SrbijaSpace logo

Zagađenje vazduha u 2021 - kako se spasiti?

 

Zagađenje vazduha u 2021 - kako se spasiti?

Zagađenje vazduha je globalni problem koji pogađa čitav svet jer je upravo to razlog  zbog koga se registruje 4,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje od moždanog udara, bolesti srca, raka pluća i hroničnih respiratornih bolesti. Ima li rešenja za zagađenje vazduha? Oko 91% svetske populacije živi na mestima gde nivo kvaliteta vazduha prelazi granice  koje je propisala SZO.

 

SADRŽAJ:

 

Iako  naizgled deluje  da su na udaru zagađenja, razvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje sa niskim i srednjim standardom su ugroženije, a najveći danak plaćaju regioni u zapadnom Pacifiku i jugoistočnoj Aziji.
 

ZAGAĐEN VAZDUH U SRBIJI U 2021


Međutim svedoci smo toga da u poslednjih godinu dana Srbija polako izbija na prvo mesto kada je u pitanju zagađenje vazduha a stepen zagađenja uveliko premašuje propisane standarde.

Da tuga bude veća, stepen zagađenja mnogo je veći nego u zemljama sa mnogobrojnijom populacijom poput Indije i Kine.

Iako se sve više ističe povezanost zagađenja vazduha sa aktuelnom pandemijom korona virusa, deluje kao da su  vlasti i gluve i slepe za ovaj problem a pojedinac deluje nemoćno da bi mogao nešto da promeni.

Zagadjen vazduh 2021 srbija

Glavni zagađivači koji su najštetniji za zdravlje  i usko su povezani sa prekomernom preranom smrtnošću - su fine čestice PM2,5 koje prodiru duboko u plućne prolaze.

PM čestice su:

 • čestice koje se nalaze u vazduhu,
 • uključujući prašinu,
 • prljavštinu,
 • čađ,
 • dim
 • i kapljice tečnosti.

Velike koncentracije čestica obično emituju izvori kao što su dizel vozila i termoelektrane na ugalj. Čestice prečnika manje od 10 mikrometara (PM10) predstavljaju zdravstvenu zabrinutost jer se mogu udisati i akumulirati u respiratornom sistemu.

Čestice prečnika manje od 2,5 mikrometara (PM2,5) nazivaju se „finim“ česticama i predstavljaju najveći zdravstveni rizik. Zbog svoje male veličine (približno 1/30 prosečne širine ljudske kose), te “fine“ čestice lako ulaze u pluća i oštećuju ćelije.
 

ONO ŠTO NE VIDIŠ I NE OSETIŠ NE ZNAČI DA NE MOŽE DA TE UBIJE...


Umesto da se bavimo lepim i kreativnim stvarima, čitamo knjige, gledamo humoristički program i provodimo vreme sa prijateljima, sve više se bavimo stvarima koje ne bi trebalo da nas interesuju – politika, problemi u zdravstvu, crna hronika i zagađenje vazduha postali su naša preokupacija.

Zašto?! Zato što se time ne bave oni koji bi trebalo, te je nažalost naša deviza postala:“Prepušten si sebi a da bi preživeo moraš da se informišeš“!

I tako, prepuni znanja i informacija saznali smo da se u vazduhu uglavnom mere koncentracije SO2, O3, CO, PM2,5, PM10 NO2...ALI ŠTA JE SA DRUGIM OTROVIMA I TEŠKIM METALIMA KOJI CIRKULIŠU U VAZDUHU?!

Čak i da izbegnemo direktnu priču vezanu za kemtrejlse o kojima postoji puno svedočenja (kako pilota tako i lekara) i zadržimo se recimo na ALUMINIJUMU, činjenice će biti ŠOKANTNE.
 

TOKSIČNI ALUMINIJUM


Aluminijum ima afinitet za nervni sistem a intranazalni put unosa aluminijuma je i najopasniji. Naime, o nekim bolestima centralnog nervnog sistema o kojima smo pre 50-60 godina mogli da pročitamo jedva par redova u medicinskim knjigama, danas su napisane čitave knjige i doktorske disertacije zbog naglog porasta obolelih.

Takozvana „metalna prašina“ odnosno aluminijumske nanočestice nakon inhalacije prodiru do mozga i ne samo da blokiraju mirisne receptore zbog čega može doći do gubitka mirisa ( jedan od prvih simptoma KORONE?! ), već dovode i do ozbiljnih bolesti centralnog nervnog sistema poput:

 • Alchajmerove bolesti,
 • Parkinsonizma,
 • multiple skleroze,
 • amiotrofične lateralne skleroze,
 • autizma,
 • depresije...

Nakon ulaska aluminijuma u tkivo dolazi do zapaljenske reakcije u cilju odbrane organizma od „stranog tela“ a gde će se upalni proces desiti zavisi od onoga što mi zovemo „slaba tačka organizma“.

Takođe, problem je i KADMIJUM, još jedan beskorisni teški metal koji ne donosi nikakvu korist, već samo veliku štetu organizmu.

Zagadjen vazduh 2021 otrovni kadmijum
Otrovni kadmijum ...

On u organizmu imitira ESTROGEN i dovodi do „bujanja“ tkiva. Dakle, kada mi na naš normalan i prirodan hormonski status unesemo u organizam nešto što imitira estrogen dolazi do pojave cista i tumora na dojkama, jajnicima, materici; endometrioze i drugih estrogen zavisnih tumora.
 

Pitate se odakle nam kadmijum?!
 


Između ostalog iz izduvnih gasova...tako da je praktično svo zemljište a samim tim i voće i povrće koje raste pored puta (mi obično ne znamo gde ono raste kada kupujemo na pijaci ili prodavnici) vrlo „bogato“ kadmijumom. Svi ti teški metali i toksini ulaze u lanac ishrane a sa tim i u naš organizam.

I TAKO NAŠA PRIMARNA ŽELJA DA SAČUVAMO ZDRAVLJE UDIŠUĆI ZDRAV VAZDUH, JEDUĆI ZDRAVU HRANU I PIJUĆI ZDRAVU VODU,  PRETVORILA SE   U BORBU ZA ŽIVOT ZBOG INTOKSIKACIJE ORGANIZMA!
 

ŠTA NAM OSTAJE KAO MOGUĆNOST?!


Do sad smo već mogli da pretpostavimo da je pojedinac prepušten sebi u rešavanju problema.
 


Dakle, ako želimo da opstanemo, moramo biti svesni činjenice da moramo svakodnevno da radimo na svom zdravlju. opasnost je uvek pretila i pretiće od strane “nevidljivih neprijatelja” a naša svest i stepen informisanosti su ti koji nam mogu pomoći da ih pobedimo.


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (1)

Mina

Pojedinac reaguje tako sto u svom prostoru ugradi ambilife aparat za preciscavanje vazduha,alergena i duvanskog dima,i cim udje u kucu skida masku i bar u svom prostoru udise cist vazduh.Posto je vreme ove posati i sam se trudi da sto manje vremena provodi napolju,jer i pored maske tesko dise.

(Dobar) 0
(Slab) -1
22-Feb-21 14:33:51 PMDodajte komentar