SrbijaSpace logo

BUBA ŠVABE

 

BUBA ŠVABE

Najčešće vrste kod nas su crne (orijentalne) bubašvabe i braon (američka) odnosno na našim prostorima poznate kao bubarusi

Mnogi insekti izazivaju gadjenje, pa i strah kod velikog broja ljudi. Može se reći da je strah i opravdan ako uzmemo u obzir sve posledice koje nam mogu naneti svojim prisustvom. One svojim izmetom mogu kontaminirati hranu i na taj način ugroziti zdravlje ljudi i životinja. Ovi insekti mogu da posluže i kao prenosioci raznih patogenih mikroorganizama kao što su enterobakterija, stafilokoka, mikobakterija i td. koje mogu biti opasne po ljude i životinje. 

Može se reći da su ovi insekti već kolonizovali kanalizacione sisteme u urbanim sredinama i da to predstavlja jedan od njihovih glavnih puteva. Njihova pojava u visokim zgradama i mestima koja nemaju veze sa kanalizacijom može se objasniti korišćenjem ventilacionih sistema kroz koje se takodje kreću i kolonizuju.                                                                                  

Mesta na kojima se bubašvabe najčešće zadržavaju i razmnožavaju unutar stambenog prostora mogu biti: gipsani plafoni (zidovi); razmak izmedju pločica; pukotine u parketu; odstupanje lajsne od laminata; ispod ploče sudomašine i sličnim mestima.

Prevenciju u pojavi bubašvaba treba ozbiljno i temeljno shvatiti i primeniti. Neki od korisnih saveta u borbi protiv ovih napasti su:

  • Temeljno čišćenje kuhinje i svih mesta koja imaju termo-izolacioni materijal koji ako se ne obrati pažnja tokom vremena lako može postati mesto za formiranje kolonija ovih buba.
  • Čišćenje slivnika i sifona i izbacivanje ostataka hrane, jer treba uzeti u obzir da se sa svega par mrvica može nahraniti veliki broj insekata. Poznato je da im je najčešći izvor hrane smeće t.j. hrana koja se raspada i truli.
  • Svi izvori vode moraju se dobro zatvoriti jer su bube veoma zavisne od vode. Studije su pokazale da bubašvabe mogu bez hrane da prežive i do mesec dana ali bez vode ne mogu da žive duže od nedelju dana.

Bubašvabe spadaju u jedne od najstarijih insekata. Vremenom su se razvile i postale otporne na mnoge insekticide dostupne na tržištu. Često se sa nestručnom upotrebom pojedinih insekticida prividno dobija utisak kao da je problem rešen. Medjutim, nestručnim i neadekvatnim rukovanjem sredstvima za suzbijanje insekata stanje se može i pogoršati. Zato je u interesu svih da ovaj posao obavljaju stručna lica i da na najefikasniji i najbrži mogući naćin uklone insekte iz vašeg životnog ili radnog prostora.

Najefikasniji način uništavanja buba švaba sastoji se iz dva tipa tretmana:

  1. Prvi tip podrazumeva prskanje preparata uglavnom po površinama kojima se bube kreću  (npr. Uglovi sobe, terase i td.). Prelaskom buba preko površina koje su tretirane, one se truju i nedugo zatim i uginu. Prskanje se primenjuje na slivnike, kanalizacione odvode i slična mesta. Tretiraju se sve pukotine i rupe koje mogu poslužiti kao sklonište za bube.
  2. Drugi tip tretmana čini jedinjenje hrane i preparata za uništavanje buba, takozvani gel za bube. On se postavlja na radne površine koje se ne prskaju kao i na mokre čvorove u kuhinjske elemente i sl.

Prskanje i postavljanje gela se može raditi i odvojeno, ali najbolji rezultati se postižu kombinacijom oba tipa tretmana istovremeno.


Preuzeto sa: http://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/blog/BUBA-SVABE-31.html


Dodajte komentar