SrbijaSpace logo

Praktični saveti za organizaciju radionice

 

Praktični saveti za organizaciju radionice


Znamo onu staru "organizacija je pola odrađenog posla“, ali se ipak jako često događa da kada uđete u neku radionicu, bilo da je privatna, amaterska ili profesionalna, da utisak bude jako loš. Da, znamo odlično da rad u svakoj vrsti radionice, od stolarske, preko mehaničarske, do tipa radionice obućara, nisu poslovi koji su „čisti“ već da za sobom vuku dosta nereda, prljavštine, ali i pored toga je organizacija bitna iz više razloga.

Prisetite se samo kako je svaka prodavnica alata uređena, svaka od njih ima svoj određen sistem prema kojem ćete pronaći ručni alat, svakodnevni alat, profesionalne alate i mašine i tako dalje. Zamislite kada biste u neku od njih ušli i videli nered?!

Prvi utisak bi bio jako loš, pa pored teškog snalaženja i nemogućnosti da pronađete određenu, potrebnu stvar, prvi utisak bi bio loš, jer neko ne vodi računa o svom poslovanju, brendovima koje zastupa i, na kraju, poslu koji obavlja.

Upravo iz tih razloga i svaka radionica bi trebalo da ima svoj određeni red, organizaciju koja vam pomaže da lakše obavljate poslove, da vam bude funkcionalna i da bude sa manje nereda kada se novi klijenti/stranke pojave. Iz tih razloga delimo sa vama nekoliko praktičnih saveta za organizaciju prostora koji zauzima vaše radno mesto ili prostor radionice u kojoj se bavite svojim određenim hobijima.


Razmsilite o funkcionalnosti i rasveti


Prodavnica alata može da vam bude odličan primer kada je funkcionalnost u pitanju. Na primer, ako vam je potreban čekić, on će se nalaziti gde i sav ručni alat, ali ćete odmah pored njega pronaći tiplove, eksere svih mogućih veličina, debljina, te sav ostali alat koji je često potreban uz same čekiće.

Zašto je to tako?

Organizacija je napravljena da vam za određene, slične poslove, sve bude na dohvat ruke, jedno pored drugog. Tako bi trebalo da je i u vašoj radionici.

Sav mogući alat bi trebalo da vam bude smešten tako da vam je na dohvat ruke, da do njega dođete bez prepreka, a da vas ne ometa u prolaženju, smeštanju ostalog materijala, propratne opreme... Izdelite delove za ručni alat, električni alat, neke veće mašine, tako da sve ima svoje mesto.

Uz to neka se organizovano nađu i propratna oprema, delovi ili sve drugo šta vam je potrebno, kategorizovano baš prema upotrebi i nameni. Tako ćete sebi olakšati posao, a svakome ko vas poseti odati utisak sređenosti i posvećenosti samom radu.

Rasveta je naredni korak. Ne dozvolite da vam radionica bude mračna, sa slabašnim osvetljenjem. Neretko, jasno osvetljenje koje daje visoku vidljivost utiče i na kvalitet rada. Možete se čak i poigrati, majstorski, LED trakama da osvetlite dodatno delove gde vam je alat, što će malo promeniti i prostor, ulepšati ga, a onda konkretno, veliko osvetljenje postići kroz određene plafonjere koje će vam omogućiti neometan rad u bilo kojem dobu dana. Ovde vam opet prodavnice alata mogu pomoći, jer zajedno uz alat možete pronaći i najbolje osvetljenje za svoj raddni prostor.


Investirajte u sistem za skladištenje


Kada govorimo o skladištenju onda postoje neka dva osnovna pravca o kojima govorimo. S jedne strane tu su sitna ulaganja u police, raffove, kutije, gde ćete odlagati alat, opremu, delove, materijal s kojim radite.

Ovo nije ni veliko ulaganje, svakako. Ono šta predstavlja veće ulaganje jeste pravljenje izolovanog skladišta, poput nekog magacina. Prodavnica alata ima uvek velike magacine, pa im to pomaže u dobroj organizaciji prostora, ali i u radionicama to može da se napravi pregrađivanjem određenog ugla prostorije ili dodavanjem dodatnog prostora sa strane.

Kod manjih radionica to može da se postigne pregradnim zidovima, određenim drvenim paravanima, a kod većih čak i montiranjem montažnih, skladišnih kontejnera koji će vam u velikoj meri olakšati posao.


Koristite oznake


Svaka kuhinja skoro ima oznake gde stoji brašno, testenine, začini... U prodavnicama alata ćete čak videti i velike, viseće oznake koje će vas usmerite ka određenim proizvodima zarad lakšeg snalaženja. U radionicama su oznake najvažnije kod sitnijih potrepština, kao što su ekseri, šrafovi, navoji, šarke za vrata, neke gumica i slično.

Uz oznake vam nikada neće odlaziti vreme u traženju potrebne opreme, već ćete i onda kada niste sigurni gde se šta nalazi odmah pronaći sve. Sistem obeležavanja je vrlo koristan u radionicama svih tipova, pa je dobro praktikovati ga prilikom sređivanja i organizacije rada.


Koristite savremenu tehnologiju i digitalizaciju


Jedna od najboljih stvari za svakog kupca i prodavca, bilo gde, da li je to prodavnica alata, apoteka, market, jeste digitalizacija i savremena tehnologija. Nije potrebno ići u magacin kako bi se dostupnost artikla videla, već je sve u samom kompjuteru. Digitalizacija je prisutna i u radionicama, pa tako možete uzeti programe za organizaciju radova, upisivanje projekata, izračunavanje cene rada, ubacivanje u programe dostupnog materijala i opreme, radnih sati kada imate radnike i ispomoć...

Sav svoj rad možete smestiti u kompjuteru, a tu su svakako i programi potrebni za rad, brojne mašine, te za osmišljavanje projekata. sve Na jednom mestu, funkcioniše kroz par klikova, što u stvari čini perfektnu organizaciju u radu. Iako se često majstori odupiru tehnologiji, dovoljno je samo jednom da isprobate njene dobre strane i da uvidite koliko ćete lakše, kvalitetnije i urednije završavati brojne obaveze.


Redovna inventura


Da li ste znali da je popis, redovna inventura u radionicama, skoro pa nepostojeća? Jedna prodavnica alata je ima iz više razloga, od praćenja toga šta sve postoji na stanju i u kojem broju, preko zaštite od krađe, pa sve do osluškivanja tržišta i njegovih trenutnih ili stalnih potreba. U radionicama je redovna inventura najpotrebnija kako biste znali da li imate dovoljno potrošnog materijala za rad u svakom momentu.

Posebno je to potrebno za određene sitnice, sitne delove, koji se često koriste, pa mogu da zafale u bilo kom trenutku, pa samim tim i da na taj način učine da se sa radom zakasni, a to je već znak lošije organizacije.


Održavanje čistoće i reda


Kako smo na samom početku i rekli, te uzeli prodavnicu alata za primer, tako ćemo i završiti. Kategorizacija svega što postoji u radnom prostoru, složenost i uređenost, govore odlično o poslovanju jedne firme. Uz to, potrebno je redovno održavanje kroz čišćenje, slaganje i sređivanje.

U radionicama je, logično, nemoguće postići neki visok nivo čistoće, ali je isto tako vrlo moguće sve održavati u nekoj normali, tako da svaka naredna stranka stekne već na prvi utisak osećaj poverenja u kvalitet rada koji promovišete.

Slika: pexels.com


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar