SrbijaSpace logo

Da li je voćnjak isplativa investicija?

 

Da li je voćnjak isplativa investicija?

Ako neko od vas postavi pitanje „Da li je voćnjak isplativa investicija“, naš odgovor na vaše pitanje je: „Da takva investicija je apsolutno isplativa!!!


Investiranje u voćnjak je apsolutno sigurna i isplativa investicija

Mnoga istraživanja su dokazala da ulaganje u voćnjak, nakon određenog vremena donosi i sigurnu zaradu. Poljoprivrednici su prvi koje treba konsultovati u vezi pitanja da li je voćnjak isplativa investicija. Zaključak mnogih koji se bave poljoprivredom je kako je ulaganje u obradivo zemljište, jedino ulaganje koje svakom voćaru ili vinogradaru donosi siguran povrat investicija, a vremenom i sigurnu zaradu. 
 

Šta je voćnjak?

„Voćnjak je poljoprivredno zemljište, zasađeno voćkama“.

Ali da krenemo redom u odbranu mišljenja mnogih voćara da je ulaganje u voćnjak isplativa investicija. Naravno da ne treba ići odmah u kupovinu obradivog zemljišta, pre nego što se dobro ne raspitate o samom zemljištu, kao i dobro informišete o svim drugim potrebnim detaljima.


Vocnjka investicija i isplativost
 

Pre kupovine određenog obradivog zemljišta, obavezno konsultovati stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, pre svega agronoma!!!

Agronom za vas može doći do potrebnih stručnih saznanja:

  • koji je sastav i kvalitet zemljišta
  • da li zemljište nudi mogućnost organske proizvodnje
  • klima i kvalitet vazduha te regije
  • broj sunčanih dana
  • broj kišnih dana
  • koje su štetočine prisutne u toj regiji
  • koje voćke je najbolje saditi na tom zemljištu
  • agroekološki uslovi za gajenje određene biljne vrste
  • da li zemljište ima obezbeđenu preko potrebnu infrastrukturu: prilazni-asfaltni put da li je u blizini veće mesto, priključak za struju, voda, postojeći objekat i mnoge druge stavke, bitne za normalno funkcionisanje i razvoj voćnjaka
  • procena blizine mogućeg tržišta


Voćnjak je tradicionalni oblik voćarstva!

Poznato je da oko 70% kompletne teritorije Srbije, čine poljoprivredna zemljišta. U poslednje vreme je sve više zainteresovanih za kupovinu obradivog zemljišta i sve teže je u ponudi pronaći kvalitetno obradivo zemljište koje se može kupiti. Ove informacije nas dovode i do realnog zaključka, kako su cene zemljišta svakim danom sve veće.


Isplativost vocnjaka
 

Ponuda obradivog zemljišta nas upućuje na informacije, kako se putem oglasa prodaju zemljišta manje površine, ali i obradiva zemljišta velike kvadrature, koja nude realnu mogućnost bavljenja ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivredna zemljišta velikih površina, potencijalnim investitorima nude ujedno i praktične mogućnosti ozbiljnog bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Voćnjaci uglavnom dobro uspevaju u regiji gde ima plodnog obradivog zemljišta, vode potrebne za navodnjavanje, dovoljno sunčevih zraka, potrebne agroekloške uslove. Ovaj tip zemljišta je smešten uglavnom u ravnici, ali i tamo gde ima malih uzvišenja. Ako dođete do potrebnih saznanja i prepoznate realnu mogućnost zarade od voćnjaka, onda vam toplo preporučujemo da kupite obradivo zemljište na kome planirate fomirati voćnjak i na taj način pokrenete svoj biznis sa voćem. 
 

Ogradite svoj voćnjak, jer su mlade voćke prava poslastica za glodare posebno zečeve!

Jasno je da su vam nakon kupovine obradivog zemljišta na kome planirate formirati voćnjak, potrebna i početna finansijska sredstva. Ako sredstva i posedujete ne bi bilo loše da redovno pratite određene konkurse koji se pojavljuju u zemlji ili inostranstvu. Slažemo se da za redovno praćenje takvih konkursa treba izdvojiti i puno vremena, ali verujte da se vreme koje uložite, može itekako isplatiti.

Možemo napomenuti dobar primer poslovne žene koja je za pokretanje organske proizvodnje voća uspela uz apliciranje svog projekta da prođe na jednom konkursu koji joj je obezbedio 80% potrebnih sredstava, a 20% sredstava je trebala sama da obezbedi.
 

Redovno pratite određene konkurse koji se pojavljuju u zemlji ili inostranstvu, jer tako možete obezbediti neophodna sredstva za kupovinu zemljišta i formiranje voćnjaka!!!

Zasad jabuka se smatra među najisplativijim investicijama u pokretanju voćnjaka i to iz praktičnih razloga. Nakon značajne investicije u zasad jabuka, ova voćka već u trećoj godini daje značajan rod. Po jednom hektaru se iz zasada jabuka u trećoj godini razvoja ove voćke, može dobiti čak od 60 do 70 tona kvalitetnog ploda jabuke. Naravno uvek možete razmišljati i o zasadima drugih tipova voća, koje se mogu zasaditi na zemljištu koje ste kupili.
 

Kako smo već napomenuli, pre nego se odlučite za zasad određenog tipa voća, uvek konsultujte priznatog agronoma.


