SrbijaSpace logo

U susret Danu zaljubljenih – Ljubavna sedišta kroz istoriju

 

U susret Danu zaljubljenih – Ljubavna sedišta kroz istoriju

Dan zaljubljenih poslednjih godina se i kod nas slavi, što se nekima dopada, nekima ne, ali mi se time sada nećemo baviti. Ono čime hoćemo su ljubavna sedišta, kroz istoriju. Možda vam njihovo ime i ne zvuči poznato, ali ona postoje već vekovima unazad.

A šta su, uopšte, ljubavna sedišta?

Po definiciji, u ljubavna sedišta se ubrajaju bilo kakve klupe ili stolice, dovoljno velike da se na njima udobno smesti dvoje ljudi. Današnja ljubavna sedišta su u stvari male sofe, ili kako ih najčešće zovemo – dvosedi. I bez obzira da li u svom domu imate malo prostora, pa tražite komad koji će vam dati neka dodatna mesta za sedenje uz postojeći kauč ili trosed, ili tražite dodatak za spavaću sobu, ljubavna sedišta su definitivno veoma praktičan komad nameštaja.

Dobro, a šta kaže istorija? Kada su i kako nastala ljubavna sedišta?

S obzirom na to da im je ime veoma romantično, teško je poverovati da njihovo poreklo nema veze sa ljubavlju i romantikom. U stvari, ova sedišta su prvobitno dizajnirana u XVII veku, sa svrhom da pomognu pojedincima da se lakše smeste, a ne parovima. Nažalost, fotografiju iz tog vremena nismo pronašli, ali izgledalo je slično kao na slici iznad.

A kome? Pa, u to vreme, moda je bila sasvim drukčija. Dame su nosile krinoline i slojevite haljine, tako da im je za sedenje trebalo malo više prostora. Da bi se lakše smestile, napravljeno je sedište koje je duplo šire od klasične fotelje. Znači, ljubavna sedišta nisu korišćena za sedenje dvoje ljudi, već za damu i njenu haljinu. Zbog toga se i smatra da ih je koristila samo aristokratija, pošto su takve haljine nosile uglavnom dame iz visokog društva.

U to vreme nastao je i hibrid ljubavnih sedišta, nazvan „kauč za nesvesticu“. Imao je oblik ležaljke sa zakrivljenim okvirom i naslonom koji je bio podignut sa jedne strane. Kako kaže mit, ovaj kauč bio je popularan tokom viktorijanske ere, kada su žene nosile uske korsete u kojima nisu mogle da dišu, pa su se često i onesvešćivale. Ovaj kauč, služio je za to. Eto koliko je moda ponekad surova i nehumana! Ali, da nije bilo toga, ko zna da li bismo došli do ovako zanimljivih komada nameštaja.

A kako su ljubavna sedišta dobila ime?

S vremenom, moda se menjala, pa je ženska odeća postala uža, jer su dame želele da deluju vitkije, tako da je krinolina, sa svojim žičanim obručima, polako postajala stvar prošlosti. I, do kakvog su zaključka došli? Pa, na ovoj, odjednom, prevelikoj stolici, bilo je više mesta, tj. bilo je dovoljno prostora da se pored dame smesti i njen kavaljer.

Mogli su da sede dovoljno blizu jedno drugom, a da zbog toga ne izbije skandal. Osim toga, ljubavna sedišta služila su i damama za intimne razgovore (čitajte – ogovaranja), jer su mogle da uživaju u privatnosti.

Ljubavna sedišta su tokom godina nazivana raznim imenima. Neka od njih bila su vrlo maštovita, kao što su recimo: kauč za udvaranje, kauč za ljubljenje, stolica za tračarenje, klupa za nesvesticu, klupa za razgovor licem u lice, britanski dvosed, i tako dalje.

Termin ljubavno sedište, postao je popularan tek 1900-ih, jer su ga parovi koristili za udvaranje. Tokom 1970-ih, bila je popularna praksa opremanja dnevne sobe odgovarajućim garniturama koje su uključivale sofu, ljubavna sedišta i stolice. Ove garniture bile su popularne i kod nas, to su dobro poznati trosedi, dvosedi i fotelje, u istom štofu, najčešće braon, zelene, krem ili plave boje.

Dizajn i funkcionalnost ljubavnih sedišta

Ljubavna sedišta iz prošlosti, nudila su doslovniji dizajn nego današnja. Često su to bile samo velike stolice sa dva sedišta, koja su stajala u obliku slova „S“, omogućavajući da se dvoje ljudi suoče jedno sa drugim, a da zapravo ne sede jedno pored drugog. Između njih je stajala barijera u vidu rukonaslona. Vrlo mudro.

