SrbijaSpace logo

Za bolji libido maka, spermidin i cordyceps

 

Za bolji libido maka, spermidin i cordyceps

Hteli mi to da prihvatimo ili ne, sterilitet, impotencija, smanjen libido, hormonski disbalansi, neregularni menstrualni ciklusi su sve češća pojava među mlađom populacijom. Šta je razlog tome nauka još ne može adekvatno da odgovori, ali je evidentno da na to utiče dosta faktora.

Kao mogući razlozi navode se:

  • Povećana izloženost zračenju /mobilni telefoni, kompjuteri.../
  • Povišen nivo stresa ili bolje rečeno smanjenja tolerancija na stres
  • Loša ishrana
  • Nedovoljno sna
  • Nedostatak vitamina i minerala
  • Prekomerna upotreba alkohola i droga


Sve više mladih bez preke potrebe koristi mobilne telefone, laptopove, kompjutere provodeći sate i sate igrajući igrice, boraveći na društvenim mrežama, gledajući filmove,  a da pri tome ne uzimamo u obzir radne sate koje provedu u kancelarijama u okviru redovnog posla koji obavljaju. Svi dobro znamo, iako nam se ta činjenica ne dopada da ti uređaji zrače i da na dugoročnom nivou dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dokazano je da ovi uređaji utiču na rad štitne žlezde, nadbubrežne žlezde /povećava se lučenje kortizola hormona stresa/i na reprodukrivne organe. Istraživanja su pokazala da nije preporučljivo nošenje mobilnih telefona u džepovima pantalona jer čak i na stand by opciji već nakon 5 sati dolazi do smanjenja pokretljivosti spermatozoida, povećava se broj neprogresivno pokretnih, dolazi čak i do fragmentacije DNK a pronalazi se i veći broj mrtvih spermatozoida.
 

Mislite o tome pre nego što stavite mobilni telefon u džep!


Stres nas dosta ugrožava, njega je uvek bilo i biće ga, ali je samo suština kako da se nosimo sa njim, kako da povećamo adaptaciju na stres i kompenzujemo ga, da bi izazvao što manje posledica na organizam.

Povećan nivo stresa deluje na naše hormone pa se često dešava da nam zbog toga strada štitna žlezda, da se poremeti ili izgubi menstrualni ciklus, da se izgubi libido ili da dođe do impotencije. U tradicionalnoj medicini veoma često, ako osoba ima problem sa potencijom ili sterilitetom prvo se primenjuje terapija za eliminaciju stresa /akupunktura, refleksoterapija, biljna medicina/ pa se onda baca akcenat na druge - fizičke probleme.

Predlažemo Vam nekoliko suplemenata koji Vam mogu pomoći u rešavanju problem avezanih za sterilitet, hormonske disbalanse, potenciju...


SPERMIDIN PLUS


Spermidin je prirodni poliamin uključen u više bioloških procesa, uključujući metabolizam DNK, autofagiju i starenje. Biogeni poliamini spermin i spermidin važni su za seksualnu funkciju kao i za plodnost. Spermin i spermidin su prisutni u biljnoj hrani i sintetišu se iz ornitina i metionina kod sisara. Stres i hormonski poremećaji povezani sa stresom dovode do  seksualne disfunkcije i neplodnosti.

Spermin i spermidin su važni u smanjenju uticaja stresa kod živih organizama.


U jednom od istraživanja ispitivan je uticaj suplementacije sperminom i spermidinom na nivoe hormona inače zdravih ljudi tokom perioda od 30 dana. Nivoi kortizola, DHEAS, testosterona, progesterona i estradiola mereni su pre i posle suplementacije, kao i nivoi ovih hormona nakon 30 dana od prestanka suplementacije.

Primećena je drastična promena nivoa kortizola /koji se oslobađa pri stresu/  tokom 30 dana kod 83% muškaraca i 37% žena. Šezdeset šest procenata muških učesnika zadržalo je niže nivoe kortizola i 30 dana nakon prestanka suplementacije. Kod žena, kumulativni efekat suplementacije sperminom i spermidinom se nastavio kod  50% žena i 30 dana nakon prestanka suplementacije.

Ovo pokazuje da SPERMIDIN ZNAČAJNO MOŽE SMANJITI NIVO KORTIZOLA I NA TAJ NAČIN MOŽE POVEĆATI ADAPTACIJU ORGANIZMA NA STRES. Kada je u pitanju nivo DHEAS kod žena je došlo do umerenog povećanje DHEAS-a nakon 30 dana, dok je 5 od 7 muških učesnika pokazalo značajno povećanje dehidroepiandrosterona (DHEAS) za 60 dana.

Dehidroepiandrosteron sulfat (DHEAS) je androgeni hormon normalno prisutan i kod muškaraca i kod žena koji luče jetra i nadbubrežne žlezde.

DHEA je hormon koji povećava rezervu jajnika a njegovom suplementacijom povećava se stopa trudnoće kod vantelesne oplodnje, povećava se kvalitet jajnih ćelija, povećava šansu za spontano začeće posebno kod žena koje se leče od neplodnosti ali i smanjuje rizik od spontanih pobačaja.

Dakle, spermidin podtiče sintezu dhea na potpuno prirodan način!


Nakon suplementacije SPERMIDINOM, 83% muškaraca imalo je smanjenje estradiola a 100% muškaraca je imalo smanjenje progesterona nakon 30 dana, dok je 75% žena u folikularnoj fazi imalo i povećanje estradiola i značajno povećanje progesterona.


Spermidin
 

Kod muškaraca ispod 50 godina, nivoi testosterona su se povećali u proseku za 48,9% (28,3 pg/mL). Testosteron je važan kako za muškarce tako i za žene. imajte na umu da se DHEAS  pretvara u testosteron (glavni androgen) u folikulima. Sa testosteronom, DHEAS pomaže kod normalnog sazrevanja folikula i indukcije jajnika.

Kod nas je DHEA slabo dostupan na tržištu, tako da zbog svoje sposobnosti da stimuliše proizvodnju DHEA suplementacija SPERMIDINOM  može biti od velike koristi. Takođe, još jedno istraživanje pokazalo je da SPERMIDIN u kombinaciji sa L-argininom može značajno povećati pokretljivost spermatozoida.


BIO MAKA


Maka je adaptogena biljka koja se od davnina koristi u cilju lečenja neplodnosti i smatra se kraljicom biljaka kada je potencija u pitanju. PRE SVEGA JE PRIRODAN I VRLO EFIKASAN  REGULATOR HORMONSKE RAVNOTEŽE KOJI PODJEDNAKO MOGU DA KORISTE OBA POLA. Kod mlađih osoba maka se preporučuje kao pomoćno sredstvo kod poremećaja menstrualnih ciklusa,  u  terapiji steriliteta, za povećanje libida i plodnosti, a pre svega se smatra PRIRODNIM AFRODIZIJAKOM BEZ KONTRAINDIKACIJA.

Kod muškaraca povećava nivo testosterona,deluje na potenciju, povećava broj, količinu i kvalitet spermatozoida,i stimuliše seksualnu želju i aktivnost a zbog izuzetnih efekata na erektilnu disfunkciju mnogi smatraju zamenom za Vijagru. Kod starijih žena SMANJUJE VALUNGE, POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE, POVEĆAVA ADAPTACIJU NA STRES I SMANJUJE TEGOBE VEZANE ZA MENOPAUZU.


KORDICEPS


Veoma popularna medicinska gljiva Cordyceps sinensis poznata je po svojim “čudesnim moćima” kada su u pitanju terapija steriliteta i potencija. Ova gljiva stimuliše produkciju hormona rasta /koji se inače unačajno smanjuje nakon 25 godine života / i smatra se da na konto toga, dovodi do povećanja kvaliteta sperme kod muškaraca i izbacivanja jajašca kod žena. Takođe, kordiceps stimuliše proizvodnju ATP u ćelijskim organelama – mitohondrijama što rezultira povećanjem transporta kiseonika i hranljivih materija do nervnih ćelija.

Na taj način povećava se nivo  energije, smanjuju se stres i umor i ublažava depresija. Smatra se da Cordiceps sinensis pomaže u povećanju proizvodnje testosterona inhibicijom proizvodnje enzima 5-alfa reduktaze. To bi na taj način smanjilo transformaciju testosterona u dihidro-testosterone DHT što ima za posledicu povećanje seksualnog apetita i želje kako kod muškaraca tako i kod žena.

REŠENJA UVEK POSTOJE ZA SVE PROBLEME, KOLIKO GOD ONI IZGLEDALI NEREŠIVO, SAMO JE PITANJE KOLIKO ŽELIMO DA ULOŽIMO U SVOJE ZDRAVLJE I ŠTA SU NAM PRIORITETI U ŽIVOTU. GUME NA KOLIMA, ZAVESE, NAMEŠTAJ I DRUGE MATERIJALNE STVARI SU ZAMENJIVE, A ZDRAVLJE I KVALITET ŽIVOTA KADA JEDNOM IZGUBIMO VEOMA JE TEŠKO POVRATITI.

 


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Dodajte komentar