SrbijaSpace logo

Hirurško zatezanje lica – face lifting

 

Hirurško zatezanje lica – face lifting

 

Pravilna nega lica i usporavanje znakova starosti je važno sprovoditi već posle 30. godine. Hijaluron, botoks, mezoniti, kreme i tretmani će pomoći, ali mnogi se nađu u situaciji da je hirurško zatezanje lica (fejslifting) jedina dobra varijanta za vidljivo podmlađivanje lica i vrata.

Estetska hirurgija je prepoznatljiva po ovakvim transformacijama koje re-definišu konture i u potpunosti zatežu kožu lica i vrata. Kao i svaki teži operativni zahvat, intervencija nosi i teži oporavak, ali zato kada se skinu zavoji i spadnu otoci uspešno se dobija fenomenalan izgled koji ni jedan drugi preparat ne može da postigne.

Šta je operativni facelifting i ko je dobar kandidat za operaciju? Kako se intervencija izvodi? Kako izgleda oporavak?

Saznajte sve odgovore u nastavku daljeg teksta.


Operativno zatezanje lica i vrata


Hirurški facelifting služi za efikasno zatezanje kože lica i vrata tako što se operativno odstranjuje višak kože, ona se fizičke zateže i dobija se najefikasnije peglanje bora.

Zatezanje lica se može raditi u svim periodima života, ali je najbolje da je izvode osobe sa zrelom kožom, onda kada neoperativne metode ne mogu da pomognu: hijaluronski fileri, botokst i zatezanje lica nitima. Najčešće se izvodi nakon 45. godine i bezbedna je i za osobe starije od 60. godine, ali uz detaljne analize i odobrenje lekara.

Hirurško zatezanje lica se može raditi ili na pojedinim delovima lica ili na celom licu i vratu. Onda kada opuštenost kože nije prevelika može da se izvodi „midface lift“ – podizanje kože na srednjem delu lica, obrazima, podočnjacima i deo oko gornje usne.

Face  lift“ je podizanje i zatezanje donje trećine lica, tj. prostora od nosa, oko usana, skidanje masnih jastučića ispod vilice i zatezanje vrata. Ovo su delovi lica koji upečatljivo gube tonus i elastičnost i nemoguće je na drugi način efikasno rešiti problem. Postoji i mini lifting, ali i lifting celog lica što intervenciju olakšava  u mnogim slučajevima.

Oporavak je različit i zavisi da li se uklanjaju i masne naslage, zateže samo koža ili i mišići uz to.


Kako se izvodi operacija faceliftinga?


Operacija se izvodi u opštoj anesteziji pa je neophodna adekvatna priprema, pregled interniste, kardiologa i laboratorijske analize. Reč je o proveri opšteg zdravstvenog stanja pa se intervenciji mogu podvrgnuti i starije osobe bez ikakvih posledica.

Rez je neprimetan i izvodi se u kosi i iza uha. Prvo se napravi rez pa se koža zateže uz zatezanje potkožnih struktura i liposukcijom masnih naslaga tako da se stvara vidljiv višak kože koji se odstranjuje i tako trajno zateže koža na licu i vratu.

Operativni zahvat traje između 2 i 4 sata, a u zavisnosti od procedure ili je moguće da se odmah ide kući ili nakon dan, dva bolničkog lečenja.

Kada se pacijent otpusti kući, dalji oprez je važan. Glavu treba držati podignutu uz minimalno naprezanje i pomeranje sve do prve kontrole i skidanja konaca nakon 7 dana.

Hirurško zatezanje lica nije bolno, ali nelagodnost postoji, naročito oko nege kose i popunom vraćanju svim aktivnostima. Iako je moguće nastaviti sa normalnim tokom već prve sedmice, važno je biti obazriv između 4 i 6 nedelja da bi oporavak bio potpun.

U suštini, oporavak nije bolan niti komplikovan. Dovoljno je pravilno održavati rezove i izbegavati teže napore i sve će proteći u najboljem redu.


Komplikacije nakon intervencije


Standardni oporavak podrazumeva prolaznu utrnulost lica, otok, podlive i modrice. To je nešto što će proći sa protekom vremena, kroz sedmicu, dve će situacija biti mnogo bolja pa će i prvi efekti operativnog zatezanja lica biti tada vidljivi.

Ono što spada u retke komplikacije jeste ako se oštete živci na licu, ako dođe do pojave hipertrofičnih ožiljaka na mestu reza i gubitak kose na tom delu. Ono što je važno je da intervenciju izvode stručni estetski hirurzi u poliklinici koja pruža najbolje uslove za izvođenje komplikovanih hirurških zahvata.

Sve je važno, od prvih dogovora preko intervencije pa do praćenja oporavka i poslednje kontrole. Bitno je da pacijent zna šta se može postići, šta fejslifting ne može da poboljša, koji su rizici, a koje su očekivane posledice. Samo ovako je moguće minimizirati rizike i imati pravilno vođenje kroz celokupan postupak zatezanja lica.

Fejslifting je za mnoge najbolji izbor trajnog podmlađivanja lica. Na ovaj način se koža zateže, bore zaglađuju, skida višak kože, otvara pogled i podižu kapci. Ako vam hijaluron, botoks i druge metode ne pomažu, koža je izborana i sila gravitacije je vuče na dole – hirurško zatezanje lica je najbolja opcija.

Važno je pronaći renomiranu kliniku i vrhunskog estetskog hirurga da bi se stekli preduslovi za kvalitetno izvedenu intervenciju i najbolje uslove za oporavak. Uz praćenje saveta tokom oporavka, za par sedmica će biti vidljiv prvi efekat intervencije, a kroz mesec dana i pun rezultat zatezanja lica i vrata.

Šta mislite o ovakvim invazivnim metodama za ulepšavanje? Da li biste pristali na tako nešto? Pišite nam komentare nakon što pročitate naš tekst!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Mina

Odlicno je sto se izvodi u opstoj anesteziji, to mi odgovara, posto bih se inace plasila operacije, super je ova metoda, trajnije je od botoksa.

(Dobar) 0
(Slab) 0
27-Jan-22 11:42:03 AMDodajte komentar