SrbijaSpace logo

Izdavanje nekretnina u Srbiji: Između stabilnosti i promena

 

Izdavanje nekretnina u Srbiji: Između stabilnosti i promena


Početkom ove godine, tržište nekretnina i dalje održava svoju napetu stabilnost na sličnim nivoima. Iako postoji značajan broj praznih stanova za iznajmljivanje koji zadržavaju visoku cenu kvadratnog metra na određenim lokacijama, agencije, među kojima je i portal za oglašavanje nekretnina nadjidom, beleže usporavanje procesa izdavanja stanova tokom zimske sezone, što je bilo i za očekivati. 

Ovo dodatno potkrepljuju periodi raspusta i praznika kada većina studenata i đaka napušta gradove i vraća se kući, smanjujući potražnju za stanovima tokom hladnijih dana. Ipak, primećene su i neke promene u najvećim srpskim gradovima.

Dok se na većini lokacija beleži porast kirije, na sedam lokacija je zabeležen pad od preko 20 procenata. 


Kolika je trenutna cena za izdavanje stanova u većim gradovima Srbije?


Što se tiče trenutnih cena iznajmljivanja stanova u većim gradovima Srbije, iznos zakupa varira u skladu sa različitim faktorima kao što su kvadratura, raspored, opremljenost i lokacija. 

Prosečna cena se kreće između sedam i 10 evra po kvadratnom metru, dok na prestižnim lokacijama cene dosežu od 10 do 13 evra.

Specifična tražnja je usmerena ka porodičnim i manjim stanovima, dok je pronalaženje zakupaca za srednji segment stanova, koji ne odgovaraju ni samcima ni porodicama, problematično.

Primera radi, prosečna cena za izdavanje stanova u Beogradu je zabeležila pad na dve različite lokacije. U centru, gde je prosečna cena za 50 kvadrata iznosila 835 evra, zabeležen je pad od 1,76%. Na Vračaru, prosečna cena za istu kvadraturu u januaru bila je 780 evra, što je niže za 0,64% u odnosu na prethodni period.

U Novom Sadu, cene zakupa su pale na Novom Naselju pala za 6,67%, gde je prosečna cena oglašenog stana od 50 kvadrata za izdavanje bila 420 evra. Zatim, na Grbavici gde je primećen pad za 4,13%, pa je ista kvadratura u proseku koštala 580 evra. Na Podbari je zabeležen pad od -2,29%, pri čemu je cena za istu površinu stana iznosila 640 evra.

Interesantno je primetiti i značajan pad cena zakupa u niškom Durlanu, gde je prosečna cena mesečnog zakupa po kvadratu pala za čak 20,22%, dok se u Pančevu beleži pad od 5,71%.


Opšti problem plaćanja poreza na iznajmljivanje nepokretnosti u Srbiji


Ova procena trenutnih cena iznajmljivanja postavlja važno pitanje: kako se ova dinamika odražava na problem oporezivanja iznajmljivanja nepokretnosti u Srbiji?

Podaci poslednjeg popisa stanovništva pokazuju da se oko 120.000 građana Srbije deklariše kao podstanari, dok tek 2.000 vlasnika iznajmljenih objekata plaća porez na iznajmljivanje stanova.

Ova statistika ukazuje na širi problem prepoznat od strane stručnjaka u oblasti nekretnina. Prema njihovom mišljenju, sva fizička i pravna lica koja se bave iznajmljivanjem nekretnina trebalo bi da plaćaju porez na prihod od nepokretnosti u visini od 20% ukupne cene zakupa.

Kako bi se rešio ovaj problem, predlaže se uvođenje zakonske obaveze da se ugovori o iznajmljivanju sklapaju kao overene javnobeležničke isprave. Na taj način, javni beležnici bi održavali precizan registar svih zaključenih ugovora o iznajmljivanju.

Takođe, predlaže se obaveza podnošenja elektronske prijave za svaki zaključen ugovor, u skladu s pravilima o kupoprodajnim ugovorima.

Ovaj sistem evidencije bi omogućio državi da ima precizan uvid u broj izdatih stanova u Republici.

Istovremeno, na ovaj način bi se zaštitili stanodavci od podstanara koji odbijaju da predaju ključeve stana ili se isele nakon raskida ugovora, kao i od zakupaca koji neredovno plaćaju kiriju. Precizni ugovori bi štitili i podstanare od eventualne samovolje vlasnika nekretnina.


Kakva je situacija sa izdavanjem stanova na dan?


Pored dugoročnog najma stana, u Srbiji je, kao i ostatku sveta, uzimanje stanova u najam na kraći period, poznato kao "stan na dan", jednako aktuelno. 

U poslednje tri godine, ova usluga je doživela značajan porast vrednosti, što je trend koji prate i drugi finansijski aspekti vezani za nekretnine. U ovom periodu cene iznajmljivanja stana na dan su se udvostručile, posebno nakon pandemije korona virusa i dolaska ruskih državljana u zemlju. 

Međutim, dolaskom Ukrajinaca, Rusa i drugih stranaca u Srbiju, iznajmljivanje stanova na dan postalo je manje popularno, posebno u Beogradu. Mnogi su se odlučili da svoje prostore izdaju za mesečne stanarine, što je bilo podjednako isplativo, ali s manje obaveza. 

Iako je i dalje lako pronaći uslugu iznajmljivanja na dan, ljudi smatraju da je isplativije iznajmiti svoju nekretninu tokom većeg dela meseca. 

Ipak, potražnja za iznajmljivanjem stanova na dan i dalje je visoka, posebno na atraktivnim lokacijama kao što su Beograd na vodi i oko Kliničkog centra. Ostale tražene lokacije uključuju Novi Beograd, Vračar i Dorćol, kao i ruralna područja poput Kosmaja i Fruške Gore.

Cene iznajmljivanja zavise od lokacije i stanja objekta, a postavljaju se i prema ogromnom broju stranaca koji prolaze kroz zemlju. S obzirom na sve ovo, iznajmljivanje stana na dan ipak ostaje privlačna opcija za mnoge.

Slike: Person Giving a House Key · Free Stock Photo (pexels.com)

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Teodora

moram reći da je nadjidom, solis agencija i slično najbolji način da se pronađe stan za izdavanje, naročito u velikim gradovima

(Dobar) 0
(Slab) 0
15-Mar-24 14:19:08 PMDodajte komentar