SrbijaSpace logo

Organizacija putovanja u sopstvenoj režiji - saveti i preporuke

 

Organizacija putovanja u sopstvenoj režiji - saveti i preporuke

Bliže se prolećni dani i jedva čekate da otputujete negde? Ako ovog puta ne želite da putujete preko turističke agencije, pročitajte ovaj tekst sa savetima i preporukama u vezi organizacije puta u sopstvenoj režiji!


#1 Okvirni plan puta


Prvi korak prilikom organizacije puta u sopstvenoj režiji jeste planiranje tog putovanja, razmatranje destinacije, odabir vrste prevoza, izbor smeštaja i tako dalje. Pre svega, potrebno je da isplanirate datume polaska i dolaska kao i željena mesta putovanja. Možete napraviti i nekoliko kombinacija pa na kraju izabrati onu koja vam najviše odgovara - po ceni, terminu i slično.

Planiranje puta je veoma bitna stavka i vama će olakšati ne samo putovanje, već i pripremne radnje kao što su pripremanje dokumentacije ukoliko putujete u inostranstvo, pakovanje garderobe, razmatranje finansijske situacije. Pored toga što će vam puno pomoći, izrada ovog plana biće vam veoma zanimljiva, naročito ukoliko je u pitanju road trip ili poseta više destinacija odnosno noćenja u različitim mestima.


#2 Izbor prevoza za putovanje


Ako se odlučite za destinacije van Republike Srbije, verovatno ćete putovati avionom. Ukoliko svojim automobilom dolazite do aerodroma u Beogradu, postoji uslužni parking kod aerodroma Nikola Tesla koji vam nudi sigurnost i povoljne uslove za parkiranje vašeg vozila.

Avionske karte možete naći veoma povoljno i to preko nekih avio kompanija koje nude low-cost letove kao što su Wizz Air, Transavia, Ryanair, Fly Dubai, Easyjet, Pegasus Airlines, Aegean i još mnoge druge. Sve ponude njihovih letova možete naći na nekom od sajtova kao što su Skyscanner, MoMondo, Quest Organizer i slično. Iste letove možete pronaći i na sajtovima poput Jeftine avio karte, Esky, Aerogaga, mada su oni više naklonjeni regularnim letovima i možda vam neće uvek pokazati stvarno ponudu low-cost letova.

Veoma atraktivne destinacije koje biste mogli da posetite su Amsterdam, Barselona, Milano, Miluz, London, Memingem, Malme, Bazel i avionske karte se nekad mogu naći čak i do 100 EUR po osobi sa uključenim svim taksama.

Ukoliko se pak odlučite da putujete autobusom ili vozom, put će duže trajati a cena će možda biti ista ili čak viša nego niskotarifna avionska karta. U svakom slučaju, raspitajte se oko povoljnih železničkih karata, kao što su na primer Interrail global pass ili Interrail one country pass zbog toga što one nude specijalne pogodnosti i povoljne uslove.

Ako ste radoznalog duha, verovatno ćete se odlučiti na putovanje sopstvenim automobilom, što je veoma zgodno jer možete stati gde god i kada god želite. Budite sigurni da imate rezervnu gumu, prvu pomoć i ostali neophodni alat “za ne daj Bože”.

 

Putovanje auto drustvo
 

#3 Pronalaženje smeštaja


Bilo da putujete na vikend u granicama naše zemlje ili ovog puta želite da odete u inostranstvo, smeštaj možete pronaći na platformi Booking.com pošto tamo ima najviše ponuda. Ukoliko želite da idete u Grčku, bacite pogled i na Nikana.gr jer može da se desi da tamo nadjete bolji ili povoljniji apartman ili hotel.

Ukoliko ovog puta planirate neko egzotičnije putovanje, prava stvar za vas jeste sajt Airbnb.rs budući da tamo možete pronaći i rezervisati smeštaj na drugom kraju sveta. Ovaj sajt vam za razliku od Booking-a dozvoljava fleksibilnu pretragu tako da možete bezbrižno da razgledate sve apartmane a tek kada vam se neki dopadne možete proveriti dostupnost za period koji želite.

Naravno, ukoliko imate hrabrosti, možete direktno otputovati na željenu destinaciju i tek onda tražiti smeštaj “na licu mesta”, mada, priznaćete, to nije uvek dobra ideja.


#4 Stavite na papir sve troškove putovanja


Da se vratimo na plan puta. Kada ste odlučili u koje mesto ili koja mesta ćete ići, kojim tipom prevoza ćete putovati i kakav smeštaj ste našli, možete da “stavite na papir” sve troškove koje ćete imati za ovo putovanje i time sagledate finansijsku situaciju.

Ukoliko ste naklonjeni štednji, možete da odvojite određeni budžet za ovo putovanje i trošiti dnevno onoliko koliko odlučite unapred. Ovo uradite samo ukoliko vam je dosta toga da ne znate gde ste potrošili novac.


#5 Spisak destinacija koje posećujete sa opisima


Možda i najuzbudljiviji deo planiranja vašeg putovanja jeste sastavljanje detaljne liste sa mestima koje ćete posetiti. U svakoj evropskoj prestonici, većem ili manjem gradu ima mnogo toga da se obidje pa će vam ovo biti veoma zanimljiv ali i izazovan zadatak.

Kada budete stigli na željene destinacije bićete oduševljeni svojim znanjem i upućenošću i lakše ćete zapamtiti gde ste sve bili i šta ste videli.


#6 Pakovanje kofera pred putovanje


Pakovanje stvari i garderobe biće lakše ili teže u zavisnosti od godišnjeg doba odnosno neophodnosti pakovanja debelih stvari poput jakni, kaputa ili džempera.

Iako je to individualno, prilikom pakovanja, svakako, ne treba preterivati. Najbolje je da imate kofer, ili više njih ukoliko putujete na više dana, a sa sobom ručni prtljag gde su stvari koje su vam potrebne tokom puta.

Ukoliko putujete avionom, cene prtljaga ukoliko i budete smeli da ga unosite, uglavnom su visoke, pa to može da vas odvrati od pakovanja suvišnih stvari.


#7 Osiguranje i ostala dokumentacija


Poslednja ali ne i manje bitna stavka. Može se reći da su neke od važnijih aktivnosti provera pasoša (roka važnosti), pakovanje pasoša, lične karte i ostale neophodne dokumentacije koja vam je potrebna za put.

Obratite pažnju da ponesete sve potrebne sertifikate kao što su na primer COVID-19 sertifikati i zeleni karton za dozvolu vožnje u inostranstvu. Saobraćajna i vozačka dozvola takodje moraju da budu sa ostalom dokumentacijom.

U današnje vreme zbog epidemiološke situacije i mera koje ona povlači za sobom a koje se menjaju veoma brzo, pre putovanja obavezno proverite da li imate svu dokumentaciju koja je neophodna za ulazak u neku zemlju. Na primer, da li u Italiju možete da udjete ako niste vakcinisani i sa PCR testom ili ne i koliko taj test može biti “star”. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova možete pogledati detaljan spisak zemalja kao i uslove pod kojima možete ući u iste.

Nadamo se da smo vam pomogli prilikom organizacije vašeg narednog puta!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar