SrbijaSpace logo

Imate metalni ukus u ustima? Saznajte šta znači i kako da ga se rešite!

 

Imate metalni ukus u ustima? Saznajte šta znači i kako da ga se rešite!

Kada ste bili dete, da li ste nekada stavljali metalne novčiće (kovanice) u usta? Ako jeste sigurno vam je poznat onaj karakteristični ukus koji metal ostavlja u ustima. Međutim, ako kao odrasla osoba imate metalni ukus u ustima (a verujemo da niste lizali novčiće) sigurno se pitate odakle se stvorio i šta ga je izazvalo.

U nastavku ćemo razmotriti šta znači neprijatan, prilično gorak metalni ukus u ustima i šta ga uzrokuje. Saznačete i kako da lečite i preventivno delujete na pojavu metalnog ukusa u ustima.


Šta je zapravo metalni ukus u ustima?


Paragezija (poznata i kao disgezija) je medicinska definicija metalnog ukusa u ustima. Ukus možete pripisati metalnim plombama u zubima, ali one obično nisu krivac za ovu pojavu. Vi svakako možete (poželjno je) da posetite vašeg stomatologa, kako biste proverili stanje plombi, ali metalni ukus u ustima često nema nikakve veze sa samom usnom dupljom i zubima.

Paragezija se može aktivirati sa promenom čula mirisa, što utiče i na vaše čulo ukusa. Ali, paragezija je retko hronično stanje. Odlična vest je da je metalni ukus u ustima obično privremen problem i nestaje kada se leči osnovni uzrok koji ga izaziva.


Koji su najčešći uzroci metalnog ukusa u ustima?


Uzroci neprijatnog metalnog ukusa u ustima mogu varirati od manjih zdravstvenih problema do ozbiljnijih stanja koja zahtevaju lečenje, navodi portal webfabrika.rs. Ohrabrujuće je znati da se većina uzroka metalnog ukusa u ustima može uspešno lečiti. Uobičajeni uzroci i njihovi tretmani uključuju:


Infekcije


Stomatološke i medicinske infekcije koje mogu izazvati metalni ukus u ustima uključuju:

 

 • Infekcije izazvane lošom oralnom higijenom uključuju infekcije zuba i bolesti desni, koje se mogu razviti u akutni nekrotizirajući ulcerozni gingivitis – poznat kao rana u ustima.
 • Infekcije sinusa, srednjeg uha i gornjih disajnih puteva, uključujući običnu prehladu.

 

Zakažite posetu stomatologu radi lečenja infekcija zuba i desni. Stomatolog bi vas mogao uputiti kod parodontologa – specijaliste za desni – na specijalizovaniji tretman, ukoliko postoji potreba.

Vaš odabrani lekar ili otorinolaringolog može da dijagnostikuje i leči infekcije koje uključuju uši, sinuse i grlo. Dobićete lekove ili tretman koji će ukloniti i osnovno stanje i posledicu - metalni ukus u ustima koji vas muči.


Lekovi


Ako uzimate određene lekove – bilo na recept ili one koji se kupuju u slobodnoj prodaji – oni prožimaju vaše telo da bi obavili svoj posao. Neželjeni efekti koje lekovi mogu izazvati uključuju:

 

 • Pljuvačka sa metalnim ukusom
 • Suva usta, koja pojačavaju metalni ukus u ustima


Kada prestanete da uzimate lekove, vaši ukusni pupoljci bi trebalo da se vrate u normalu. U međuvremenu, efekte suvih usta i neprijatne pljuvačke sa metalnim ukusom možete smanjiti tako što ćete piti puno vode i žvakati žvakaću gumu bez šećera.


Suplementi


Kada počnete da uzimate određene suplemente, u ustima vam se može javiti metalni ukus. Isto se može desiti sa multivitaminima koji sadrže bakar, cink i druge metalne elemente. Ali osećaj bi trebalo da izbledi nakon što se vaše telo prilagodi sastojcima suplemenata koje pijete.


Trudnoća


Vaši hormoni koji se neprestano menjaju tokom devet meseci, koliko traje trudnoća, mogu aktivirati osećaj ukusa metala u ustima. Kada se vaša beba rodi, gorak ukus bi trebalo da nestane sam od sebe, bez terapije. Ukoliko vam smeta metalni ukus u ustima u trudnoći uzimajte što više vode, sveže ceđenog voća i čajeva bez šećera.


Hemoterapija i terapija zračenjem


Ako se borite sa rakom, metalni ukus je nažalost još jedan neželjeni efekat lečenja bolesti.


Poremećaji ukusa zbog nervnih oboljenja


Demencija je jedno stanje ovog poremećaja koje može da utiče na ukusne pupoljke u vašim ustima. Nažalost, ovaj uzrok ne reaguje na lečenje.


Razno


Drugi uzroci povezani sa metalnim ukusom u ustima uključuju:

 

 • Alergije na hranu
 • Pušenje
 • Psihološki poremećaji
 • Hormonska neravnoteža nakon trudnoće
 • Izloženost olovu, živi i drugim hemikalijama

 

Kao i većina uzroka, lečenje ovih stanja trebalo bi da deluje i na neprijatni metalni ukus u ustima.


Da li se metalni ukus u ustima može sprečiti?


Preventivne mere koje možete preduzeti da biste izbegli metalni ukus u ustima uključuju:

 

 • Uspostavite pravilnu oralnu higijenu koja uključuje pranje zuba i jezika dva puta dnevno (pobrinite se da nežno operete jezik). Osim toga, da biste dalje izbegli oralne infekcije kao što su bolesti desni, koristite konac jednom dnevno i isperite usta antibakterijskom vodicom za ispiranje usta nakon svakog pranja zuba.
 • Održavajte usta vlažnim pijuckanjem vode tokom dana. Žvakanje žvakaće gume bez šećera pomaže da se aktivira vaša pljuvačka.
 • Prestanite da pušite i izbegavajte određenu začinjenu hranu kako biste izbegli ometanje vaših ukusnih pupoljaka.
 • Pređite na nemetalni pribor i posuđe za jelo.

 

Metalni ukus u ustima može da varira od blago neprijatnog do intenzivnog i odbojnog, a naročito može biti nezgodan ako ometa vaše uživanje u hrani. Dakle, ako imate jak neprijatan osećaj u ustima, potražite mišljenje vašeg lekara ili stomatologa o uzroku, a oni vas mogu poslati na dalje pretrage kod specijalista, kako bi se otkrila tačna dijagnoza. Kada saznate dijagnozu zdravstveni tim može lako propisati terapiju koja će odstraniti metalni ukus iz usta.

Najvažnije, možete preduzeti korake da sprečite ukus metala u ustima i samim tim bolje uživati u hrani i generalno u životu!


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar