SrbijaSpace logo

Saveti za podizanje stambenog kredita

 

Saveti za podizanje stambenog kredita

Konačno je došlo vreme za kupovinu sopstvenog stambenog prostora, novog doma u kome ćete uživati narednih nekoliko decenija, a možda i više. Međutim, to nije uvek najjednostavniji zadatak.

Pored poteškoća pri izboru stana i težine donošenja tako važne odluke, često je pred nama i pitanje finansija, kako ćemo uopšte finansirati kupovinu stana?

Kada smo već došli do rešenja i doneli odluku da podignemo stambeni kredit, mislimo da smo na kraju, a u stvari smo tek na početku puta, dok su pred nama brojna pitanja na koja još nemamo odgovor.

U nastavku teksta saznajte šta bi sve bilo dobro da znate pre podizanja stambenog kredita.


Šta raditi ako se prvi put susrećete sa podizanjem kredita?


Pre svega je od velike važnosti da se dobro informišete o svim uslovima podizanja stambenog kredita. Možete koristiti internet izvore, ali samo one za koje znate da su pouzdani.

Ako imate prijatelja koji vas može posavetovati iz ličnog iskustva, i to je odlično, ali ako se prvi put susrećete sa stambenim kreditom savetujemo vam da kontaktirate stručnjake koji će vam preporučiti koga je najbolje odabrati za pružanje inovativnih usluga ovog tipa. Danas to možete uraditi i online. Tako ćete uštedeti mnogo vremena i novca i znati da je sve što radite u sigurnim rukama.

Ukoliko se ipak odlučite da se samostalno obrazujete i informišete, učinite to što temeljnije, jer pri podizanju stambenog kredita postoji more nepoznatih faktora, koje utiču na uslove dobijanja, i još bitnije, otplaćivanja kredita.


Koji su uslovi za podizanje stambenog kredita?


Da li uopšte ispunjavate osnovne uslove za podizanje stambenog kredita? Ovo pitanje je verovatno prvo i najbitnije pitanje koje treba sebi da postavite kada vam je na umu kredit.

Da li ćete dobiti kredit, nije jedino pitanje kojim se treba pozabaviti, već i koliki iznos kredita možete dobiti.

Banke ne vole da pozajmljuju novac onima za koje nisu sigurni da mogu da vrate pozajmicu, na ovaj ili onaj način. Zato vaše trenutno finansijsko i imovinsko stanje igra glavnu ulogu kada je reč o odobravanju stambenog kredita kao i o njegovom iznosu.

Od odluke banke zavisi da li ćete i koliko dobiti novca, odnosno da li ćete i koliko dobar stan kupiti. Glavni kriterijumi su:
 

  • Da li trenutno otplaćujete neki drugi kredit?
  • Da li ste zaposleni i kolika vam je plata?
  • Da li vam je polovina plate dovoljna za plaćanje osnovnih mesečnih računa?
  • Da li imate u kešu 10-20% ukupne vrednosti kredita, za učešće?
  • Da li imate nekretnine koje možete staviti pod hipoteku?


Edukujte se pre nego što preduzmete bilo kakve akcije


Šta je to nominalna, a šta efektivna kamatna stopa? Nominalna kamatna stopa je ono što podrazumevamo pod terminom ‘’kamata’’. To je obično procenat od ukupne pozajmljene sume za koji se uvećava vaš dug - mora i banka nešto da zaradi, to je skroz u redu.


Sitan novac
 

Efektivna kamatna stopa uključuje mnoštvo sitnih troškova u šta spadaju troškovi administracije, osiguranje i brojni drugi troškovi za koje ni ne znate da postoje, a plaćate ih.

Banka je profesionalac u davanju kredita i u naplaćivanju istog. Bankarski sistemi su i osmislili kamate i gomilu drugih regulativa koje će ići njima u korist. Ako niste dovoljno edukovani i upoznati sa samim terminima koje ćete čuti pri ‘’konsultacijama’’ sa bankarskim službenicima ili naći u ugovoru od 50 strana ispisanih sitnim slovima, velike su šanse da ćete imati problema sa kreditom.


Dobro razmislite o fiksnoj i promenljivoj kamatnoj stopi


Imate šansu da birate, da li ćete uzeti fiksnu ili promenljivu kamatnu stopu - šta su one zapravo?

To su u suštini oblici nominalne kamatne stope i od vašeg izbora zavisi da li će stopa biti fiksna i neće se menjati tokom čitavog perioda isplaćivanja kredita, odnosno duga. Ako se odlučite za ovu opciju, to znači da vam je dug ‘’zacrtan’’ i iznos duga je jednom uvećan za kamatnu stopu i takav ostaje dok ga ne isplatite.

Ukoliko se odlučite da odaberete promenljivu kamatnu stopu to je ‘’mač sa dve oštrice’’, možete dobiti, a možete i izgubiti. U zavistnosti od toga da li je zatražen kredit u evrima ili dinarima, promenljiva kamatna stopa će pratiti evropsku međubankarsku stopu, odnosno stopu naše zemlje.


Stavite na papir precizan plan za isplaćivanje kredita


Zvuči lako odvajati mesečno uvek istu sumu novca i na taj način otplaćivati kredit od početka do kraja. Međutim, dobro je napraviti strategiju vraćanja duga. Ako vam je stan pod hipotekom, to nije igra.


Vracanje kredita kamata
 

Na početku možete vraćati svakog meseca istu sumu, to vam dođe skoro kao da plaćate kiriju, ali čim vam se ukaže prilika da jednog meseca isplatite ratu za kredit i uštedite još neki dinar pored toga, obavezno to učinite, jer nikad se ne zna da li će doći mesec kada nećete imati ni za ratu.

Ipak, ako vam cela priča oko kredita zvuči previše izazovno i vidite sebe kao nedovoljno spremne da se upuštate u koštac sa bankama koje su iskusne u ovoj igri, savetujemo vam da se obratite stručnjacima koji će vam pomoći da ceo proces prođe dobro po vas.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Marina

Nikad nisam volela kredite, mislim da ne bih mogla mirno da spavam. Na sreću, nisam ni morala da ih uzimam, a znam mnoge koji su zbog toga dravlje izgubili. Odlični saveti.

(Dobar) +1
(Slab) 0
05-Oct-21 16:33:57 PMLana

Odlicni saveti, ipak ne bih se odlucila na taj korak, osim ako mi bas gori pod nogama.

(Dobar) +2
(Slab) 0
05-Oct-21 12:35:12 PMagent

Prvi i najvažniji korak, ali pre podizanja kredita, je pribavljanje dokumentacije za stambeni kredit. To je veoma naporan i na žalost još zahtevan posao za sve one koji ulaze u proces kupovine stana. Sve posle toga je nekako lakše.(Dobar) +3
(Slab) 0
05-Oct-21 11:12:54 AMDodajte komentar