SrbijaSpace logo

SZO UPOZORAVA REDOVNO PRANJE RUKU JEDNA OD NAJVAŽNIJIH PREVENTIVNIH MERA U ZAŠTITI OD VIRUSNIH I BAKTERIJSKIH INFEKCIJA

 

SZO UPOZORAVA REDOVNO PRANJE RUKU JEDNA OD NAJVAŽNIJIH PREVENTIVNIH MERA U ZAŠTITI OD VIRUSNIH I BAKTERIJSKIH INFEKCIJA

“Pre i posle jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati.”

Ovako glasi početak jedne divne dečije pesmice koju smo svi svojevremeno učili napamet ne udubljujući se u to koliko ovde ima istine.

U teoriji se sve to podrazumeva, a da li je zaista tako i koliko je redovno pranje ruku važno za naše zdravlje?

Higijena ruku je najjeftinija preventivna mera, a trebalo bi da bude i nešto što podrazumeva osnovnu kulturu. Redovno pranje ruku je dobar i vrlo jednostavan način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se prenose nečistim rukama (od gripa, obične prehlade i ostalih kapljičnih infekcija, do infektivnih proliva, zarazne žutice i drugih zaraznih bolesti).

Koliko je to važno govori i činjenica da se u svetu 15. oktobar, obeležava kao dan čistih ruku!

Zvanična statistika kaže da oko 25% dece i 30% odraslih ne pere redovno ruke, a broj osoba koje to nepravilno rade je još veći.


Od bolesti prljavih ruku godišnje se registruje 30.000 ljudi, što je morate priznati popriličan broj!

Međutim, nasuprot onima koji zaboravljaju da peru ruke, postoje i oni koji preteruju u pranju idući do velikih krajnosti.

To podrazumeva preterano često pranje ruku dezificijensima, alkoholom i invazivnim sredstvima koja mogu narušiti normalnu bakterijsku floru ruku i time učiniti kožu još osetljivijom na patogene.

Kao i u svemu i ovde treba napraviti balans. Treba odabrati sredstvo koje će pružiti odgovarajuću zaštitu od infekcije a da pri tome ne oštećuje kožu već da je hrani i neguje.

Prateći svetske trendove i istraživanja, pronašli smo moglo bi se reći idealno, prirodno, rešenje za zaštitu ruku od patogena, koje nije agresivno a značajno je za prevenciju posebno u sezoni kada su patogeni mikroorganizmi najjaktivniji.


Reč je o sapunima na bazi srebra

Srebro - najstariji prirodnih antibiotik koji dokazano selektivno može da uništi i do 650 patogenih mikroorganizama, a da pri tome ne ošteti tkivo, jedan je od sastojaka Sano-Nano sapuna.


Stari Egipćani koristili su srebro protiv gljivica i plesni, u Nemačkoj su kapi na bazi srebra još u 19. veku stavljali u oči tek rođenoj deci da bi se sprečila pojava infekcija, a danas se srebro koristi u specijalnim vrstama gaza koje sprečavaju infekciju rana.

U crkvama se tokom obreda pričešća koriste srebrne kašike koje koriste stotine vernika, pa ipak nikad nije došlo do širenja zaraze.


Sano-Nano sapun je visokokvalitetni, antibakterijski preparat sa alkalnom vrednošću pH 9.0. Napravljen je za redovno održavanje higijene ruku i tuširanje, sa jonima srebra u kombinaciji sa prirodnim sastojcima.

Specijalna tehnologija umetanja srebrnih čestica 99,99% čistoće u bazu sapuna omogućava mnoge i zdravstvene i estetske dobrobiti pri korišćenju.


Veoma je efikasan u prevenciji virusnih i bakterijskih infekcija!


Srebro ne izaziva štetne nuspojave što je još jedna njegova predenost (važno je samo da niste alergični na njega).

Aloja, još jedan od sastojaka ovog sapuna, ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, neguje i regeneriše kožu, dok ulje jojobe, koštica grožđa i kakao maslac hidriraju i neguju kožu, čineći je glatkom i mekom.

Sapun je takođe namenjen nezi cele porodice i ne samo nezi ruku već i celog tela...

Kožu žena će učiniti mekom, nežnom i dugotrajno elastičnom, sa poboljšanim tonusom i prirodnom, zdravom bojom. Kožu lica muškaraca, bogata pena sapuna će zaštiti od peckanja, crvenila, svraba i ostalih nuspojava koje se mogu javiti posle brijanja.

Sapun je idealan za čišćenje i osetljive kože dece, a naročito dobro neguje kožu odojčadi, koja je nadražena nošenjem pelena. Sano-Nano sapun ne izlažite svetlu i ne čuvajte ga u metalnim posudama, jer to negativno utiče na njegov kvalitet.
 

Dr Ivana Kovacevic


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (3)

malena

Baš kao što reče Angelina, apoteke su ispražnjene. Bila sam danas u jednoj koja je inače dobro snabdevena, a sada poluprazna. Zato je sano-nano sapun odlična ideja i inače, a naročito sada, za vreme trajanja pandemije.

(Dobar) +1
(Slab) 0
13-Mar-20 20:10:53 PMmalena

odgovorio/a: invazija

I ja sam juce trazila neka sredstva za dezinfekciju u apoteci i nije ih bilo uopste :(
(Dobar) +1
(Slab) 0
14-Mar 18:19:37
angelina

Koristan tekst, hvala na savetima, dobro je znati da postoji i ovakav tip sapuna, sada kada nema dovoljno sredstava za dezinfekciju u apoteci.

(Dobar) +3
(Slab) 0
13-Mar-20 13:16:58 PMDodajte komentar