SrbijaSpace logo

Gde čuvati deviznu štednju?

 

Gde čuvati deviznu štednju?

Ako ste mislili da ćemo vam predlagati skrivena mesta za čuvanje deviza, grešite, jer za vas imamo nešto bolje – otkrićemo vam najbolje mesto za čuvanje devizne štednje sada kada će nam svima zatrebati jedan deo za buduća krizna vremena.

Banke su bile i ostale najpouzdaniji sistem za ulaganje novca i njegovo čuvanje, pa bi trebalo poveriti joj i deviznu štednju koju građani Srbije najviše preferiraju.


Banke jedine uvećavaju vaša sredstva dok su na čuvanju


Banke podstiču štednju jer taj novac koriste za ulaganje u dalje poslovanje, a pošto dobijaju sredstva kojima se služe određen period, klijentima isplaćuju kamatu i tako svi zarađuju.

Devizna štednja je štednja u stranoj valuti pa iz toga proizilazi da kamata zavisi od valute u kojoj se štedi, da li je to evro, funta, dolar…tako da vlasnici ostvaruju različit prihod.

Koliko god želeli da vam ušteđevina bude „na dohvat ruke“, to nije dobra ideja jer se tako novac brže i troši. Osim toga, skriveno mesto se često zaboravi pa je problem pronaći novac, a nekada to lopovima lako pođe od ruke.

Nemojte planirati odmor i ostavljati novac u kući, obezbedite se i deponujte sredstva na račun banke.


Kako da se devizna štednja maksimalno uveća?


Pošto banka daje kamatu, štednja postepeno raste, ali to uvećanje zavisi i od tipa devizne štednje i od banke u kojoj se depozit uplaćuje.

Devizna štednja može biti štednja u kratkom roku (po viđenju) i ona donosi nižu kamatnu stopu. Oročena devizna štednja nosi maksimalnu kamatnu stopu jer je period oročavanja u napred dogovoren i što je duži, to je kamata veća.

A za maksimalne iznose kamata, trebalo bi pronaći banku koja ima fleksibilne načine štednje i daje maksimalne iznose kamata i na dinarske i na devizne štedne uloge. Tako se ispravno štedi!


Online banka olakšava štednju


Internet je olakšao korišćenje usluga i vezu sa bankom. Online banka predstavlja skup bankarskih usluga koje se pružaju online i sve ih je više tako da se gotovo svi poslovi mogu odraditi preko internet veze.

Uz online banku lakše je saznati informacije o oblicima štednje, jednostavnije se dolazi do direktnog razgovora sa referentom banke, ali se i sredstva jednostavno prebacuju, putem aplikacije na telefonu ili kompjuteru.

Klijenti imaju bolju kontrolu i zato poverenje u banku raste. Od kako se koristi online banka, ceo sektor je pridobio veliki broj klijenata, a jasno je i da svi oblici štednje rastu, a među njima i devizna štednja. Mnogi su odlučili da ovako čuvaju svoju deviznu štednju i sada imaju mnogo više novca nego na početku.

Devizna štednja je izuzetno popularna, ali bi je trebalo deponovati u banku sa najvećom kamatnom stopom. Samo tako je moguće ostvariti maksimalnu korist u okviru istog period deponovanja.

Online banka daje veću kontrolu nad štednim ulozima i proveru sredstava 24/7. Lakše se novac polaže, lako se kontaktira banka, jednostavno se novac podiže, sve je digitalizovano i putem interneta.

Kada se odabere banka koja daje najviše kamate na deviznu štednju, ona koja ima online poslovanje i različite modele štednje, čestitamo – pronašli ste sigurno mesto za svoj novac, uložite ga slobodno!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar