Zašto je aluminijumska stolarija hit ovog leta

 

Zašto je aluminijumska stolarija hit ovog leta

Čini se da drvena stolarija sve više izlazi iz mode. Možda baš zato mnogi i odlučuju da dotrajalu stolariju, koja je izrađena od drveta zamene onom, koja se smatra kvalitetnijom i koja će duže trajati. A uz to je prilično jednostavna i za ugradnju i za održavanje.

Pogađate?

U pitanju je aluminijumska stolarija. 
 

Koje su karakteristike aluminijumske stolarije?

Postoji mnoštvo razloga, zbog kojih se preporučuje baš korišćenje stolarije od aluminijuma. A neke od prednosti su i:

 • izuzetno visok stepen toplotne izolacije
 • lagana konstrukcija
 • dugotrajnost
 • vrlo laka za održavanje
 • moderan dizajn
 • odlična zvučna izolacija
 • odlična zaštita od buke


U principu, preporuka je uvek koristiti aluminijumsku stolariju, jer se trenutno na tržištu smatra najdugotrajnijom. Iako je nešto skuplja nego PVC stolarija, ulaganje se na dugoročnom planu svakako isplati. 
 

Šta je PVC stolarija?

Radi se o stolariji, koja je izrađena od specijalne plastike i do nedavno je bila zaista najpopularnija na tržištu. 
Čućete verovatno da je dobro drvenu stolariju zameniti onom izrađenom od plastike, mada je činjenica da je upravo aluminijumska stolarija hit ovog leta, kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji.

Neke od karakteristika PVC stolarije su i:

 • dobra termoizolacija
 • dobra zvučna izolacija
 • prilično lako održavanje
 • trajnija od stolarije koja je izrađena od drveta
 • prilično jednostavna za ugradnju
 • relativno povoljna cena

 

Ipak, iako PVC stolarija nije loša opcija, definitivno je uvek bolje uložiti u kvalitetnu stolariju, koji aluminijumska stolarija sasvim sigurno nudi.
 

Zašto je važno da stolarija bude kvalitetna?

Poznato je da ranije mnogi od nas nisu imali baš mogućnost da biraju, jer je stolarija od drveta jedino bila dostupna na tržištu. 
Međutim, savremene tehnologije su dovele do toga da se pojavi i stolarija izrađena od specijalne plastike, ali i od aluminijuma
Baš zato i nije čudno što se mnogi pitaju da li se odlučiti za jednu ili drugu, te koje su prednosti aluminijumske stolarije, a koje PVC.

Ipak, tu ne postoji univerzalan odgovor, jer i jedna i druga imaju prilično dobre karakteristike. A ono što je sigurno jeste da je svakako stolarija izrađena od aluminijuma dugotrajnija i mnogo kvalitetnija, ali samim tim je i skuplja

Naravno da je uvek bolja opcija uložiti finansijska sredstva u kvalitet i razmišljati malo unapred. Baš zato i jeste opšta preporuka stručnjaka da je definitivno aluminijumska stolarija ta, kojoj treba dati prednost u odnosu na PVC stolariju.
 

Zašto je aluminijumska stolarija hit ovog leta?

Obično se svi u toku letnjih meseci odlučuju za godišnje krečenje ili zamenu stolarije, te za mnoge druge radove u svojim kućama ili stanovima. Zato se neretko događa da se baš u tom periodu godine poveća i potražnja kako za majstorima, tako i za PVC ili stolarijom izrađenom od aluminijuma.

Naravno da i u bilo koje drugo doba godine možete vršiti radove u svom stambenom ili poslovnom prostoru, ali je jednostavno leto najbolje za to zbog mnogo razloga. 

Alumil BosnaBez obzira da li su prozori u vašem stanu, kući ili bilo kom drugom objektu jednokrilni ili dvokrilni, aluminijumska stolarija je sasvim odgovarajuća. U ponudi se mogu naći okovi za jednokrilne prozore visine 60, 80, 100 i 120 centimetara. Širina jednokrilnog prozora u tom slučaju može da varira u rasponu od 60 centimetara, pa do 1,40 metara. Naravno da se cena razlikuje, a obično se obračunava po kvadratu. 

Kada su u pitanju dvokrilni prozori, postoji aluminijumska stolarija za visinu od 60, pa sve do 1,80 metara, s tim da njihova širina u tom slučaju može biti između 1,20 i 2 metra. 

Pored toga, mogu se naći i ramovi za ulazna vrata izrađeni od aluminijuma, a posebno od brenda Alumil koji je u regionu, dakle Srbiji, Bosni, Crnoj Gori jedan od najpopularnijih brendova. A obično je visina vrata 2,1 metar, a širina varira od 700 do 900 milimetara, odnosno od 70 do 90 centimetara.

Naravno da se izrađuje i aluminijumska stolarija za vrata koja nisu standardne širine. Tako se u ponudi mogu naći okovi za vrata čija je širina u rasponu od metar, pa do 1,80 metara. I tada je obično njihova visina 2,1 metar.

Osim okova za prozore i vrata, u ponudi se nalazi i aluminijumska stolarija za jednokrilna ili dvokrilna balkonska vrata. U tom slučaju je u pitanju visina od 2 metra, a širina može svakako da se kreće od 80 centimetara do 1,6 metara.
 

Koliko je vremena potrebno za ugrađivanje aluminijumske stolarije?

Uoliko odaberete najbolju firmu, koja se bavi ugradnjom i zamenom stolarije, vrlo brzo će konkretna usluga biti izvršena. 
Najvažnije je da prvo kontaktirate sa izabranom firmom, te da definišete detalje usluge. 
 

Inače, princip je vrlo jednostavan… zapravo se podrazumeva da majstori prvo moraju izaći na teren, jer je njihova obaveza da izvrše procenu. A posle toga će oni izraditi ponudu i to u skladu sa vašim zahtevima. 


Ako to bude bilo potrebno, izvršiće i demontažu stare stolarije, kao i sve radove koji su neophodni za postavljanje nove stolarije. Vrlo brzo će aluminijumska stolarija biti ugrađena u vašem prostoru, a vi ćete moći da uživate u svim njenim blagodetima.

Zato nemojte više uopšte razmišljati, jer će vam zamena dotrajale stolarije sigurno biti od koristi! A zahvaljujući svim prednostima koje aluminijumska stolarija nudi, definitivno je pravi izbor!
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

draginja

sve ste rekli a nigde cena????(Dobar) 0
(Slab) 0
02-Jul-19 14:51:22 PMSrecko

Alu stolarija je laksa za odrzavanje otpornija je na vremenske uslove i ostecenja usled udara.(Dobar) +2
(Slab) 0
01-Jul-19 10:26:14 AMRajko

Mislim da je najbolja varijanta za stolariju drvo aluminijum, ali je ova kombinacija i najskuplja. Inače se koristi i za izradu velikih profila za izloge jer je aluminijum lak. I da se ne lažemo vidi se razlika iz aviona koliko je aluminijumska elegantnija i kvalitetnija u odnosu na PVC. Isto važi i za roletne.(Dobar) +5
(Slab) 0
29-Jun-19 15:23:27 PMDodajte komentar