SrbijaSpace logo

Facility management

 

Facility management

Facility management  je optimalna strategija za tehničko održavanje velikih firmi. I ne samo njih. Nekada su firme imale svoje službe za održavanje, pa su onda vremenom počele da iznajmljuju druge firme za te usluge.

Danas je trend ukrupnjavanja, odnosno da jedna firma koja se bavi ovim poslom sama obezbeđuje sve resurse za najrazličitije zahteve korporacija u pogledu održavanja i upravljanja resursima i imovinom firme.

Preciznija definicija facility management (FM) bi bila ta da je on u stvari integracija svih procesa u sklopu organizacije za održavanje i razvoj ugovorene usluge, a u cilju optimizacije efikasnosti baznih aktivnosti.

 

Tehničko održavanje firmi

 

Ili jednostavnije, više ili svi poslovi koji treba da se realizuju za nesmetano funkcionisanje firme a koji nisu njena primarna delatnost.

Da. A takvih poslova može biti mali milion. Samim tim facility management  pokriva sve te oblasti unutar života firme ili holdinga, i može da ima znatan utica na efikasnost poslovanja kao i na samu produktivnost zaposlenih. O troškovima da ne govoirimo.
 

Zašto je nastao Facility management?

Efikasnost, optimizacija odnosno racionalno upravljanje troškovima su verovatno u korenu potreba i samog nastanka ove vrste aktivnosti. 

Da bi se došlo do ovog načina za upravljanje objektima, odnosno resursima trebalo je da prođe dosta vremena. One organizacije koje su prepoznale ovaj način upravljanja resursimasu bitno povećale svoju konkurentnost, jer su ostvarile uštedu na nizu pojedinačnih poslova, koje su se pre pojave facility management-a rešavale na načine koji su bili skuplji, sporiji i neefikasniji

 

Facility management

 

Firma koja želi uspeh i pre svega konkurentnost svojih proizvoda i usluga treba da ume da kombinuje sopstvene resurse i izabere najbolje aktivnosti koje su od vitalnog značaja za opstanak i razvoj organizacije.

Ako pogledamo iz ugla veliih firmi, korporacija, facility management daje ogroman doprinosi realizaciji operativnih, ali i ciljeva na duže staze. Niko ne voli prekide u radu. Pametno i efikasno upravljanje tekućim segmentima poslovanja omogućava nesmetan protok i rad na dnevnom nivou što je nekada prevaga koja pravi razliku u odnosu na konkurenciju.

Dobro osmišljne, planirana i realizovana podrška radnim procesima obezbeđuje inspirativno radno okruženje. Radnike i osooblje koji su zadovoljni uslovima rada i omogućuje ostvarenje njihovg maksimalnog radnog potencijalla i kreativnosti.

Ko se bave Facility management-om?

FM menadžeri su relativno novo zanimanje. To su specifična radna mesta koja su potrebna da bi se profesionalna disciplina podigla na potrebni novi. Facility menadžeri imaju neobično odgovoran i kompleksan posao. Prosto zato što je dijapazon poslova koji su vezani za tehničko održavanjeali i za upravljanje mnogim drugim poslovima jako širok. Osnovni celine kojima se upravlja su:

  • upravljanje imovinom,
  • upravljanje prostorom,
  • upravljanje komunikacionom infrastrukturom za održavanje zgrade i 
  • upravljanje administracijom i ugovorima.

 

Facility menadžeri

 

Facility management je krovni okvir za upravljanje i planiranje potrebnim uslugama, a u cilju povećanja ekonomičnosti i kvaliteta. Prilikom izrade strasteških planova, facility manamgement se duboko integriše u strukturu projekata za upravljanje resursima.


Šta čini Facility management?

FM je  kompleksan sektor. Sve na jednom mestu uopšte nije jednostavna ideja kako za planiranje tako i za realizaciju. Jer miks raznih n-house odeljenja, usko specijalizovanih izvođača, zahteva veliku multiuslužnu kompaniju, koja jednostavno treba da reši sve zahteve naručioca a koji uopšte nisu trivijalni.

Facility management postaje i prava dinamička veština jer se tehnologije i zahtevi jako brzo menjaju. 


Zašto da angažujete firmu za Facility management?

Ako izaberete pravu firmu za Facility management možete da očekujete da vam ona:

  • Racionalno upravlja osnovnom imovinom
  • Pomogne u edukaciji i osposobljavanju zaposlenih da i oni sami uzmu učešće u nekim poslovima FM sektora
  • Omogući inspirativnije radne uslove
  • Značajno unapredi identitet, brend, tj. imidž kompanije
  • Obezbedi nesmetanu i neprekidnu osnovnu delatnost jer kontinuirano poslovanje čini prevagu na tržištu

 

I na kraju ali ne manje važno. Facility management je neizbežan i obavezni deo strateškog nastupa korporacije i upravo je jedan od važnih faktora za uspeh svake kompanije.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Gramatičar

Sanel, misliš održavanje objekata.(Dobar) +1
(Slab) 0
04-May-19 14:46:46 PMSanel

Sve bi bilo jasnije kada bi se upotrebila naša reč, a ne engleske. Dovoljno je reči upravljanje i održavanje objekekata, ne treba previše teoretisanja.(Dobar) +3
(Slab) -1
04-May-19 09:11:12 AMSrecko

Ko na vreme shvati sta treba danasnjem trzistu taj ce i da profitira.Odlican tekst.(Dobar) +2
(Slab) 0
03-May-19 21:20:51 PMJovica

Odličan i koristan tekst. Mada za manje firme i dalje je nekako isplativije da angažuju pojedinačne firme za različite usluge, Ili se nisam dobro raspitao?(Dobar) +3
(Slab) 0
03-May-19 13:32:02 PMDodajte komentar