SrbijaSpace logo

Kako i zašto se u svetu proslavlja Nova godina

 

Kako i zašto se u svetu proslavlja Nova godina

Novu 2021. godinu dočekaćemo na potpuno drugačiji način nego sve prethodne. Iako neće biti velikih žurki i okupljanja, to nas ne sprečava da pošaljemo najlepše novogodišnje čestitke dragim osobama. U modernom društvu, najčešće se šalju tekstualne i video poruke putem društvenih mreža. Čini se kao da smo pomalo zaboravili na tradicionalne čestitke koje bude kreativnost.

Prve čestitke za Novu godinu i Božić pojavile su se u Engleskoj, kako bi se što više koristile poštanske marke. Slika srećne i nasmejane porodice u sredini sa jasnim i jednostavnim tekstom „Srećni novogodišnji praznici“ preplavile su britanske pošte sredinom 19. veka. Kako i zašto se u svetu proslavlja Nova godina i kakve se čestitke šalju, saznaćete u nastavku teksta.


Kada je počela da se slavi Nova godina?


Nova godina počela se obeležavati oko 2000. godine p. n. e. U Mesopotamiji, nova godina je počinjala sredinom marta, negde u vreme prolećne ravnodnevnice. Persijanci su smatrali da nova godina počinje u vreme jesenje ravnodnevnice, dok su stari Grci proslavljali zimsku kratkodnevnicu.

Nisu rimski brojevi jedina važna stvar koju i dan danas koristimo a koja potiče iz starog Rima. Prvi put se 1. januar počeo označavati kao početak godine u starom Rimu 46. godine pre Hrista, nakon što je Gaj Julije Cezar predstavio solarni kalendar. U 16. veku i po gregorijanskom kalendaru počinje da se obeležava Nova godina 1. januara, onakva kakvu danas poznajemo.


Svet proslavlja nekoliko Novih godina

 

Iako većina sveta dočekuje novu godinu 31. decembra, u nekim kulturama je to dan kao i svaki drugi. Ako volite ovaj praznik, na različitim krajevima sveta možete dočekati više novih godina u jednoj kalendarskoj.

Pravoslavci tradicionalno slave Novu godinu po julijanskom (starom) kalendaru, ali više „partijaju“ za doček 1. januara. Poslednjih godina, doček tzv. srpske Nove godine obeležava se tiho, na kućnim žurkama ili u kafanama uz manje društvo.

Kineska nova godina slavi se između 21. januara i 21. februara, jer se datum menja u skladu sa lunarnim i solarnim kalendarom. Praznik proleća (Chun jie) počinje drugim mladim mesecom nakon zimske kratkodnevnice i traje 40 dana. Kinezi svoju novu godinu proslavljaju u karnevalskoj atmosferi u znaku crvene boje, a glavni lik je čuveni svileni zmaj. Najlepša novogodišnja čestitka, ako imate prijatelja u Kini, biće na njegovom maternjem jeziku: 新年快樂.

Roš harina je jevrejska Nova godina koja se slavi između 5. septembra i 5. oktobra, a poznata je i kao „praznik truba“. Jevreji tiho proslavljaju ovaj praznik uz zvuke šofara koji podsećaju na plač.

Iranska Nova godina obeležava se prvog dana proleća, a ta tradicija potiče još iz stare Persije. Persijski Deda Mraz ili amu noruz u vreme praznika peva po ulicama šaljive pesme.

Tajlandska Nova godina je prava turistička atrakcija u ovoj zemlji. Songkran je festival koji traje od 13. do 15. aprila. Tajlanđani izvedu slonove na ulice i iznose veliku statuu Bude iz koje se sliva voda na prolaznike.


Ideje za najlepše novogodišnje čestitke


Prva novogodišnja čestitka napravljena je 1843. godine u Engleskoj, dok je klasična prodaja otpočela nekoliko godina kasnije. Nekad su motivi na čestitkama bili isti, a danas se one mogu u potpunosti personalizovati.

Da li ćemo 2021. godinu dočekati iz svoje sobe umesto da otputujemo u neki evropski grad? Da li ćemo nositi kapicu i nosić irvasa, dok tagujemo prijatelje u objavi na društvenim mrežama i tako im poželimo srećnu Novu godinu?!

Da li znate kako da pravilno tagujete prijatelja? Lako je! Kada kucate status samo ispred željenog imena ili nadimka stavite znak @ („ludo a“) i umesto poljupca u ponoć (@Prijatelju, neka je srećna!)?

Kada vam je do nekoga zaista stalo, pošaljite mu čestitku. Podsetite se nekih lepših vremena. Čestitke mogu biti:

  • Kreativne: „Uvek budi u ratu sa svojim manama, a u miru sa svojim komšijama“;
  • Duhovite: „Neka tvoje brige traju koliko tvoje novogodišnje odluke“;
  • Poslovne i duhovite: „Za godinom starom zatvori vrata, u godini novoj nek nam bude redovna plata“;
  • Čestitke u stihu: „Čarobna je ova novogodišnja noć, kroz vazduh treperi čudesna moć, i zato dok traje čarolija ova, želim ti ostvarenje svih tvojih snova“.


Ovo su samo neke od ideja, ali izbegavajte da ih kopirate i šaljete generičke poruke. Najlepše novogodišnje čestitke su one koje su pisane srcem. Naravno možete pogledati neke ideje na internetu a onda probati da ih samostalno napišete.


Kako kod kuće napraviti novogodišnje čestitke?


U krugu porodice potrudite se da napravite originalne čestitke. Dovoljan vam je karton u boji ili hamer koji ćete iseći u veličini A5 i prepoloviti. Na prednjoj strani zalepite neku jelkicu, sneška ili trakicu. Igrajte se ukrasnim papirom, pravite oblike, budite dete.

Nekome će mnogo više značiti čestitka u koju ste uložili svoj trud od jedne SMS poruke sa tekstom „Srećna Nova godina“.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Srecko

Kud svi turci tu i mali Muja, salu na stranu lepo je ispratiti staru i docekati Novu godinu koja treba da bude uspesnija i jos bolja od prethodne.

(Dobar) 0
(Slab) 0
21-Dec-20 13:53:34 PMDodajte komentar