SrbijaSpace logo

Kako se pripremiti za dolazak bebe u vaš život?

 

Kako se pripremiti za dolazak bebe u vaš život?

Dolazak bebe u život roditelja je jedna od najlepših stvari na svetu koju mnogi dugo i željno iščekuju. Trenutak kada će se beba roditi i postati član porodice se slavi i čeka mesecima unapred.

Međutim, ono što najviše brine roditelje jeste - kako se adekvano pripremiti za tako nešto? Da li postoje neka univerzalna pravila po kojima se čovek najbolje priprema za bebu ili je sve stvar vremena, navike, i učenja “u hodu”?

Kako bi se na najbolji mogući način pripremili za dolazak bebe, potrebno je imati u vidu da je to proces koji, pre svega, zahteva dobru organizaciju i posvećenost roditelja, a evo šta.
 

#1 Oprema za bebe i nabavka svih neophodnih stvari


Priprema za dolazak bebe u njen novi dom je slatka muka sa kojom se svi budući roditelji, kad-tad, suočavaju. Kako bi roditelji znali šta je sve jednoj bebi neophodno od stvari, najpre je neophodno napraviti spisak neophodne bebi opreme.

Uz pomoć tog spiska, roditelji će lakše nabaviti stvari koje će biti od velike pomoći situacijama kao što su: nicanje zuba kod bebe, povijanje i presvlačenje, kupanje bebe, odlazak na putovanje sa bebom, i sl.

Od krupnih stvari za bebu, kao što su kolica, krevetac, povijalica, kadica, do flašica, cucli, portikla, pelena, najvažnije je da se unapred predvide i stave na spisak sve one stvari koje će biti od velike koristi za najosnovnije bebine potrebe.

Kada se nabave sve stvari, sledeća stvar je čišćenje i postavljanje kupljenih stvari za bebu unutar doma.
 

#2 Sređivanje stana pre dolaska bebe je izuzetno važno


Kako je beba jedno malo, osetljivo biće koje još uvek nije razvilo svoj imunitet, njen boravak u čistom prostoru je imperativ koji se mora ispoštovati. Besprekorna čistoća bebine sobe, ali i čitave kuće je nešto što se podrazumeva i što svaki budući roditelj mora da obezbedi svom detetu.

Jako je važno da se unutrašnjost doma dobro dezinfikuje i očisti kako beba ne bi došla u kontakt sa česticama prašine, prljavštine, ili potencijalnim bakterijama koje bi ugrozile njeno zdravlje.

Takođe, prilikom čišćenja, savet je i da se stan potpuno rastereti od nepotrebnog viška stvari, kako bi komotno mogle da se smeste sve bebine stvari, na način kako bi se maksimalno izbegao nered.
 

#3 Pripremite se psihički na najvažniju ulogu u životu


Dolaskom bebe u vaš život, vi automatski dobijate najvažniju životnu ulogu, a to je da budete roditelj kakav se samo može poželeti. To je ogromna odgovornost, ali i veoma velika privilegija i nagrada koju morate oberučke prihvatiti.

Zato je najvažnija psihička priprema unapred da od trenutka bebinog ulaska u vaš život, ona postaje centar vašeg sveta i neko kome je neophodna sva moguća pažnja, nega i ljubav roditelja koji su je doneli na svet.

Edukujte se o tome na koji način možete da kvalitetno provodite vreme sa svojom bebom i šta je ono što će vam pomoći da joj pružite sve ono što će joj biti potrebno kako bi se pravilno razvijala.
 

#4 Osigurajte adekvatnu i svakodnevnu pomoć oko bebe


Imajte na umu da je briga oko bebe veoma zahtevna i da ćete jako teško uspeti isključivo sami da uspete u ovakvom izazovu. Zato je jako važno da imate dodatnu pomoć od partnera, porodice i prijatelja koji će vam se naći u mnogim situacijama kada se budete osećali veoma iscrpljeno i bezvoljno.

Napravite preraspodelu poslova. Neka svaki član porodice, odnosno vaš partner, zna kakve su njegove kućne obaveze i kada je njegovo vreme za čuvanje bebe, kako bi ova druga osoba mogla da se adekvatno odmori i prikupi snagu.


Beba lezi na krevetcu
 

Neka svako dobije svoj zadatak koji će da obavlja, kao što je pranje sudova, veša, peglanje, čuvanje bebe, odlazak u kupovinu, bacanje đubreta, i tome slično, kako bi se sačuvala energija za brigu o bebi.
 

Radujte se svakom provedenom trenutku sa bebom 


Gotovo da ne postoji osoba na ovom svetu koja se ne bi obradovala dolasku bebe u njen život. Rođenje deteta svakom novopečenom roditelju menja život iz korena, i to definitivno na bolje, jer osoba tako najbrže sazreva i postaje samosvesnija, sposobnija i odgovornija za sve u životu.

Uz adekvatnu organizaciju, koja podrazumeva nabavku dečje opreme, detaljnog čišćenja celog stana, psihičke pripreme i preraspodele poslova kako bi se olakšala svakodnevica nakon bebinog dolaska, najvažnije je da maksimalno uživate u svakom provedenom trenutku sa vašom bebom, jer su to posebni trenuci kojih ćete se zauvek sećati!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar