SrbijaSpace logo

Da li su kriptovalute naša budućnost?

 

Da li su kriptovalute naša budućnost?

U poslednjih par godina, kriptovalute i digitalni tokeni su doživeli  pravu ekspanziju. Sve više ljudi se za njih interesuje i počinje da  trguje sa njima. Od pokretanja bitcoina, 9. Januara 2009. godine, mnogo toga se promenilo.

Njegova vrednost je u ovom trenutku preko 51 000 $, a uz bitcoin, ekspanziju doživljavaju i druge kriptovalue kao što su Ethereum, Libra, Dash, Litecoin…


Pa da vidimo, jesu li kriptovalute naša budućnost?


S obzirom da je broj kriptovaluta u stalnom porastu i da je konkurencija među njima sve veća, možemo očekivati da kriptovalute postanu još  popularnije u svakodnevnoj upotrebi građana širom sveta.

Sve veći broj popularnih aplikacija i servisa za online plaćanje kao što je PayPal, omogućuje  svojim korisnicima da pomoću njih kupuju, prodaju i drže digitalnu imovinu. PayPal nije jedina kompanija koje je prepoznala potencijal kriptovaluta. Početkom 2021. godine Tesla je kupio bitkoin u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, i prihvatio isplatu u ovoj kriptovaluti prilikom prodaje svojih automobila.


Bitcoin transakcije
 

Prema evidenciji Privredne komore Srbije, u našoj zemlji trenutno postoji više od 20 kompanija koje su specijalizovane za trgovinu kriptovalutama. Osim toga, u pojedinim većim gradovima Srbije, poput Beograda, Novog Sada i Niša, već postoje menjačnice i bankomati za kupovinu kriptovaluta, a njima se može trgovati i putem onlajn servisa.

Bitcoin je i dalje prva kriptovaluta na svetu, ali zbog gubitka tehnološke trke sa ostalim kriptovalutama sve više gubi udeo u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta

On je i dalje daleko isplativiji kada je u pitanju slanje velikih iznosa, ali njegov blockchain i dalje podržava 5-7 transakcija u minutu, što je daleko ispod modernog standarda.

 

Koje su prednosti kriptovaluta?

 

Jedna od najvećih prednosti kriptovaluta u odnosu na klasične valute, zbog čega su i dobile na popularnosti, je to što je upravljanje njima decentralizovano, to jest nije pod kontrolom banaka ili vlada. Razmena se obavlja direktno između korisnika (peer-to-peer), bez posredovanja trećeg lica. To je moguće zahvaljujući upotrebi savremenih tehnoloških rešenja, najčešće blokčejna (blockchain).


Kriptovalute
 

Bezbednost protokola trgovine kriptovalutama je gotovo zagarantovana, upravo usled decentralizovane prirode procesa. Iako postoje hakerski napadi, veoma je teško istovremeno napasti sve računare na kojima se istorija transakcija čuva.

Sve prednosti kriptovaluta su:

 

  • Učesnicima pružaju potpunu anonimnost jer ne ostavljate ni jedan lični podatak da bi pristupili mreži i postali vlasnici kriptovalute
  • Ono što izdvaja kriptovalute je to što su generisane od strane programa i nisu u kontroli ni jedne vlasti ili centralne banke. Niko nema apsolutnu kontrolu nad sistemom.
  • Provizije su jeftinije nego kod klasičnih načina transfera novca
  • Zbog sistema kodiranja kriptovalute su zaštićene od malverzacija, fotokopiranja, dupliranja transakcija.
  • Transparentne su i svi mogu videti transakcije koje se odvijaju, naravno korisnici su pod šiframa koje se nazivaju adrese i niko ne može saznati ko se krije iza transakcije.

 

Kriptovalute i zakonska regulativa


Sve veći broj država uvodi zakonsku regulativu na upotrebu kriptovaluta kako bi se sprečila utaja poreza i sve ostale nelegalne aktivnosti. Savet Evrope je uveo pravilnik rada za sve menjačnice kriptovaluta i svi korisnici moraju dokazati svoj identitet.

Ovo je primenjivo na gotovo sve menjačnice, ali ne i na same kriptovalute koje se mogu koristiti anonimno u svakodnevnim transakcijama. Ali ostaje pitanje do kada će moći da se sačuva i ta anonimnost.


Kriptovalute regulativa
 

Donedavno neregulisana, oblast digitalne imovine sada je prepoznata i  u našem zakonodavstvu. Virutelne valute, digitalni tokeni, kriptomati - svi ovi do sada mnogima nejasni pojmovi, dobili su definicije u Zakonu o digitalnoj imovini koji je stupio na snagu 29. juna. Osim definisanja osnovnih pojmova, zakon reguliše i oblast izdavanja, trgovine i pružanja raznih usluga povezanih sa digitalnom imovinom u Srbiji.


Za kraj

 

Očekuje se da će se trend sa kriptovalutama nastaviti. Neki idu toliko daleko da veruju kako će kriptovalute  u potpunosti zameniti postojeće valute. Da li će se to zaista dogoditi ostaje da vidimo, ali jedno je sigurno - kriptovalute su definitivno budućnost svih nas. 

Naravno, neki će reći da je to Mozzart kladionica, odnosno kada i industrija klađenja počne da prihvata kriptovalute, ali da sačekamo. Ima neke simpatičnosti u neizvesnosti pred nama.

Kakvo je vaše mišljenje o budućnosti i kriptovalutama? Ukoliko imate iskustva sa trgovanjem kriptovalutama, podelite ga sa nama u komentarima.
 


Autorski tekst: Anđelka Pavlović


Komentari (3)

Potrebna je stabilnost

Moje mišljenje je da ne mogu da postanu budućnost. Jednostavno niko nema kontrolu nad njima, a država mora da ima barem neku kontrolu na tokovima novca. Nekome se to ne svidja ali finasije su nauka i previše su važne da bi se dopustilo divljanje. Valute su glavni instrument te kontrole tako da neće ih tek tako pustiti iz ruku. Kriptovalute su još uvek periferna stvar, kada toliko narastu da ugrožavaju stabilnost tržišta uništiće ih. Do tog trenutka naravno neko će zaraditi

(Dobar) +4
(Slab) -1
07-Sep-21 14:50:10 PMMiki

Definitvno jesu budućnost, u Švedskoj su vec potpuno izbacili upotrebu keša, ne bi me čudilo da se u budućnosti plaća samo kriptovalutama.

(Dobar) +6
(Slab) 0
07-Sep-21 11:15:46 AMLucija

Iskustva nemam, ali se nadam da će postati naša budućnost i svakodnevica. Naravno, ako se ne dogodi onaj najcrnji scenario da se zabrani anonimno trgovanje, inače od svega toga neće biti ništa...

(Dobar) +7
(Slab) 0
07-Sep-21 11:08:16 AMDodajte komentar