SrbijaSpace logo

Dan zaljubljenih - Istorija praznika koji slave parovi

 

Dan zaljubljenih - Istorija praznika koji slave parovi

Dan zaljubljenih, proslava ljubavi i privrženosti između ljudi, je globalno priznat praznik koji neguju parovi širom sveta. Dok ruže, čokolade i čestitke u obliku srca preplavljuju tržišta, hajde da bolje razumemo bogatu istoriju ovog romantičnog dana.

Poreklo Dana zaljubljenih može se pratiti vekovima unazad, evoluirajući od drevnih tradicija u modernu proslavu koju poznajemo danas, a u nastavku teksta pročitajte detaljnije o tome.


Kako se danas proslavlja dan zaljubljenih?


Danas, Dan zaljubljenih proslavlja se na različite načine širom sveta, od tradicionalnih gestova do modernih rituala ispunjenih romansom. Parovi često biraju da provedu vreme zajedno, bilo to kroz romantičnu večeru u restoranu, putovanje ili opuštajući boravak kod kuće.

Mnogi se odlučuju za poklone koji odražavaju pažljivo birane interese njihovih partnera, bilo da su to personalizovani predmeti, doživljaji ili sentimentalni suveniri. Žene se često obraduju modnim detaljima ili šminkom pa su najbolje maskare ili moderne torbe savršen poklon za Dan zaljubljenih.

Komercijalni aspekt Dana zaljubljenih i dalje procveta, sa prodavnicama koje nude posebne popuste na poklone, cveće i slatkiše. Restorani često kreiraju posebne menije, a prodavnice se ukrašavaju u tematskom duhu, stvarajući atmosferu ljubavi i romantike.


Antički koreni ljubavi i plodnosti


Dan zaljubljenih ima drevne korene koji datiraju od rimskog festivala Luperkalija (Lupercalia), proslavljenog sredinom februara. Lupercalia je bio festival plodnosti posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i osnivačima Rima, Romulu i Remu.

Tokom ovog festivala, mladići bi izvlačili imena mladih žena iz posude, formirajući privremene parove tokom trajanja proslave. Iako je Lupercalia postavila osnovu za koncept romantičnog sparivanja, prelazak na intimnije i personalizovano slavlje ljubavi trajao je neko vreme.

Festival je prvobitno bio poznat kao Februa (pročišćenje) po februumu koji se koristio tog dana. Takođe je bio poznat kao Februatus i njegovo ime nalazi se u sklopu mnogih naziva, kao epitet Junoni (najcenjenijoj boginji rimske mitologije), božanstvu pročišćenja zvanom Februus i februaru (mensis Februarius), mesecu tokom kojeg se održavao praznik.
 

Zaljubljeni par

 

Hrišćanski uticaj na dan zaljubljenih - ko je bio Sveti Valentin?


Pokrštavanje i samim tim hrišćanizacija Lupercalia dovelo je do povezivanja festivala sa Svetim Valentinom, hrišćanskim mučenikom koji je živeo tokom Rimskog Carstva - u 3. veku. Sveti Valentin je bio duhovnik (ili sveštenik ili episkop) u Rimskom carstvu koji je služio progonjenim hrišćanima.

Postoji nekoliko legendi o Svetom Valentinu, ali najpopularnija sugeriše da je on prekršio zabranu cara Klodija II koja je branila da se mladići žene do kraja rata jer su neoženjeni vojnici korisniji i nastavio obavljati venčanja tajno.

Konačno je uhapšen, a uoči svog pogubljenja, navodno je poslao iskrenu poruku kćerki čuvara, potpisavši je sa "tvoj Valentin", što je postalo osnova za tradiciju slanja ljubavnih pisama upravo tog dana, a telo mu je sahranjeno na Via Flaminia (nekadašnji rimski put od Rima do Alpa) 14. februara, koji se sada obeležava kao praznik Svetog Valentina, odnosno Dan zaljubljenih.


Povezanost sa Čoserom i poezija


Romantične konotacije Dana zaljubljenih dobile su zamah tokom srednjeg veka, posebno kroz dela pisca Džefrija Čosera.

Čoser, čuveni engleski pesnik, napisao je pesmu u čast veridbe između Engleskog kralja Ričarda II i Ane od Češke, gde je povezao sezonu parenja ptica sredinom februara sa ljudskom romansom.

Ova poetska povezanost utvrdila je vezu između ljubavi i Dana zaljubljenih, postavši temelj za romantične nijanse koje i danas prepoznajemo.


Širenje Dana zaljubljenih kroz Evropu


Proslava Dana zaljubljenih proširila se Evropom tokom 17. veka. Razmena ručno pisanih ljubavnih poruka, poznatih kao "valentini", postala je veoma popularna.

Do 18. veka, bilo je uobičajeno da prijatelji i ljubavnici svih društvenih klasa razmenjuju simbole naklonosti i ručno pisane izjave.

Industrijska revolucija dalje je doprinela komercijalizaciji Dana zaljubljenih, jer su štampane čestitke postale dostupnije, uvodeći eru masovne proizvodnje izraza ljubavi.


Moderne tradicije i komercijalizacija


U 19. veku, napredak u tehnologiji štampe omogućio je masovnu proizvodnju valentina ukrašenih čipkom, trakama i složenim dizajnima. Ester Hauvland, američka preduzetnica, zaslužna je za popularizaciju komercijalne proizvodnje valentina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je razmena valentina postajala sve rasprostranjenija, komercijalni aspekt praznika nastavio je rasti. Danas je Dan zaljubljenih industrija vredna milijarde dolara, sa prodajom cveća, čokolada i romantičnih darova koja svake godine doseže neviđene visine.

Dakle, istorija Dana zaljubljenih je fascinantan put koji prelazi od antičkih festivala plodnosti do hrišćanskog mučeništva, srednjovekovne poezije i komercijalizacije. Bez obzira na evoluciju, suština praznika ostaje ukorenjena u proslavi ljubavi i naklonosti.

Razumevanjem istorijskog konteksta i prihvatanjem pravog duha Dana zaljubljenih, parovi mogu stvoriti značajna i nezaboravna iskustva koja sežu dalje od površinskih aspekata modernog slavlja.

Slike: 
https://www.pexels.com/photo/women-s-white-wedding-gown-1805416/
https://www.pexels.com/photo/a-woman-giving-a-man-a-gift-5740537/


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar