SrbijaSpace logo

Kako ostati društven u doba korone

 

Kako ostati društven u doba korone

Pandemija Korona virusa napravila je čitavu pometnju kako u svetu tako i kod nas. Svaki dan smo bombardovani raznim informacijama o broju zaraženih i broju umrlih što stvara paniku i nervozu kod velikog broja ljudi.

Virus Covid 19 potpuno je promenio način na koji komuniciramo, obavljamo posao, odlazimo u kupovinu ili se družimo sa prijateljima. Nedostatak kontrole i neizvesnost uticali su na to da se samoinicijativno ili pod uticajem mera za sprečavanje širenja korona virusa povlačimo u izolaciju.

Naviknut na izlaske, druženja, klubove, žurke, kafane naš narod se suočio sa jednim velikim izazovom, a to je kako ostati društven u doba korone i kako odražavati kontakte, a pri tom ostati zdrav i sačuvati svoje najbliže.


Izolacija


Da se razumemo, izolacija ne utiče isto na sve ljude.

Nekoga će uhvatiti panika dok će nekome izolacija dobro doći da završi neke nedovršene poslove, pročita knjigu, pogleda neki dobar film, nauči nešto novo, a najbitnije od svega provede više vremena sa svojom porodicom.

 

Medo

 

Bilo kako bilo korona nas je navela da potražimo alternativna rešenja za novonastalu situaciju i okrenemo je sebi u korist. U narednom tekstu pokušaćemo da vam predočimo nekoliko  ideja za druženje i uživanje sa prijateljima.


Nove tehnologije


Imamo sreću da živimo u doba razvoja novih tehnologija koje nam omogućavaju da radimo stvari koje do pre par godina nismo mogli ni da zamislimo. Razvojem novih aplikacija i programa nude nam se različite mogućnosti.


Besplatne online platforme


Sa početkom pandemije korona virusa i izolacije na internetu su osvanule besplatne platforme za druženje. Potrebno je samo da se ulogujete, a zatim odaberete aktivnosti kojima želite da se priključite. Mogućnosti su različite, pa tako možete sa nekim proćaskati, popiti kafu, pratiti neko predavanje, naučiti neku novu veštinu, kao i početi sa dugo odlaganim treningom.

Na ovim platformama postoji raspored aktivnosti tako da možete planirati svoje vreme i odabrati čemu želite da prisustvujete. Takođe, ako ste vešti u nečemu možete i vi održati neko predavanje ili naučiti posetioce nekim novim veštinama.

Aplikacije za razmenu poruka i video poziva

  • Skype se odavno koristi kao sredstvo komunikacije. Svoju upotrebu započeo je kao sredstvo za slanje instant poruka i video poziva putem interneta za ličnu upotrebu.
  • Zoom aplikacija je novija aplikacija koja ima slične karakteristike kao i Skype
  • Google meet je platforma prvenstveno namenjena poslovnim sastancima, a u toku pandemije je prilagođena studentima i đacima. Može se koristiti i u lične svrhe za komunikaciju i druženje.


Radni sto


Naveli smo samo neke od aplikacija koje su popularne kod nas, a na vama je da odaberete koju ćete koristiti.

Podjednako se mogu koristiti u lične i poslovne svrhe. Sve imaju slične karakteristike, odlikuje ih jednostavnost  pri korišćenju i svakako nećete pogrešiti koju god da odaberete, bitno je da se povežete sa ljudima sa kojima želite da komunicirate.


Virtuelne posete muzejima


Iako su mnogi muzeji širom sveta zatvoreni za posetioce to ih nije sprečilo da zainteresovanim posetiocima pruže jedinstven ugođaj i omoguće virtuelne posete. Tako možete samostalno ili sa prijateljima razgledati njihov sadržaj, svako od svoje kuće, a kasnije razgovarati o tome i sabirati utiske.


Virtuelne turističke ture


Korona je mnoge ljude sprečila da otputuju na željeni odmor, ali zato možete putem besplatnih virtualnih turističkih tura posetiti neke od destinacija širom sveta.

Nije isto, da se ne lažemo, ali zato možete razgledati, dobiti korisne informacije pa kasnije kada se stvore uslovi za putovanje možete potpuno pripremljeni da otputujete na željeni odmor.


Virtuelne pozorišne predstave


Omogućeno nam je da odgledamo određene pozorišne predstave i uživamo u njihovom sadržaju. Brojna domaća i strana pozorišta otvaraju se za virtuelne predstave. Tako možete provesti veče uz neko od sjajnih domaćih ili stranih ostvarenja.


Virtuelni bioskop


Besplatno ili uz simboličnu cenu možete pogledati neki od domaćih ili stranih filmova i tako upotpuniti svoj dan sjajnim filmom uz činiju kokica i nekim dobrim pićem.


