SrbijaSpace logo

Kako se pravilno čuva hrana?

 

Kako se pravilno čuva hrana?


Retko ćete naći tekstove o tome kako pravilno skladištiti različite vrste hrane, već je to nešto što svi radimo po osećaju, iskustvima koje nosimo iz primarnih porodica ili nekim opštim logičnim pravilima.

Ipak, nije na odmet znati da postoje neka pravila koja i te kako mogu pomoći da se hrana pravilno čuva i skladišti, a što je u direktnoj vezi sa očuvanjem svežine, upotrebljivosti i zdravoj konzumaciji.

Iako je za mnoge i dalje neprihvatljiva činjenica da se hrana baca u nekim situacijama radi očuvanja zdravlja i izbegavanja mogućnosti zdravstvenih problema i tegoba ili trovanja, to je jedina i najbolja opcija.

Pravilan odnos prema hrani i njenom održavanju, posebno se misli na očuvanje svežine, svakako utiče i na očuvanje kućnog budžeta.


Hrana koja se može čuvati u špajzu


Domaćinstva koja poseduju špajz veliki deo namernica drže upravo tamo. Ova prostorija obično izgleda tako što se na jednoj strani od zida do zida nalaze drvene police na kojima stoje razni sastojci. A može imati i vitrine.

Kako god, tu možete naći razne tegle slatkog i slanog ukusa, različite vrste brašna, začine, dodatke poput praška za pecivo, vaniliniog šećera, gustina i tome slično. Posebno treba voditi računa o kinoi i spelti jer njihov rok trajanja u velikoj meri zavisi od sadržaja masti u njima.

U špajzu se mogu naći i kesice sa raznim vrstama testenina, orašasti plodovi i semenke, ali i razni slatkiši i pića.

Tu se mogu naći i druge pomoćne stvari, šerpe i tepsije, tiganji i kalupi za spremanje obroka. A ako je špajz većih dimenzija u njemu se može nalaziti i frižider.


Bez frižidera kuhinja nije funkcionalna u današnje vreme


Ne postoji kuhinja u savremenom dobu koja u svom sastavu nema frižider. Kao i ostala bela tehnika i frižider se može naći u raznim varijacija i karakteristikama. Razlikuju se po veličini, funkcijama, unutrašnjoj organizaciji, proizvođaču, boji, jačini hlađenja, posedovanjem ili neposedovanjem ledare i tome slično.

Danas su jedni od popularnijih modela Electrolux frižideri koje se mogu naći u svakoj bolje opremljenoj radnji kako na lokalu, tako i online.

Ono što se često dešava u praksi jeste da se u firžideru nekako sakrije u dubine neka činija ili posuda sa hranom na koju smo zaboravili i koja može  napraviti velike probleme kako sa aspekta zdravlja čoveka u smislu izazivanja bolesti, tako i sa aspekta gubljenja nutrijenata u hrani.

Zato češće ,,pretresajte“ frižider, kupujete samo ono što jedete i što ima optimalan rok trajanja sa čime se usklađuje i količina. I ne zaboravite da je čuvanje hrane u fižideru svakako najbezbedniji način za svakodnevno skladištenje hrane.


Koristite plastične i silikonske posude


Za odlaganje određene vrste namernica neophodno je koristiti plastične ili silikonske posude. Osim što mogu čuvati svežinu, onemogućavaju da se miris hrane širi u prostoru u kojem se ona nalazi, bilo da je reč o frižideru, polici ili špajzu. Uz to čuvaju prostor od curenja i prljanja, ispadanja i raspadanja i tome slično.

Posude se mogu naći u više veličina, oblika i boja i to obavezno sa poklopcima jer bez njega gube svrhu.

U kutijama se najčešće drže mlečni proizvodi, ostaci kolača ili torti, načeti suhomesnati proizvodi, kremovi i tome slično.


Slika: pexels.com

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar