SrbijaSpace logo

Gde kupiti lavlju gljivu u Srbiji?

 

Gde kupiti lavlju gljivu u Srbiji?

Pođoh  ovih dana na  pijacu, pošto volim da se motam u toj šarenoj, bučnoj sredini dok biram voće i povrće i često navratim do tezge sa raznim vrstama pečurka koje gljivari sakpljaju, ali i gaje kod nas , U Srbiji. Naime sve veći broj ljudi, okreće se jednom zdravijem trendu - jesti prirodne biljne proizvode koji bi zamenili meso. Pečurke su moj broj jedan kada se radi o adekvatnoj zameni za meso. Neki ih čak tako i zovu "šumsko meso".

 

Osim što su adkvatna, hranljiva i veoma ukusna alternativa mesu. pečurke su odavno našle svoju primenu u LEČENJU, pa se već nekoliko godina aktivno bavim istraživanjem lekovitih vrsta gljiva. Jestive pečurke su generalno zdrava hrana, jer ne sadrže puno kalorija, a prebogate su obiljem korisnih fitohemikalija i minerala.

Na jednoj tezgi ugledah pečurku o kojoj sam do sad samo čitala i videla je na slikama, pečurku Lavlja griva, bela brada, gljiva bradatog zuba, pom-pom pečurka. Kada sam je videla dobila sam odgovor na pitanje koje mi se odavno motalo po glavi - "gde kupiti lavlju grivu u Srbiji". Međutim, ono što nisam znala bilo je da se još jači oblici ove gljive mogu naći i preko online prodaje ...
 

gde kupiti lavlju grivu u srbiji pro100healthy

Ovako je izgledala lavlja gljiva koju sam našla na pijaci ...

 

Nežna čupava pečurka čije lekovite moći su  poznavali drevni Kinezi i Japanci. Hercium erinaceus kako glasi njen latinski naziv je pečurka koja inače raste u bukovim šumama, na drvetu koje truli, u podnebljima Azije, Severne Amerike i Evrope.

medicinska lavlja gljiva suplement

 

Stari azijski narodi su znali za ovu moćnu lekovitu gljivu


Stari kineski iscelitelji su verovali da pečurka lavlje grive leči i hrani pet unutrašnjih organa:

 • pluća,
 • jetru,
 • slezinu,
 • bubreg i
 • srce
 • i da je neophodna kako bi se Či(vitalna energija) podigla i vratila u normalu.
   

Nedostatak životne sile ili Či se manifestuje opštom slabošću, nesanicom i umorom. Budistički monasi su je konzumirali kao tonik za mozak kako bi što bolje utonuli u meditaciju.


Japanski medicinski naučnici sproveli su istraživanje kod ljudi između 50 i 80 godina, sa blagim poremećijama moždane funkcije i došli do zaključka da je lavlja griva efikasna kod poboljšanja kongitivnih funkcija. Takođe su vršenja ispitivanja i ostalih vrsta lekovitih gljiva koa što su cordyceps i reishi  upravo u cilju poboljšanja moždanih funkcija. Naučnici smatraju da će lavlja griva naći svoje mesto u lečenju Alchajmerove bolesti, jer polisaharidi koje sadrži lavlja griva imaju zaštitni efekat na neurone koji su napadnuti amiliodnim plakom. Takođe se uspešno koristi u terapiji multipleskleroze i distrofije mišića i Parkinsonove bolesti.
 

Lavlja gljiva pomaže zdravlju creva, protiv depresije, prevencije Alchajmera, Parkinsona ....


Zdravlje organa za varenje je takođe oblast gde ova čupava pečurka ima pozitivan učinak. Deluje kao probiotik, podstiče rast dobrih bakterija u organima za varenje, pomaže kod upalnih bolesti creva, čira na želucu i crevima.

Najskorija studija iz 2020. godine dokazala je da određena jedinjenja iz lavlje grive imaju otprilike isti učinak kao antidepresivi, pa se još uvek intenzivno vrše ispitivanja o dejstvu lavlje grive na određene oblike depesije. Svakako bi to bila jedna zdravija i prirodnija zamena za klasične antidepresive.

