SrbijaSpace logo

Da li će bitkoin izgubiti ono najvažnije i da li je to početak kraja jedne ere?

 

Da li će bitkoin izgubiti ono najvažnije i da li je to početak kraja jedne ere?

Od početka ere bitkoina i kriptovaluta uopšte, ono najvažnije i najlepše, zbog čega su i stekle toliku popularnost, upravo je anonimnost transakcija, pa samim tim i korupcija svedena na nulu. Ali, izgleda da korisnici digitalnih valuta neće još dugo uživati u anonimnosti, jer je Evropska Unija rešila da zabrani upravo ono što je najvažnije. Samo od sebe, nameće se pitanje da li je to početak kraja jedne ere?  

Naime, Evropska Unija, kao deo šireg plana za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, predlaže zabranu anonimnih transakcija, čime će najviše biti oštećena upravo trgovina kriptovalutama. U proteklih nekoliko meseci, vrednost bitkoina je konstantno varirala, što je dovelo do turbulencija na ovom tržištu. Moglo se mnogo zaraditi, ali i mnogo izgubiti, što je neke od korisnika izbacilo iz igre. Ipak, ostalo je sasvim dovoljno onih koji su rešili da u igri ostanu do kraja, po cenu da izgube još, jer uvek postoji nada da će se tržište oporaviti, a vrednost ponovo početi da raste.


Šta to EU smišlja?


U utorak, 20.07.2021. godine Evropska Unija je predstavila plan koji uključuje predloge za pojačanje nadzora nad finansijskim transakcijama. Ovaj plan uključuje i stvaranje novog tela EU sa oko 250 članova osoblja koje će nadgledati rizične finansijske institucije i zabranu svih gotovinskih transakcija viših od 10.000 eura (što je otprilike 11.800 dolara).


A na šta se to konkretno odnosi?


Bitkoin kisa


Konkretno, to bi značilo da bi anonimni novčanici za kriptovalute bili zabranjeni, kako se navodi u informativnom listu Evropske Unije. Znači, svi sistemi poput bitkoina, trebalo bi da se upravljaju istim pravilima koja se koriste i za redovne bankovne transfere što znači da, ukoliko do toga zaista dođe, anonimnih novčanika više neće biti!

Kako je na konferenciji za novinare u utorak, 20. jula ove godine izjavila Mered Mek Ginis, poverenica Evropske Unije za finansijske poslove: „Ne bi trebalo da imamo drugačija pravila za finansijski sistem. Ona bi trebalo da se primenjuju i kroz digitalne valute, takođe.


Kada možemo očekivati ove nove mere?


E sad, to je tek predlog, jer bi ovaj paket mera morali da odobre Evropski parlament i Evropski savet, što može biti dugotrajan proces. Jer, kao što rekosmo, to je jedna od mera u okviru šireg plana za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a da bi se u to uopšte krenulo, očekuje se oformljavanje novog tela koje taj plan treba da sprovede u delo. Za sve to, potrebno je mnogo sredstava i vremena, tako da se ne očekuje da ovaj plan počne da funkcioniše pre 2024. godine.

Kako je rekla Mek Ginisova u pripremljenoj izjavi na konferenciji za novinare: „Pranje novca predstavlja jasnu i konstantnu pretnju građanima, demokratskim institucijama i finansijskom sistemu. Ovaj današnji paket, značajno pojačava naše napore da zaustavimo pranje prljavog novca kroz finansijski sistem.


Opšte dobro ili početak kraja?


Bitkoin


Da li je ono što Evropska Unija traži zaista za opšte dobro svih nas, ili je u pitanju nešto drugo, ostaje da se vidi. Ako pitamo korisnike kriptovaluta, verovatno ćemo čuti mnogo oprečnih mišljenja, koja bi se verovatno veoma razlikovala, ali bi se svodila na isto, da je u pitanju politička igra moćnika. Ipak, da li je to početak kraja jedne ere, ere bitkoina?

Ako smo išta naučili za ovih dvanaest godina koliko postoji bitkoin, naučili smo da je sve moguće! I to da njegova vrednost vrtoglavo poraste, i to da padne, pa posle toga uzleti kao nikada pre, ali i to da će upravo zbog toga, što je u ovoj igri sve više igrača, moguće da nekome zasmeta, pa tako i da uruši stubove njegove palate, zabranjujući anonimne novčanike. Nažalost, sve je moguće, a šta će se zaista dogoditi, videćemo za oko dve do tri godine.

A šta vi mislite? Hoće li bitkoin preživeti uprkos planovima Evropske Unije? Podelite svoje mišljenje sa nama, u komentarima.

 


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (4)

Miša

Ako finansijski krugovi i centralne banke ne samo u EU nego u svim iole bitnim državama reše da zabrane bitcoin i ostale krpitovalute onda će ih zabraniti. Jš uvek imaju neki interes da ga puste i to tako teče. Mi obični smrtnici ne znamo šta će se desiti. PO mom mišljenu neka regulacija je ptorebna, ne može se pustiti samo tako da digitalne valute divljaju, opreviše je to opasno

(Dobar) +1
(Slab) 0
21-Jul-21 21:52:56 PMDragana

Vidim da se o tome naveliko piše. Ako taj plan stvarno zaživi, moguće je i da dođe do kraja ere bitkoina, što bi zaista bila velika šteta.

(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Jul-21 20:26:33 PMSrecko

Ko gubi ima pravo da se ljuti ali i stiti.EU zeli da kontrolise sve monetarne transakcije pa i kriptovalute.

(Dobar) +3
(Slab) 0
21-Jul-21 17:35:02 PManonimni

Da, to sam i ocekivao, u ovom svetu danas izgleda da vise nista ne moze biti anonimno. Ostaje nam da sacekamo jos par godina, pa da vidimo. Za to vreme mozemo da iskoristimo trenutne pogodnosti.

(Dobar) +4
(Slab) 0
21-Jul-21 15:37:08 PMDodajte komentar