SrbijaSpace logo

7 saveta kako da postavite kuhinjske uređaje u maloj kuhinji

 

7 saveta kako da postavite kuhinjske uređaje u maloj kuhinji

Kako da poređate sve kuhinjske uređaje u vašu malu kuhinju i pretvorite je u kompaktan prostor koji je dobro organizovan, moderan i pre svega funkcionalan? Ideje iz ovog teksta savršene su za sve koji nemaju na raspolaganju veliki prostor, i nemaju u kuhinji dovoljno mesta za veliki frižider ili veliki trpezarijski sto za koji bi seli svi uključujući i goste.

Postavljanje kuhinskih elemenata i uređaja je najvažnijih deo uređenja ove prostorije. Pravilnim iskorišćenjem svakog centimetra prostora možete se osećati komfornije u delu stana u kome provodite veliki deo vremena. Na sreću svih nas koji kuburimo sa prostorom, postoje neki trikovi koji mogu pomoći da se izvuče maksimum iz malog kuhinjskog prostora. Pročitajte!


#1 Neka šporet zauzme centralno mesto


Šporet treba da ima centralno mesto u kuhinji, jer je kuvanje primarna operacija. Svi ostali uređaji su tu da bi podržali proces kuvanja.

Kod malih kuhinja gotovo je nemoguće postaviti šporet tako da imate otvoren pogled prema trpezariji. Međutim, ono što svakako trebate uraditi to je ostavljanje slobodnog, radnog prostora sa leve ili desne strane šporeta kako biste mogli da odlažete hranu koju ste pripremili.

Ako imate veći budžet, možete umesto klasičnog šporeta kupiti ravnu ploču za kuvanje koja će pored funkcionalnosti doprineti modernom dizajnu vaše kuhinje. I što je najvažnije, uštedeće vam prostor.


#2 Razmislite o kupovini ugradnih aparata


Kako bi dobili na prostoru, umesto klasične rerne možete korisit ugradnu rernu. Ugradne rerne i ostali ugradni uređaji ne samo da štede na prostoru već će vašoj kuhinji dati moderan izgled. Međutim, vodite računa o visini na kojoj želite da postavite rernu. Ugradna rerna koja je postavljena previsoko ili prenisko će vam zadavati problema pri ubacivanju odnosno vađenju hrane. Pa vam nakon pečenja ili kuvanja može iscureti masnoća i voda.

Mikrotalasna rerna često se smatra “nužnim zlom”, mada se mora reći da noviji modeli imaju funkciju zagrevanja na pari, omogućavajući zdraviji način pripreme hrane. Pa ako vam smeta što se vaša stara mikrotalasna nalazila na radnoj površini, zašto je sada ne biste postavili u visini vaših očiju?


#3 Neka sve pećnice budu u istom delu


Ako već postavljate ugradnu rernu i ugradnu mikrotalasnu pećnicu bilo bi dobro da ih grupišete. Možda da budu jedna ispod druge. Ako već imate mogućnosti da grupišete uređaje dobro bi bilo da se držite jedne marke.

Na primer, bosch rerne možete upariti sa bosch mikrotalasnim pećima. Često uređaje istog proizvođača možete pronaći i integrisane u jednu celinu. Osim što ćete dobiti na funkcionalnosti, dobićete i na estetici i prostoru.


#4 Frižider i rerna mogu sada biti bliže nego što mislite


Tradicionalno, dizajneri kuhinjskog prostora savetuju da frižider ne treba postavljati u blizu rerne, jer bi u tom slučaju morao dodatno da radi kako bi rashladio namirnice koje se nalaze u njemu. Ali stvari su se promenile, pa ako imate problema sa nedostatkom prostora imamo dobre vesti za vas.


Mala kuhinja
 

Danas je većina kvalitetnijih uređaja dobro izolovana i ne utiču na rad drugih aparata koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini. Pored novijih modela ugradnih rerni, bez problema možete postaviti frižider. Najnovija tehnologija izrade uređaja omogućava toliko dobru izolaciju da frižider neće morati da troši dodatno energiju.  Naravno, ovo verovatno neće važiti za uređaje koji su niže klase i koji su jeftiniji.


#5 Ne postavljajte klasičan aspirator


Nema razloga da vaš aspirator bude u fokusu u vašem kuhinjskom prostoru. Diskretno postavljen aspirator koji se izvlači iznad šporeta i koji je sakriven u visećem delu, svakako će dati lepši izgled vašoj novoj kuhinji. Takođe, ako želite da u potpunosti eliminišete aspirator koji je postavljen iznad šporeta, možete se odlučiti za indukcionu ploču za kuvanje sa integrisanim aspiratorom.

To istovremeno znači da možete umesto glomaznog aspiratora postaviti još polica ili visećih elemenata i tako dobiti dodatni prostor za skladištenje posuđa i namirnica. 


#6 „Sakrijte“ aparate koje ne koristite često


Ako nemate dovoljno mesta u kuhinji onda nemojte da vam toster, aparat za kafu ili neki drugi mali kuhinjski uređaj stoje na radnoj površini. Stavite ih u deo koji je zatvoren i izvlačite ih samo po potrebi. Ako neke od njih retko koristite možete ih ostaviti u zatvorenim uglovima kuhinje.

Na primer, ako retko koristite sokovnik za ceđenje vođa, ne mora stalno da stoji na radnoj površini. Isto tako ako ne pripremate puno torti i kolača, onda vaš mikser možete odložiti u neku fioku ili u ugao nekog kuhinjskog elementa. Ali ukoliko svakog jutra koristite toster za hleb, onda ga svakako zadržite na radnoj površini, ali se potrudite da mu nađete mesto u uglu.


#7 Obratite pažnju na simetriju


Postizanje simetrije može uticati na to da vaša kuhinja izgleda vizuelno veće. Nije uvek lako postići simetriju, pogotovo tamo gde već imate određene dimezije uređaja koji će baš na određenom mestu morati da se uklope. Premeštanje ostalih aparata sa jednog mesta na drugo može često izgledati kao igranje tetrisa. Ako niste iskusni, biće vam potrebno puno vremena da eksperimentišete sa dizajnom kako bi dobili krajnji rezultat koji će zadovoljiti vaše zahteve.

Potrudite se da svakom uređaju pronađete pravo mesto, jer ćete samo tako uživati u kuvanju i imati lepu, modernu i praktičnu kuhinju. Nadamo se da će vam ovi naši mali saveti pomoći da od vaše male kuhinje napravite jedan potpuno funkcionalan prostor sa svim kuhinjskim aparatima koji su vam neophodni.

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Komentari (1)

Nenad

Kao posdstanari menjali smo stanove i svi su imali male kuhinjice. Kada smo konačno kupili stan jedan od zahteva je bio da ima veliku kuhinju. Nema ništa lepše od velike i prostrane kuhinje gde može čovek da se okrene i stavi sve što mu je potrebno.

(Dobar) 0
(Slab) 0
10-May-21 09:34:34 AMDodajte komentar