Ljubavna sedišta danas

Krajem XX veka, ljubavna sedišta su se od romantičnog komada nameštaja za udvaranje, pretvorila u malu sofu, koja dobro funkcioniše u malim prostorima. Ovih dana, ljubavna sedišta nisu toliko popularna kao nekada, jer se takvi setovi u opremanju dnevne sobe uglavnom više i ne koriste. Međutim, ovo je i dalje dobar izbor kada je u pitanju ušteda prostora, ili kao dodatak uz kauč ili laganu stolicu. A uz dobro odabrane materijale, mogu dati lep akcenat čitavom enterijeru.

Dakle, iako prvobitna namena ljubavnih sedišta nije bila ljubav, ona su i dalje odlična za intimne razgovore i maženje sa partnerom, sedenje sa decom, kućnim ljubimcima ili opuštanje uz dobru knjigu. Odlična su dopuna i u spavaćoj sobi, biblioteci ili na bilo kom mestu u vašem domu.

Šta nude današnja ljubavna sedišta?

Nude mesta za sedenje, koja ne zauzimaju previše prostora. Najbolji su izbor za male stanove, u kojima se uvek borite da uštedite prostor. Dizajnirani su za sedenje dve osobe, često u dnevnoj sobi, u kojoj se gleda televizija. Ima ih u različitim stilovima, tako da su i opcije za tapaciranje šarolike, jer vam saloni nameštaja uglavnom dozvoljavaju da sami birate boju, dezen, teksturu i kvalitet štofa.

A koriste se i na otvorenom prostoru, i ponekad uparuju sa stolicama, suncobranima, tendama jer nam proizvođači pružaju velike mogućnosti izbora. Tako da se, današnja ljubavna sedišta mogu pronaći na raznim mestima, a poslednjih godina i u bioskopima. Zašto da ne, parovi vole da sede blizu, i da između njih ne postoji barijera u vidu rukonaslona, koja u takvim slučajevima samo smeta i žulja.

I za kraj...

Bez obzira šta mislite o prazniku ljubavi, ne dozvolite da kolotečina ubije romantiku u vašim životima. Trudite se da najbližima pokazujete ljubav na sve načine, i da svakog dana slavite svoju ljubav.

A za to nije potrebno mnogo. Ne robujte klišeima, jer romantika ne mora da bude samo večera uz vino i sveće. Naravno, može i to, ali savršeni romantični trenuci najčešće nastaju onda kada se najmanje nadate. U trenerci i papučama, sa kućnom frizurom, i uz šolju omiljenog toplog napitka, naravno, dok sedite u intimnoj atmosferi na svojim ljubavnim sedištima.

Kako vam se dopada ova ideja? Imate li svoja ljubavna sedišta? Šapnite nam, u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com i YouTube.com

 


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (7)

hedonista u najavi

Nije samo romantika motiv za ljubavna sedista u bioskopu. Vise prostora, komfor i pravo uzivanje je meni motiv vise da ponekad uzmemo bas ova sedista.

(Dobar) +1
(Slab) 0
02-Mar-23 02:20:35 AMromanticna

a ljubavna sedista u bioskopu? nedostaje fotka mojih omiljenih ljubacvnih sedista :(

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-Feb-23 02:23:59 AMromanticna

odgovorio/a: Jelena

Fotka nedostaje, ali su u tekstu pomenuta. Hvala :)
(Dobar) +1
(Slab) 0
14-Feb 20:39:43
Milena

Lepo rečeno da romantika ne znači samo večeru uz sveće i vino. Sećam se jednog romantičnog doručka u parku Manjež, koji mi i danas kad se setim svaki put izmami osmeh. Park prazan, moj dragi i ja ručkamo pogačice i jogurt, sunce nas greje, a oko nas čudna tišina, neprimerena tom delu grada. Kao da je ceo park bio naš, a ta klupa naše ljubavno sedište, i kao da je sunce sijalo samo za nas. Ako to nije romantika, onda zaista ne znam šta jeste.

(Dobar) +2
(Slab) 0
09-Feb-23 12:46:23 PMNataša

Eee... kako je danas malo romantike. A koliko bi život bio lepši kada bismo ga namirisali ljubavlju. Ljubavna sedišta imam, u spavaćoj sobi, kao dodatak, za neke fine trenutke u dvoje.

(Dobar) +2
(Slab) 0
09-Feb-23 12:41:59 PMVesna

Ni ja nisam znala za ljubavna sedišta. A super mi je priča ovo za damu i njenu haljinu. Pa i to je, za nekoga, ljubav, haha. Ne slavim Dan zaljubljenih, za mene je to Sv.Trifun, mada ni njega ne slavim, ali se trudim da mi svaki dan bude dan zaljubljenih, jer ljubav zahteva stalnu negu.

(Dobar) +2
(Slab) 0
09-Feb-23 12:39:20 PMEma

Zanimljivo, nisam do sad cula za taj izraz "ljubavno sediste" . Imam jedno ljubavno sediste - dvosed u dnevnoj sobi. :)

(Dobar) +1
(Slab) 0
09-Feb-23 11:24:03 AMDodajte komentar