SrbijaSpace logo

Lavlja griva kao nootropik

 

Lavlja griva kao nootropik

Zbunjujući naslov zar ne? Iako asocira na kralja džungle reč je zapravo o moćnoj medicinskoj gljivi  jednoj od najjačih prirodnih  nootropika. No, šta su sad nootropici? To su supstance koje poboljšavaju moždane funkcije pre svega pažnju, memoriju, koncentraciju.


ISTRAŽIVANJA SU OTKRILA DA LAVLJA GRIVA MOŽE ZAŠTITITI OD DEMENCIJE, SMANJITI BLAGE SIMPTOME ANKSIOZNOSTI I DEPRESIJE I POMOĆI U POPRAVLJANJU OŠTEĆENJA NERAVA.

 

Sposobnost mozga da raste i formira nove veze obično opada sa godinama, što može objasniti zašto se mentalno funkcionisanje pogoršava kod mnogih starijih osoba.

Studije su otkrile da pečurka lavlja griva sadrži dva posebna jedinjenja koja mogu da stimulišu rast moždanih ćelija: hericenone i erinacine.

Pored toga, studije na životinjama su otkrile da lavlja griva može pomoći u zaštiti od Alchajmerove bolesti, degenerativne bolesti mozga koja uzrokuje progresivni gubitak pamćenja.

U stvari, eksperimentalna istraživanja pokazala su da gljiva lavlja griva i njeni ekstrakti smanjuju simptome gubitka pamćenja kod miševa, istovremeno sprečavajući oštećenje neurona uzrokovano amiloid-beta plakovima, koji se akumuliraju u mozgu tokom Alchajmerove bolesti .

Iako je potrebno uraditi još kliničkih  istraživanja ima indicija da lavlja grivamože biti od koristi  kada je u pitanju  Alchajmerova bolest kod ljudi, jer podstiče mentalno funkcionisanje.

Studija na starijim odraslim osobama sa blagim kognitivnim oštećenjem otkrila je da konzumiranje 3 grama lavlje grive dnevno tokom četiri meseca značajno poboljšava mentalno funkcionisanje, ali ove prednosti su nestale kada je suplementacija prestala. To bi se moglo objasniti time da je za trajnu regeneraciju nervnog tkiva verovatno potrebno više vremena. Zato je jedna od preporuka da se lavlja griva pije u kontinuitetu tokom 3 meseca zatim da se napravi kratka pauza od 15-20 dana i da se ponovo nastavi sa konzumiranjem gljive.

Sposobnost gljive lavlje grive da podstiče rast nerava i štiti mozak od oštećenja povezanih sa Alchajmerom može objasniti neke od njenih blagotvornih efekata na zdravlje mozga.

Veliki broj stanovnika srednje i visoko razvijenih zemalja pati od anksioznosti, sindroma hroničnog umora i depresije. Kao što je poznato, postoji mnogo uzroka zbog kojih nastaju ova stanja, ali se u poslednje vreme posebno ističe mogućnost hronične upale izazvane humanim herpes virusima.

Ekstrakt gljive lavlje grive ima antiinflamatorne efekte koji mogu smanjiti simptome anksioznosti, depresije i hroničnog umora istovremeno poboljšavajući memoriju i koncentraciju.

Takođe, otkriveno je da da ekstrakt lavlje grive takođe može pomoći u regeneraciji moždanih ćelija i poboljšanju funkcionisanja hipokampusa - regiona mozga odgovornog za obradu sećanja i emocionalnih odgovora. Istraživači veruju da upravo poboljšano funkcionisanje hipokampusa može objasniti smanjenje anksioznog i depresivnog ponašanja.

Jedna interesantna studija urađena na pacovima pokazala je da  visoke doze ekstrakta gljive lavlje grive date pacovima odmah nakon moždanog udara pomažu u  smanjenju upale i smanjenju veličine moždanog udara za 44%. Ovo bi moglo značiti da ova gljiva može pomoći u smanjenju ozbiljnosti oštećenja mozga nakon moždanog udara a samim tim i njegovih posledica. Iako je većina istarživanja rađena na laboratorijskim životinjama suština je da lavlja griva nema neželjenih efekata pa je samim tim mogu piti zdrave osobe ali i one koje imaju predispoziciju za neurološke bolesti kao i osobe kod kojih postoji povećan rizik od moždanog udara.

Nemojte ćekati da drugi primete da Vam je teško da se skoncentrišete, da teže pamtite, da ste rasejani i da zaboravljate, već na vreme reagujte i poboljšajte svoje kognitivne funkcije na potpuno prirodan način uz lavlju grvu.


Autorski tekst:


Dodajte komentar