SrbijaSpace logo

Boja PVC stolarije

 

Boja PVC stolarije

Kada se pomisli koja je boja za PVC stolariju najbolja, odmah se pomisli na belu boju. Beli profili su najrasprostranjeniji na tržištu i za to postoje dobri razlozi. Naime, bela boja ima najmanji koeficijent apsorpcije infracrvenog zračenja iz sunčevog spektra, a to vodi ka tome da beli ramovi akumulišu manje toplote, i kod njih je rizik od zagrevanja i deformacija najmanji. 

 

Ali PVC prozori i vrata mogu da budu i u drugim  bojama. Arhitekte i vlasnici stanova nekada hoće prozore u drugim bojama, tako da na tržištu osim belih, postoje i tamnobraon, zeleni, plavi, žuti, crveni, oranž i ljubičasti prozorski ramovi. Razloga za manji broj obojenih profila ima nekoliko:

  • boja na profilima nije postojana,
  • oni nisu dovoljno otporni na vremenske prilike, 
  • previše su osetljivi na sunčevu svetlost,
  • osetljivi su na stvaranje toplote na površini.

Obojeni profili su osetljivi na zagrevanje prilikom izlaganja suncu, zato što se kod njih javlja povećana apsorbcija sunčeve svetlosti na površini. PVC ima nisku provodljivost toplote, tako da je razlika između površine koja je izložena svetlosti i one koja nije izložena relativno velika, a to dovodi do deformacija, savijanja, izduživanja i skupljanja profila.  

 

Ostatak teksta je na blogu MR PVC


Preuzeto sa: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Boja-PVC-stolarije.php


Dodajte komentar