SrbijaSpace logo

Yankees vs Dixies – razlike u govoru i mentalitetu

 

Yankees vs Dixies – razlike u govoru i mentalitetu

Yankees vs Dixies – razlike u govoru i mentalitetu

Američki engleski se jasno razlikuje od „britiša“, prevashodno po izgovoru koji svojim ležernim prizvukom odražava američku bezbrižnost. Medjutim, kada se malo bolje obrati pažnja primećuju se razlike u dijalektima samog američkog engleskog jezika što je uslovljeno istorijom severnoameričkog kontinenta, od samog naseljavanja preko gradjanskog rata u SAD pa sve do danas. Takodje, kada se dublje pronikne u sam način života „preko bare“, vidi se da i tu ima navika i stavova koji mogu biti prilično suprotstavljeni.

 

Severnu Ameriku su kolonizovale praktično sve vodeće sile Starog Sveta. Aljaska je pripadala Ruskoj Imperiji a današnja Kanada je bila područje sukoba izmedju Francuske i Britanije čijih prvobitnih 13 kolonija čine današnji istok SAD. Francuskoj je takodje pripadala i teritorija današnje američke savezne države Luizijana gde je frankofoni uticaj izrazit.

Razlike u govoruOvakva šarenolikost nacija na jednom kontinentu, njihov medjusobni uticaj i političko ekonomski faktori doveli su do različitosti u izgovoru engleskog jezika na područjima gde je bio dominantniji od drugih jezika. Te govorne i mentalitetske različitosti su vremenom dovele do podele na Jenkije, stanovnike severnih država SAD i Diksija, američkih „južnjaka“.

 

Ono što je veoma upadljivo jeste razlika u govoru Jenkija i Diksija, i evo par primera:

  • Ono što je kod Jenkija „you all“, na jugu je „y'all“;
  • Jenki će vam reći „I'm talking american“ – Diksi će verovatno reći „I'm tawkin' suthern“;
  • Južnjačko „no“ zvuči mekše od severnjačkog;
  • Na severu SAD glagol „to fix“ podrazumeva uglavnom samo neku popravku dok na jugu znači i popravku, odlučivanje o nečemu, čak i spremanje hrane

 

Razlike u mentalitetu su takodje veoma uočljive. Jenkiji žive užurbanim životom metropole, podredjenim radnom vremenu i diktatima Wall Street-a. Karijera i zarada su često bitniji faktor od opuštanja i dobrog provoda. Diksiji sve to uvažavaju ali se trude da malo „uspore“. Uglavnom su opušteniji u komunikaciji, poštuju tradiciju i trude se da se dobro zabave. Dok je Jenkiju imperativ otplata kredita za kući i automobil, Diksiju je to veoma bitno ali ne bitnije od pecanja ili dobrog krvavog stejka.

 

Amerikanci žive na način koji se dosta razlikuje od našeg ali eto, ima različitosti i medju samim „amerima“. Uz te razlike idu i predrasude – Jenkiji o Diksijima često misle da su retrogradni i preterano tradicionalni dok južnjaci severnjake smatraju nemaštovitima i materijalistima. Kako bilo, razlike postoje – Jenkiji i Diksiji kao dve suprotstavljene kategorije čine proučavanje američke kulture veoma zanimljivim. Ukoliko ste polaznik škole stranih jezika, učite engleski jezik i imate želju da putujete u SAD, ne bi bilo zgoreg da se odlučite ko vam je bliskiji – Jenkiji ili Diksiji, sever ili jug.


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (5)

nenad

odlican tekst, ko nije bio u SAD ne zna koliko se narecja tamo govori

(Dobar) 0
(Slab) 0
25-Jun-17 15:47:55 PMMiki

Uvek bi bilo korisno upoznati kulturu zemlje u koju putujemo. Kako bi smo se sto pre i sto lakse prilagodili.

(Dobar) 0
(Slab) 0
25-Jun-17 14:13:49 PMMirka

Bas interesantan tekst.

(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Jun-17 02:05:55 AMMirka

He, pa kad razmislim bolje toga svuda ima, evo i naši južnjaci imaju svoje izraze, da po nekad kada odem "dole" na jug pola toga ne razumem te ljude, treba mi prevodilac, a i mi na severu i oni na jugu pričamo maternji srpski jezik.

(Dobar) 0
(Slab) 0
20-Jun-17 14:26:01 PMDragoslav

Sjajan i poučan tekst.

(Dobar) 0
(Slab) 0
19-Jun-17 16:51:56 PMDodajte komentar