Naravno sve zavisi od toga na kojoj ste lokaciji kupili obradivo zemljište, jer možda baš na tom zemljištu koje želite kupiti ne možete zasaditi određeni tip voća koji ste planirali.
 

Vocnjak investicija
 

Ako želite da se bavite konvencijalnom proizvodnjom, obavezno razmislite o podizanju voćnjaka!

Plantaže voća se najčešće sastoje od monokultura niskih voćki, a poznato je i zašto. Voćnjaci koji poseduju visoke voćke, zahtevaju ujedno i znatno više održavanja što znači i rada. Voćnjake prati i vegetacija koja ujedno osigurava i plodno zemljište za mnoge vrste životinja, tako da vaš voćnjak ujedno može da ima i izuzetno pozitivan uticaj na očuvanje biološke raznolikosti.

Poznato je da se u mnogim voćnjacima često drže ovce, koje sprečavaju rast trave. Voćnjaci su sa strane zaštite životne okoline izuzetno važan deo kulturnog krajolika. 

Kada vam vremenom pristigne rod voća koje ste zasadili, potrebno je naravno taj rod i prodati. Mada osim prodaje samog ploda, postoji mogućnost proizvodnje krajnjih proizvoda od voća počevši od proizvedenog pekmeza, džema, soka, rakije pa i vina.

Predlažemo vam zato da razmislite i o drugim prednostima, koje rod voćki može da vam donese. Nadamo se da smo vam pomogli u vašem razmišljanju kojim tipom biznisa da se počnete baviti i da ćete nakon ovog teksta koji ste pročitali, doneti odluku o kupovini obradivog zemljišta, koje će vremenom postati vaš voćnjak kojim ćete se ponositi.

foto: Pixabay

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (10)

Bivši seljak

Problem je otkup i plasman. Ukoliko bi proizvođači bili sigurni da će prodati svoj rod, i da će ukoliko je potrebno i država uskočiti pa po nekoj minimalnoj ali isplatljivoj ceni kupiti rod kada godina nije povoljna za voće, onda bi se lakše odlučivali da investiraju u voćnjake. ovako je sve veliki rizik. Pošto širi auditorijum treba znati da nije svaka godina dobra, postoje periodi kada je suša, kada su bolesti, kada se desi grad, rani mraz, to su slabe godine tu voćari proizvode samo gubitke i ptorebno je zaštita i podrška kako bi se oni sledeće godine vratili sa pozitivnim poslovanjem(Dobar) 0
(Slab) 0
25-Sep-19 12:42:09 PMSrecko

Danas je sve privatno nije kao pre da drzava ima svoje preradjivacke kapacitete zato nas poljoprivrednik muku muci sa plasmanom robe.(Dobar) +2
(Slab) 0
08-Jul-19 10:42:32 AMSrecko

odgovorio/a: rakijas

da.. ko nije pojeo seljacki lebac ne zna kako je to. nekad su bile zadruge ali to vise retko ko i pamti. danas ako nije obezbedjen plasman robe pitanje je vredi li rizikovati sa nekom proizvodnjom

(Dobar) 0
(Slab) 0
08-Jul 12:42:14
Preduzetnik

Kolika je minimalna velicina vocnjaka za zasad jabuka i kada pocinje da se isplaćuje vocnjak jabuka?(Dobar) +3
(Slab) 0
06-Jul-19 11:08:30 AMNenad

Da, pogledajte zapadnu Srbiju i kakos e muče sa malinama. Stalno neki problemi i ucienjivanja. Nije voćnjak sigurna investicija, jedino ako se radi na velikim površinama, a to mogu samo pojedini tajkuni i strane firme koje su kupili zemlju po Vojvodini i u okolini Beograda(Dobar) +1
(Slab) 0
05-Jul-19 12:02:33 PMNenad

odgovorio/a: neko sa zemlje

zna se sta je sigurno. ali dobar biznis plan i obezbedjen plasman su izazov za one koji bi da se bave ovim poslom.

(Dobar) +1
(Slab) 0
08-Jul 00:05:59
Vaso

Sigurno da je voćnjak isplativa investicija. Pogledajte zapadnu Srbiju kako drma sa malinom. Što veći zasad, veći i profit. Pa ko ima kintu da uloži i vremena da sačeka rod, fenomenalna investicija.(Dobar) +2
(Slab) 0
04-Jul-19 23:03:41 PMVaso

odgovorio/a: Malinar

ne moze bas malina da ceka. kad se obere mora u hladnjacu i tad sta uzmes uzeo si. nije to samo napisati Vaso. jedan dan u malinjaku pa ce ti biti jasnije.

(Dobar) +1
(Slab) 0
07-Jul 19:32:38
Ivan

Srbija je ranije bila sila u izvozu voća. Izvozila je sirovo voće, ali i na primer suve šilje. Tako da realno ko ima novac da investira u zasad jabuka, loze i sl. sigurno da može da profitira kroz par godina. A posebno ako može da kupi veće parče zemlje i započne ozbiljnu proizvodnju.(Dobar) +2
(Slab) 0
04-Jul-19 23:00:38 PMIvan

odgovorio/a: Ivan pronalazac

Ivane, nisam cuo za te suve silje, o cemu se tu radi i koliki je profit od tih silja?

(Dobar) +2
(Slab) 0
04-Jul 23:09:01

Dodajte komentar