SrbijaSpace logo

Zašto su privatni avioni i najam aviona sve popularniji u Srbiji i regionu?

 

Zašto su privatni avioni i najam aviona sve popularniji u Srbiji i regionu?

Privatni avioni su sve više neophodnost, a sve manje luksuz

Oduvek postoji ljudska potreba za prevoz sa jednog mesta na drugo. Svi vidovi transporta se razvijaju radi ostvarivanja što bržeg prelaska velikih udaljenosti. Nekad je i letenje avionom bio luksuz, sada je to normalna i široko dostupna opcija. Kao nova generacija u avio saobraćaju sve više su traženi privatni avioni radi prevoza manjeg broja putnika.


Zašto je najam aviona sve češće odlična investicija?

Kao i mnogo toga drugog praktični razlozi su učinili da su privatni avioni postali sve popularniji upravo zato što su komercijalni letovi prebukirani, a mnoge linije nisu dostupne baš kada trebaju. Takva situacija ne smeta onima koji planiraju putovanje mesecima unapred, ali postoji i ona grupa kojoj let treba već sledećeg dana i nema vremena za čekanje.

Ne govorimo samo o slavnim ličnostima, sportistima, umetnicima, poslovnom svetu kojima ovaj „luksuz“ i nije luksuz već lakši vid prevoza, govorimo i o firmama koje zavise od inostranih kontakata i čestih putovanja.


Ovakav vid transporta je udobniji, štedi vreme ali i novac!

Bez obzira da li se poseduje ili unajmljuje privatan avion ušteda u vremenu je zagarantovana. Brže se prolaze kontrole na aerodromu, a let se realizuje onda kada vama to odgovara. To je jedina alternativa za prevoz na one destinacije gde redovan avio saobraćaj ne saobraća traženog dana. Ako dogovorite i povratak privatnim avionom sati i sati čekanja će biti ušteđeni.


Kroz pametno planiranje vremena polaska i dolaska imaćete niže posredne troškove, ali i sama cena leta može biti jeftinija. Pitate se kako?


Kada letite komercijalnim letovima oni se obično ne poklapaju sa vremenom nekog sastanka u inostranstvu, što uslovljava dodatne troškove za hotelski smeštaj. Ako je u pitanju putovanje nekoliko osoba to može biti dosta skupo. Karta za redovan let koja se kupuje samo nekoliko dana pre poletanja može biti i duplo skuplja nego inače.

Sa druge strane, u privatnom avionu postoji desetak i više mesta što ukupne troškove leta podeljene po osobi znatno snižava. Što više osoba putuje let je isplativiji. Mada, za one koji cene svoje vreme ni broj putnika više ne pravi razliku.

Moguće je stati na nekim usputnim stanicama, sletanje na manje aerodrome, sami birate željeni ketering u avionu i imate svu privatnost koja izostaje na komercijalnom letu.

O udobnosti ne treba puno govoriti. Privatni avioni su opremljeni u rangu „prve klase“ na standardnim letovima. Letelica je daleko prostranija, udobna sedišta, dodatni prostor za odmor učiniće da let protekne vrlo brzo i ne zamori putnike.


Šta je bolje - biti vlasnik ili unajmiti avion kada imate potrebu za letom?

Imati privatan avion u svom vlasništvu je skuplja varijanta. Pored ulaganja u adekvatnu letelicu, nju je potrebno redovno servisirati, imati i posadu aviona na platnom spisku, plaćati sve takse i dozvole.

Zbog svega ovoga i najveće firme su češće redovni klijenti „air taxi“ kompanija koje iznajmljuju privatne avione za letove po vašoj želji. Imate iskusnu posadu, pouzdano vozilo a ne trpite nikakve periodične troškove, već plaćate let po pređenom kilometru trase.

U ponudi svake kompanije koja se bavi iznajmljivanjem ima više od jednog aviona, pa možete izabrati onaj sa najpribližnijim potrebnim brojem sedišta radi punog efekta isplativosti.


Da li postoji dobra alternativa privatnim avionima?

U današnjem sistemu vrednosti gde vlada izreka „vreme je novac“ postalo je jako bitno što brže stići na odredište jer u suprotnom novac se gubi. Zato je let privatnim avionom neprevaziđen kad su u pitanju udobnost, brzina i realizovanje putovanja. U biznis svetu to je kao da pitate „zašto posedujete automobile, imate i autobuski prevoz?“ Alternativa uvek postoji ali nije jednako efikasna.

Što su zemlje razvijenije, što ostvaruju više kontakata sa inostranstvom imaju veće potrebe za kratkim letovima. Velika je razlika putovati jedan sat avionom bez puno zadržavanja na aerodromu i automobilom po nekoliko sati. Srbija i zemlje okruženja upravo zato imaju sve više zahteva za ovakvim transportom.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (5)

Srecko

Ukoliko letujemo i zelimo da izbegnemo procedure na granicama koje su sve rigoroznije najbolje je iznajmiti privatni let avionom.

(Dobar) 0
(Slab) 0
06-Jul-20 17:25:19 PMVeoma važna tema za

0.01% procenat stanovništva. Njima će zaista biti neobično važno da izaberu pravi privatni avion i odlete na kaficu do Rima.

(Dobar) +1
(Slab) 0
02-May-20 11:26:04 AMPetar

Veoma interesantan tekst. Odmah ću malo istražiti cene na internetu i kompanije koje nude ovu uslugu.

(Dobar) +1
(Slab) 0
21-Feb-20 13:03:39 PMLetač

Bilo bi malo jasnije ukoliko bi se navele cene ove usluge,.Naravno da je komotnije i brže putovati privatnim avionima, ali koliko to košta? Ovako ne znam da li da čitam ili da preskočim. Da li je to za elitu ili i za običnu raju?(Dobar) +3
(Slab) -1
05-Feb-20 10:20:18 AMKaćalingeeer

Iznajmiti avion nije ništa bauk, ako se skupi grupa može biti jako pristupačno..Meni se lično ovo jako dopada, volela bih da zaživi u našoj zemlji, jer to su iskustva koja se ne zaboravljaju.(Dobar) +3
(Slab) 0
05-Feb-20 08:15:43 AMDodajte komentar