlete: Posetite obližnje parkove, muzeje, zoološke vrtove ili prirodne rezervate. Izleti su odličan način da deca nauče nešto novo i istraže svet oko sebe.

Za svaku preporuku su izleti koji se organizuju pod nazivom  „Moj Super Izlet“, a koji se održavaju u:

- Orašcu, (Kompleks Vile Aleksandar), istorijskom mestu udaljenom 60 km od Beograda, u srcu Šumadije. Vila Aleksandar smeštena je daleko od saobraćajnica, na ograđenom imanju, površine 4 hektara. U sklopu imanja nalaze se sportski tereni, adrenalin park, otvoreni bazeni, učionice i prostor za zabavu sa audio video opremom i etno vajat.Važno je naglasiti da je boravak dece bezbedan jer je zatvorenog tipa i nema individualnih poseta odnosno gostiju.

„Deliblatskoj peščari“ specijalnom rezervatu prirode. Edukativni centar „Čardak“ koji je otvoren još 2010. godine omogućava učenicima, đacima i studentima upotpunjen boravak u prirodi. Čardak je okružen stazama opremljenim informativnim tablama, vidikovcima i odmorištima.

 • Zasavici – koja se nalazi na području južne Vojvodine i severne Mačve, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić, istočno od reke Drine i južno od reke Save.
  Rezervat Zasavica je idealna destinacija u Srbiji za odmor. Specijalni rezervat prirode Zasavica je ukupne površine  1825 ha od čega je 675 ha u prvoj kategoriji zaštite.
  Zasavica može da se pohvali jedinstvenom florom i faunom, sa čak 192 vrste, koje su  ne samo  jedinstvene u Srbiji, već su neke od njih jedinstvene i u celom svetu.
  U rezervatu od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca kao i mini zoološki vrt.


Izlet

 

Sportske aktivnosti: Organizujte sportske igre u dvorištu ili parku, kao što su fudbal, odbojka, pikado ili vožnja bicikla. To će deci omogućiti da budu aktivna i poprave svoje motoričke veštine.

Kreativne radionice: Održavanje kreativnih radionica može biti zabavno i edukativno. Možete organizovati aktivnosti poput slikanja, pravljenja nakita, modeliranja glinom ili izrade kućica od kartona. Deca će uživati u stvaranju nečeg novog, svojim rukama.

Čitanje i pisanje: Podstaknite decu da čitaju knjige koje ih zanimaju ili ih nagovorite da napišu svoju priču ili dnevnik. To će im pomoći da razviju svoju maštu i jezičke veštine.

Kućni projekti: Uključite decu u kućne projekte poput kuvanja, uređenja dvorišta ili organizovanja i sređivanja igračaka. To će im omogućiti da rade na svojoj  samostalnosti i odgovornosti.

Filmovi i predstave: Organizujte večeri sa porodičnim filmovima ili posetite lokalni bioskop ili pozorište kako biste pogledali predstave namenjene deci.

Važno je prilagoditi aktivnosti interesima i uzrastu dece. Uvek im pružite mogućnost izbora i uključite ih u proces planiranja kako bi se osećali značajnim. Takođe, ne zaboravite da vreme provedeno sa decom uvek bude puno ljubavi, podrške i pozitivne interakcije.

Trudite se da što više vremena provodite sa svojom decom, uživajte sa njima, jer deca tako brzo odrastu!


Slike: pexels.com

 


Autorski tekst: Milica S. K.


Dodajte komentar