SrbijaSpace logo

Kako tržište nekretnina u Rusiji reaguje na situaciju sa Korona virusom

 

Kako tržište nekretnina u Rusiji reaguje na situaciju sa Korona virusom

Situacija sa Korona virusom Covid19 već utiče na tržišta nekretnina nekih zemalja u svetu. Stručnjaci koji prate tržište nekretnina u Rusiji, smatraju da je pad Rublje pozitivno uticao na razmišljanja i odluke nekih investitora.

Mišljenja su svakako različita, ali je izvesno da je trenutno veći problem funkcionisanje tržišta nekretnina na zapadu, nego u samoj Rusiji. Da li će ova situacija posebno uticati na tržišta nekretnina u svetu, verovatno neće, jedino što će malo usporiti prodaju.


Pad Rublje trenutno je dobrodošao kupcima nekretnina u Rusiji!!!


Trenutni pad Rublje je dobrodošao pojedinim investitorima, koji su procenili da je sad pravo vreme za kupovinu nekretnina. Oni smatraju da će kupovinom nekretnina u ovoj situaciji, uštedeti puno novca. Povećanje troškova hipoteka u Rusiji na neki način je dovelo do smanjene zainteresovanosti za kupovinu nekretnina, ali samo kod nekih investitora, dok su drugi prepoznali šansu za veliku uštedu novca, ako odmah kupe neku za njih povoljnu nekretninu.


Nekretnine u Rusji oblakoderi
 

U jednom od tekstova napisali smo kako u vreme velikih kriza pa i recesija ne znači da će cene nekretnina automatski ići na dole. Ako kamatna stopa u Rusiji ostane na istom nivou, cenu kvadrata u Rusiji formiraće samo tržište. Izvesno je opet da će na cenu kvadrata uticati trenutna inflacija i pad Rublje. Pretpostavlja se da će Centralna Ruska banka u dogovoru sa državom, preduzeti oprezne mere i da se kamatne stope za sada neće menjati. Međutim neke od banaka nisu htele čekati šta će se dešavati na bankarskom tržištu pa su samostalno počele prilagođavanje svojih kamatnih stopa.


Neki investitori smatraju da će trenutnom kupovinom nekretnina u Rusiji uštedeti puno novca!!!


Izvesno je da sledi pad kursa Rublje u odnosu na neke svetske valute, što će verovatno dovesti do povećanja troškova bankarskog finansiranja kompanija, ali i do povećanja hipotekarnih stopa. Stručnjaci iz oblasti trgovine nekretnina smatraju da će trenutna finansijska situacija zbog problema sa Korona virusom, biti kratkog daha. Iskustvo onih koji dugo prate tržišta nekretnina čak smatraju, kako u situacijama raznih kriza pa i recesija raste potražnja za nekretninama.


U situacijama raznih kriza pa i recesija najčešće raste potražnja za nekretninama!


Situacija na tržištu nekretnina u Rusiji za vreme krize 2014. godine, dovela je do porasta cena kvadrata i dostignute cene se nisu nikada vratile na pređašnji nivo. U vreme sadašnje krize potražnja za stanovima u Rusiji je čak porasla za nekih 7 do 10 posto. Neke građevinske kompanije u Rusiji, predvidele su da će cene uvoznih građevinskih materijala porasti te su taj porast već ugradili u novu višu cenu kvadrata.


Stručnjaci u Rusiji koji prate tržište nekretnina, smatraju da je trenutna situacija u ovoj zemlji idealna za kupovinu nekretnina!!!


Procene idu u smeru smirivanja kursa Rublje u kasnijem periodu pa se smatra kako je izvesno da će se kurs Rublje ubrzo stabilizovati pa i poboljšati. Investitori koji ulažu u Rusko tržište nekretnina, misle da će se brojne promene na tržištu nekretnina desiti pre svega kod ozbiljnih projekata.

Neki od prodavaca sigurno neće menjati cene nekretnina, pojedini će cene odmah povećati, a ima i onih koji su prepoznali neke nove mogućnosti rada u celoj situaciji. Većina poslovnih ljudi koji prate tržište nekretnina u Rusiji smatraju da u ovoj velikoj zemlji, neće biti većih problema u građevinskom biznisu, kao i u prodaji nekretnina.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (5)

Koga briga

Da baš to koga briga u serbistanu za tržište nekretnina u Rusiji?

(Dobar) +1
(Slab) -5
02-May-20 11:12:30 AMSrecko

Ukoliko potraje ova kriza sa korona virusom skocice prodaja nekretnina.Nedostatak novca naterace mnoge da prodaju visak nekretnina.

(Dobar) +5
(Slab) 0
06-Apr-20 09:59:14 AMmalena

U svakoj ovakvoj situaciji neko profitira, tako da ne čudi što neki investitori misle da će trenutnom kupovinom uštedeti mnogo novca. Možda i hoće. Zanimljiv članak :)

(Dobar) +5
(Slab) 0
05-Apr-20 16:53:23 PMDaleko je Rusija

Treba znati da je tržište u Rusiji veoma veliko i raznorodno. NIje isto u Moskvi, Sant Petersburgu i u drugim gradovima. Moskva i StPetersburg su skupi gradovi, možda je u toj klasi i Soči, ali Saratov ili Nižnji Novgorod nisu. Tamo su nekretnine jeftine, u Još manjim mestima na severu ili krajnjem istoku, Sibiru su još jeftinije, može i da vam poklone, ali šta će vam. Tako da je priča o Rusiji i njenom tržištu nekretnina veoma složena. Ipak sve pohvale za ovaj tekst, veoma je interesatno videti kako se kreću cene stanova i u nekim drugim zemljama

(Dobar) +9
(Slab) 0
05-Apr-20 16:30:40 PMangelina

Ovih dana citam kako kod nas vec padaju cene nekretnina....Vala u Beogradu i Novom Sadu su zadnjih godina nerealno skocile...

(Dobar) +3
(Slab) 0
05-Apr-20 15:12:54 PMDodajte komentar