SrbijaSpace logo

Koje države Srbi najviše posećuju za praznike i odmor?

 

Koje države Srbi najviše posećuju za praznike i odmor?

Praznici su idealna prilika za putovanja, a to odlično znaju i naši državljani koji redovno obilaze zemlje regiona, ali i nešto dalje, atraktivne destinacije koje su postale izuzetno popularne poslednjih godina.

Kada se spoje povoljni aranžmani sa atraktivnom destinacijom nedoumica više nema, pa već sada možemo gotovo sa sigurnošću da tvrdimo koje će to zemlje biti najposećenije kada počne sezona prvomajskih praznika i letnjih odmora.


#1 Grčka - najpopularnija destinacija za letovanja


Grčka je verovatno najčešći izbor većine Srba kada je letnji odmor u pitanju. To i ne čudi, s obzirom na to da ova država nudi zaista bogat izbor lepih i kvalitetnih letovališta koja odgovaraju porodicama, a i mlađim posetiocima.

Kada se uputite u Grčku biće vam korisni podaci o graničnom prelazu kroz koji ćete proći, jer baš u pravcu prema ovoj zemlji vladaju velike gužve tokom praznika i sezone letnjih odmora. Naši turisti se uglavnom upućuju u Paraliju, Solun i u letovališta Halkidikija, mada se ne može zanemariti ni popularnost grčkih ostrva koja je poslednjih godina značajno porasla.

Lefkada, Zakintos, Evija i Kefalonija su među najtraženijim aranžmanima u srpskim turističkim agencijama, koje tokom jedne sezone organizuju i do sedam turističkih tura na ova ostrva.


#2 Italija - omiljena vikend destinacija


Italija je tradicionalno zanimljiva našim turistima, još od vremena kada je bila glavna šoping destinacija za ljude sa našeg podneblja. Danas ova država uživa status vrlo atraktivne, kulturološki i istorijski zanimljive destinacije koja zaista pruža mogućnosti za sjajan turistički doživljaj i odmor.
 

Omiljene države u koje putuju Srbi


Naročito je posećen severni deo zemlje, gde su skoncentrisani njeni najveći centri i gradovi - Rim, Milano, Venecija, Verona, Padova i Bolonja. Dok je Grčka glavni izbor onih koji planiraju letovanje, italijanski gradovi su “na meti” raznovrsnih vikend tura koje su naročito popularne tokom praznika.

Razlog tome su verovatno i same cene, koje u italijanskim letovalištima nisu zanemarljive, ali to Srbe ne sprečava da jednu od najlepših zemalja sveta posećuju u formi produženih vikenda ili u prolazu na proputovanjima, što najčešće jeste slučaj.


#3 Austrija - dom velikog broja naših državljana


Postoje podaci prema kojima su Srbi, nakon Austrijanaca, najbrojniji narod u prestonici ove države. Bilo ovo tačno ili ne, činjenica je da Srba u Beču zaista ima mnogo, pa je i interesovanje srpskih turista za Austriju vrlo prisutno poslednjih godina.

Najvećem broju naših državljana je motiv za posetu Austriji to što već imaju porodicu ili prijatelje tamo, ili prosto žele da posete Beč, Grac ili neki drugi austrijski grad. Austrija nije destinacija za letovanje, ali je zato idealan izbor za prolećna ili jesenja putovanja za koja se Srbi masovno odlučuju svake godine.

Beč je ujedno česta tranzitna stanica za letove do drugih evropskih metropola, što je još jedan razlog da se ovaj grad barem na kratko poseti.


#4 Turska - sve češći izbor turista tokom letnje sezone


Ako govorimo o najpopularnijim destinacijama za letovanja među Srbima, glavna konkurencija Grčkoj poslednjih godina je Turska. Ova država ima sjajnu ponudu letovališta i prilično niske cene, što je idealna kombinacija za one koji razmišljaju ekonomično kada su odmori u pitanju.

Turska obala je prilično šarenolika po pitanju letnje ponude, jer svako može pronaći nešto za svoj ukus i džep, počevši od prosečnih letovališta pa sve do luksuznih resort-a koji uspešno pariraju najpopularnijim svetskim kompleksima ovog tipa.