Kada govorimo o slobodnim radikalima i oksidativnom stresu, lavlja pečurka se opet pokazala kao snažan antioksidans.
 

BONUS VIDEO: Predavanje Dr Ivane Kovačević o lavljoj gljivi  

 

Aktivne supstance koje čine ovu pečurku medicinskom gljivom su: 

 • obilje esencijalnh aminokiselina,
 • minerala(gvožđe, cink, selen, fosfor i kalijum),
 • polisahardi ( jako značajni za imuni i nervni sistem),
 • antioksidansi
 • i visok sadržaj hericenona B koji štiti od infarkta miokarda i moždanog udara.

 

Gde kupiti lavlju gljivu?


Nisam odolela i kupila sam je, mada joj je cena 25 eura po kilogramu, što je prilično skupo za naše uslove. Gaji je jedna mlada devojka iz okoline Beograda i na našem tržištu je malo poznata, što je po meni veliki propust jer pečurka lavlje grive ima toliko zdravstvenih benefita, kako u prevenciji tako i u lečenju.

gde kupiti lavlju gljivu hericium

Ukus je blag, sličan ukusu ribe i veoma prijatan nepcu. Može se spremati kao i sve ostale pečurke, ja sam je kratko dinstala sa mladim lukom i ostalim povrćem.

Nakon istraživanja ipak sam shvatila da je za korišćenje ove lavlje grive kao leka i suplementa podobniji koncentrovani ekstrakt. KONCENTROVANI EKSTRAKT lavlje grive ima prirodne aktivatore koji omogućavaju organizmu da lakše upije lekovite materije iz gljive i sam ekstrakt je višestruko puta jači od gljive koju možete kupiti na pijaci. Gde kupiti lavlju grivu suplement ovakvog kavliteta u Srbiji?

Obzirom na veoma visoku cenu sirove pečurke ipak sam se opredelila da uzimam Lavlju grivu u vidu suplementa i to poznate nemačke kopanije Hawlik, po veoma pristojnoj ceni i zalihi za mesec dana korišćenja.

gde kupiti lavlju grivu srbija

Obratite pažnju kad kupujete medicinske gljive, birajte proverene i poznate proizvođače koji imaju sve sertifikate (kao što je pomenuti nemački Hawlik) jer medicinske pečurke moraju da se gaje na sterilnim podlogama i u specijalnim uslovima kako bi imale lekovita dejstva i visok kvalitet.

Nadam se da sam vam ovim tekstom pomogla da nađete odgovor na pitanje "gde kupiti lavlju grivu".


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (2)

Miodrag

Kao odgovor na prethodni komentar, koji promoviše suplimente jer pečurke skupljaju teške metale iz zemljišta, pa ih treba uzimati iz organske proizvodnje, samo da dodam da to isto važi i za suplimente. Samim tim što se pečurka nalazi u obliku praha, u kapsuli, ili sl., a ne u svom izvornom obliku, ne znači da su iz nje nestali teški metali. Da sumiram, i suplimenti treba da budu organski, ako želimo da izbegnemo opasnost unošenja teških metala, herbicida, pesticida, fungicida, i ostalih štetnih produkata moderne, neorganske (i nezdrave) obrade i zaštite useva.

(Dobar) +3
(Slab) 0
09-Oct-22 15:32:18 PMIvana

Lavlja griva je kao i mnoge druge pečurke, veoma lekovita, međutim treba imati na umu da su gljive dobri absorbensi teških metala koje često mogu pokupiti iz zemljišta. Zato postoji opasnost da sa lekovitim pečurkama /ukoliko nisu iz organskog uzgoja i ukoliko ne rastu na organskom kompostu/ u organizam unesemo i teške metale. Zato sam kada su zdravstveni efekti u pitanju ipak pristalica suplementacije.

(Dobar) +3
(Slab) -2
18-Jun-21 10:39:58 AMDodajte komentar