Online kursevi


Ukoliko ste želeli da ovladate nekom novom veštinom, a niste imali vremena za to, sada je pravi trenutak. Slobodno vreme možete iskoristiti da naučite nešto što ste oduvek želeli. Na internetu postoji mnogo, kako besplatnih, tako i kurseva koji se plaćaju. Nekima je cena simbolična, dok za neke treba izdvojiti malo više novca.

Na vama je da izaberete u skladu sa svojim interesovanjima.

 

Online kursevi pisanje

 

Tradicionalne aktivnosti


Pored navedenih aktivnosti koje zahtevaju korišćenje modernih tehnologija i interneta ne treba zanemariti aktivnosti koje zahtevaju samo vreme i dobru volju.


Izađite u šetnju


Svaka vrsta aktivnosti koja se obavlja na otvorenom prostoru sigurnija je od boravka u zatvorenom. Tako sa prijateljima možete dogovoriti neobaveznu šetnju ili posetu nekom izletištu.

Pametno je izabrati radni dan ako ste u mogućnosti jer tada ima manje ljudi. Svakako treba se pridržavati svih propisanih mera: bez rukovanja, ljubljenja, grljenja, odnosno fizičkog kontakta i uz održavanje propisane distance.


Napravite piknik


Slično kao i sa šetnjom, sa jednim ili više prijatelja dogovorite mesto i vreme održavanja piknika. Potrebno je da svako ponese svoju hranu i piće kako bi se izbegao kontakt, a zatim možete uživati u razgovoru i druženju.


Piknik


Bavite se sportom


Dobra ideja za druženje i održavanje fizičke kondicije je svakako sport. Prilikom odabira sporta bitno je da to bude neki bezkontaktni vid aktivnosti kao što je trčanje, planinarenje, tenis i slično. Prvo što ćete se dobro zabaviti i družiti, a istovremeno učiniti nešto za svoje zdravlje.


Popijte kafu sa komšijama


Stanovnici jednog sela u Zapadnoj Australiji su se okupili na svojim travnjacima poštujući pravila društvenog distanciranja. Naselje je bilo privremeno zatvoreno zbog pandemije korona virusa, a nakon što je otvoreno stanovnici su se na ovaj način družili, popili piće, razgovarali, a zabava je bila toliko uspešna da su se dogovorili da je organizuju svakog petka.

Ako vam se ova ideja čini zanimljivom, možete da probate, svakako predstavlja jedinstven način za druženje sa komšilukom.


Obavite telefonski poziv


Jedan običan telefonski poziv dovoljan je da se ne osećate usamljeno. Poziv upućen prijatelju, roditeljima ili rođaku dovoljan je da ispunite svoje vreme. Vi ćete se osećati bolje jer ste popričali sa nekim, a takođe ćete usrećiti nekoga.


Napišite pismo


Da li se sećate kada ste poslednji put nekome napisali pismo?

Verovatno ne!

Sa dolaskom mobilnih telefona, pisma su izgubila smisao. Mogućnost komunikacije putem poruka ili poziva potpuno su potisnula ovaj vid komunikacije. Ipak, pokušajte nekome da napišete pismo. Jedinstven je osećaj izraziti svoje misli i osećanja na papiru.

Iščekivanje odgovora čini posebnu draž ovog vida komunikacije. Nije zahtevno, a nekoga možete potpuno oboriti sa nogu.


Pisanje


Odlazak u kafić ili restoran


Ako volite izlazak u kafić ili restoran, nije zabranjeno. Birajte mesta sa manje gužve i gde su stolovi udaljeni na propisanoj distanci.

Svakako, kao što smo već napomenuli, nosite masku prilikom ulaska i izlaska iz kafića ili restorana, operite i dezinfikujte ruke, držite distancu i poštujte sve mere kako bi se zaštitili. To isto važi i prilikom povratka kući,  kako bi zaštitili svoje ukućane.


Za kraj


Mi smo vam dali ideje kako da ostanete društveni za vreme korone i ne zanemarite svoj društveni život i svoje prijatelje.

Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali i da ćete pronaći neku aktivnost za sebe. Ukoliko imate još neki predlog pišite nam u komentarima, možda se nismo svega setili, a može biti sjajan predlog za našu temu.

 

Autorski tekst: Anita Zlatković

Fotografije: unsplash.com i pixabay.com

 


Autorski tekst: Anita Zlatković


Komentari (1)

Lana

Jedva cekam prolece, pa da vise vremena provodim u setnji u prirodi i odlazim na izlete u okolini. Otkad je zima slabo izlazim iz kuce, znam da niije zdravo, trudim se da barem vezbam kod kuce.

(Dobar) +3
(Slab) 0
18-Jan-21 18:41:38 PMDodajte komentar