#5 Crna Gora - uvek sigurna opcija za letnji odmor


Popularne destinacije među Srbima se ne menjaju mnogo, ali kakve god promene da se dešavaju u njihovim preferencijama, jedno je sigurno - crnogorski apartmani su uvek popunjeni tokom cele letnje sezone. Oni koji Crnu Goru i dalje biraju uprkos svim drugim opcijama to obrazlažu “domaćom” atmosferom i dobro poznatim terenom koji je uvek sigurna opcija za letovanje.

Oni koji su ipak odustali od Crne Gore kao letnje destinacije, za to krive visoke cene po kojima je crnogorska obala postala poznata u poslednje vreme. Neki turisti je smatraju neosnovano skupom, dok drugi zanemaruju ovaj momenat i za svoj odmor biraju najlepše crnogorske zalive i letovališta.

Ovo su destinacije za koje se Srbi najčešće odlučuju, kako zbog bogate turističke ponudem tako i zbog pristupačnih cena koje se vezuju za određene destinacije. Čini se da se popularne destinacije među naših državljanima neće menjati u skorije vreme, pa ako planirate odmor u predstojećem periodu uzmite u obzir navedene predloge i organizujte zanimljivo putovanje koje udovoljava svim vašim preferencijama.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (8)

Simo

Ja sams e zatvorio u kuci i cekam da sve ovo prodje i za t vreme trgujem kriptovalutama https://www.kriptovalute.net/bitcoin/kako-prodati-kriptovalute/ ,Valjda ce sve ovo da se brzo zavrsi

(Dobar) +1
(Slab) 0
17-Nov-20 20:34:58 PMSrecko

Kad ova frka sa koronom prodje glavni problem ce biti hocemo li imati novaca da putujemo,sta ce biti sa dolarom i evrom hocemo li mozda trgovati kriptovalutama https://www.bitcoinkupovinaprodaja.rs/blog/sta-su-kriptovalute-1.html ili na cekove kod banaka?(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Mar-20 14:12:48 PMSrecko

odgovorio/a: anonimus

Da, pitanje je sta ce biti sa valutama, mislim da su kriptovalute definitivno buducnost...
(Dobar) +2
(Slab) 1
26-Mar 16:37:54
Posetilac

@angie Jel i ove spa centre (https://spaintimo.rs/)?. Baš me zanima kako posluju u ovo doba korone. Trebalo bi debelo da spuste cene, ako hoće da rade i ova vremena

(Dobar) +2
(Slab) 0
26-Mar-20 11:39:24 AMPosetilac

odgovorio/a: angie

Tako je, nisam upoznata sa tim da li rade sada, pretpostastavljam da ako rade imaju posebne mere higijene, a nakon ovoga bi bilo dobro da spuste cene... Posto za more definitivno necu imati para, onda bar jedan dan da se izbanjam u spa centru :D
(Dobar) +2
(Slab) 0
26-Mar 16:35:32
angie

Slazem se, ove godine je bolje da svi podrzimo nas turizam i nase lepe banje i gradove, restorane i spa centre, a ima ih mnogo :) samo da se ovo sto pre zavrsi...

(Dobar) +6
(Slab) 0
18-Mar-20 16:36:09 PMNenad

Mislim da bi Italiju mogli izbaciti sa spiska za narednih nekoloiko godina. Lošu reklamu koju su stekli slabom reakijom na virus neće skoro da anuliraju. Predlog je da na listu stavimo Kinu koja je sada najsigurnija zamlja, kao i domaća letovališta, banje i gradove. Da iskoristimo ovu zdravstvenu krizu da promovišemo našu hranu https://restoranstaradalmacija.rs/stara-dalmacija-meni.php i restorane, kafane itd prvo kod našeg stanovništva, pošto stranaca ovog loeta neće biti. Samo da prodje vanredno stanje. Ako se odgovorno pridržavamo pre će se i završiti.

(Dobar) +6
(Slab) 0
18-Mar-20 11:45:03 AMnestvarno i nostalgicno

iako tekst i tema nemaju veze sa onim sta se dogadja kod nas ali i u evropi i svetu ipak je lepo procitati na kakav zivot smo bili naucili pre pojave korona virusa .. i zato jedva cekam da mu viidmo ledja i da onda ponovo citamo ovakve razbibriga clanke(Dobar) +4
(Slab) -1
17-Mar-20 14:03:07 PMDodajte komentar