Komarci samo dosadna napast ili nešto više od toga?

 

Komarci samo dosadna napast ili nešto više od toga?

Dezinsekcija komaraca

Familija Culiculidae

Ženke se hrane krvlju,a mužjaci biljnim sokovima. Ženke dok sišu krv iz pljuvačnog aparata izlčuju sekret koji ima antikoagulantno dejstvo,te sprečava koagulaciju krvi domaćina i olašava njeno hranjenje. Na mestu uboda se javlja crvenilo,otok i jak svrab. Oplođenje vrši u letu,a retko u stanju mirovanja. U periodu polaganja jaja ženke uzimaju krvni obrok,kod nekih vrsta i više puta kako bi obezbedile proteinski obrok. Međim ima i vrsta koje pred prvo polaganje ne uzimaju obrok (autogene ženke)ali za svako sledeće polaganje jaja krvni obok je neophodan.

Ženke jaja polažu u mirne i stajaće vode(rodovi Anopheles i Culex). Ženke roda Aedes polažu svoja jaja na površini tla gde je moguće da će biti potopljena vodom. U toku razvića larva se tri puta presvlači prolazeći kroz četiri stadijuma.

Lutke komaraca su pokretne i dišu atmosferski vazduh preko cevčica. Stadijum lutke traje različito što zavisi od vrste komaraca i temperature vode. Preobražajem nastaju adulti koji izleću.

Pravi komarci napadaju u rano jutro i suton ,izbegavajući direktnu sunčevu svetlost.

 

Da li su komarci opasni po zdravlje sem što su dosadni?

 

Jesu. Prenose mnoge zarazne bolesti kako na čoveka tako i na životinje.

Neke od znacajnijih zaraznih bolesti za koje su komarci vektori (prenosioci):

*Zika virus-jedna od novijih bolesti izuzetno opasnih

*Malarija

*Virus Zapadnog nila

*Dirofilaria immitis (srcani crv)-oboljeva pas,smrtno je opasna bolest za naše kako dvorištne tako i kućne kuce

* Nodularni dermatitis (bolest kvrgave kože)-oboljevaju goveda; izizetno teška i ozbiljna bolest koja kada se pohjavi izaziva teške ekonomske gubitke jer se svako grlo za koje je obolelo ubija.

*Bolest plavog jezika-oboljevaju ovce;takođe izuzetno teška i ozbiljna bolest sa ekonomskog aspekta jer se takodje obolele zivotnje ubijaju.

*Infektivna anemija konja-oboljevaju konji koji se na žalost isto ubijaju.

Komarci su dakle sem što su prenosioci infektivnih oboljenja,donose i teške ekonomske gubitke i zato se treba pobrinuti na vreme za njih.

 

 

Kako da zaštitim kako sebe tako i ljubimce i domaće životinje?

 

Dezinsekcija je jedino logicno rešenje. Treba se na vreme pobrinuti i odlučiti za dezinsekciju jer od gore pobrojanih bolesti ni jedna nije nimalo naivna,većina se teško ili uopšte ne leče. Pozvati stručnjake za dezinsekciju jer većina stredstava koja bi sami kupili mogu biti toksična i za životinje i ljude. A profesionalci za dezinsekciju imaju najkvalitetnija koja su u potpunosti bezbedna kako za Vas i Vaše životinje tako i za okolinu. Tim agencije istrebljivač je pravo rešenje za Vas.


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/dezinsekcija/komarci/


Dodajte komentar