SrbijaSpace logo

Kako progovoriti engleski jezik?

 

Kako progovoriti engleski jezik?

a li se i Vama desilo da učite engleski jezik godinama, usvajate brojna engleska gramatička pravila, prelazite udžbenik za udžbenikom, sakupljate sertifikate engleskog, ali i dalje niste dostigli željeni nivo u komunikaciji? Osećaj da stagnirate, iako ste uložili mnogo truda i vremena da nešto savladate, može biti vrlo obeshrabrujući i često dovodi do odustajanja. Brojne su barijere sa kojima se svi mi susrećemo prilikom učenja stranog  jezika, a ovde ću navesti samo neke od njih kao i savete kako ih najlakše prevazići.

Razumem engleski jezik, ali ne mogu da ga govorim

Problem je u tome sto ste proveli previše vremena vežbajući čitanje i slušanje ali niste sigurni u govoru engleskog. Engleski morate pričati od prvog časa, od prvog dana učenja. Ako izbegavate priču, izbegavate zapravo suštinu učenja stranog jezika. Ne možete samo pasivno slušati. Morate biti svesni onoga što čujete i truditi se da to i reprodukujete u razgovoru, bilo sa profesorom, bilo sa kolegama iz grupe na kursu engleskog jezika ili sa ljudima koje možete upoznati na online forumima za učenje jezika. Ponekad pomaže i razgovor sa samim sobom.

Moj vokabular engleskog je suviše ograničen

Problem je u tome što se Vaš vokabular sastoji od osnovnih engleskih reči i izraza. Na primer, znamo da je na engleskom reč za drvo „tree“ ali ne i kako se kaže bukva, hrast, bor, niti kako da ga opišemo koristeći adekvatne prideve. Polaznici naše škole se vrlo često iznenade kada ih već na prvom času početnog nivoa dočeka gomila novog vokabulara za koji smatraju da im možda neće biti od koristi kasnije. Poznavanje što većeg broja engleskih reči i fraza je ono sto nas čini fluentnim, naravno uz poznavanje strukture samog jezika. Probajte da se igrate tako što ćete opisivati objekte oko sebe koristeći što više detalja. Recimo, ako kažete da ste bili u parku, nemojte se zadržati na tome. Spomenite i tužne vrbe i mermernu fontanu u obliku delfina, kao i prefinjeni miris ljubičica i belih rada. Koristite rečnik i potražite reči koje ne znate, zapišite ih i ponavljajte s vremena na vreme.

 

Ceo tekst na sajtu


Preuzeto sa: http://www.mogi.co.rs/kurs-engleskog-jezika/kako-progovoriti-engleski-jezik-tecno/


Dodajte komentar