SrbijaSpace logo

Biljke u borbi protiv COVID-19

 

Biljke u borbi protiv COVID-19

 


Od decembra 2019 kada je u Vuhanu buknula epidemija corona virusa /COVID 19/ koja se brzo proširila na sve delove Kine  a zatim i na gotovo ceo svet, traga se za adekvatnim lekom a napori velikih farmaceutskih kompanija skoncentrisani su UGLAVNOM na pronalaženje vakcine, umesto da se okrenu biljnim preparatima.

Usledile su razne preporuke koje su se ticale prevencije a akcenat je bačen na održavanje higijenskih navika /koje bi trebalo da se podrazumevaju/, nošenje maski i izolaciju.

Panično smo trčali po apotekama u potrazi za maskama,  alkoholom i dezinfekcionim sredstvima, na internetu su se pojavila i prvi saveti kako napraviti sredstvo za dezinfekciju u kućnim uslovima, asepsoli, varikine, alkohol, hidrogen i sve to u cilju održavanja OSNOVNE higijene. Ribamo patos, brišemo kvake, dezinfikujemo obuću, ispiremo usta a kožu ribamo dok ne otadne.

Ubrzo stižu nove informacije, koliko se virus zadržava na određenim predmetima, pa nismo više sigurni da li imamo posla sa korona virusom ili antraksom.

Počinje da se nazire svetlost na kraju tunela... Stižu prva iskustva u lečenju i terapijska preporuka za tretiranje pacijenata koji su oboleli od virusa.

Radi se o kombinaciji Azitromicina, Arbidola (ruskog leka koji sadrži oslabljene sojeve  virusa), Hidroxychloroquin-a (leka koji se koristi u terapiji malarije i artritisa), Lopenavira (lek za AIDS) u kombinaciji sa glukokortikoidima i interferonom.

Iz Melburna stižu nova iskustva da je određenu efikasnost kod obolelih pacijenata pokazao i lek koji se koristi za šugu.

Prilično je konfuzna činjenica da se jedno virusno oboljenje tretira lekovima za bakterije, parazite, i lekovima koji se primenjuju kod imunodeficijentnih bolesnika i osoba koji boluju od sistemskih bolesti...

Međutim, ono o čemu se manje govori jeste da je u pitanju veoma invazivna terapija a da neželjena dejstva terapije nisu još dovoljno poznata.

Što se testiranja tiče, prvo su se testirale osobe koje su bile u neposrednom kontaktu sa obolelim osobama, a onda se postepeno testiranje proširivalo na sve veći broj osoba i poštovani su strogi protokoli koji su dobijeni od SZO.

Onda su širom sveta počele da kruže (dez)informacije koje su se ticale pouzdanosti,validnosti i tačnosti dobijenih rezultata. Pravilo je bilo – dva uzastopna negativna testa u periodu od 24-48h i 14-28 dana kućne izolacije.

Par dana kasnije, ističe se da je test nepouzdan i da se može pojaviti lažno negativan nalaz ali isto tako može doći do greške u načinu uzimanja uzorka i analizi.

Koliko je zdravih osoba hospitalizovano i stavljeno u izolaciju a koliko “lažno zdravih”i dalje šeta gradom, ide na posao, prodavnicu... Da li mi uopšte nešto držimo pod kontrolom?

Sve oči bile su uprte u stručnjake iz Kine koje smo posmatrali kao zvezde vodilje i stručnjake sa iskustvom, a da li su nam oni sve rekli? Možda i jesu, stvari koje se tiču alopatske medicine ali tajne lečenja koje primenjuje TCM (tradicionalna kineska medicina) ili su vešto prećutali ili nas jednostavno nisu interesovale.

Međutim, ako pogledate kliničke studije koje su se ticale terapije koja je sprovođena u Kini u cilju prevencije i kod pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, možete naći brojne biljne formule koje su pokazale veoma veliku efikasnost kako kod SARS-a tako i kod infekcije COVID 19.
 

BILJNE FORMULE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA


Uglavnom se radi o mešavini biljaka /u nekim čajevima nalazi se oko 20 biljaka prisutnih u različitim razmerama/ koje se u Kini tradicionalno koriste.

Među njima nalaze se i cimet, svež koren đumbira, sladić, korejska metvica, divlji đumbir, kora od mandarine, gljiva Jelenovo uvo, kineski yam, efedra, ali neke od ovih mešavina FDA nije odobrila jer kako kažu u većim dozama neke od njih mogu imati toksične efekte.
 

Astragalus  membranaceus – Koren Astragalusa je prisutan u skoro svim biljnim mešavinama. Po TCM-u on je tonik za vitalnu energiju Qi, štiti organizam od patogena koji dolaze spolja, apri tome ima antivirusno, antiupalno i imunoregulativno dejstvo.
 

Reishi gljiva /Ganoderma lucidum/ - inhibira virusnu replikaciju u ranoj fazi infekcije, zbog čega se savetuje njeno preventivno uzimanje. U Kineskoj medicini ima tonizirajući efekat na pluća.

Ekstrakt kombinacije gljiva Kang Du Bu Fei Tang /koji pored Ćuranovog repa i Sinomeniuma sadrži i Reiši gljivu inhibira SARS-CoV RdRp i vrlo je delotvoran antivirusni preparat.
 

Agaricus blazei Murii – moćna lekovita gljiva koja ima snažna antivirusna svojstva,odličan je izvor polisaharida, posebno beta glukana koji smanjuju upalne procese i održavaju normalni imuni odgovor.
 

Cordyceps sinensis – stimuliše stvaranje NK ćelija (prirodne ćelije ubice) i T limfocita koji imaju zadatak da napadaju patogene mikroorganizme. Specifični T limfociti uklanjajui infekciju tako što eliminišu ćelije koje su zaražene virusom. Kordiceps gljiva poznata je po tome što lakše oslobađa kiseonik iz krvi, odnosno povećava stepen dopremanja i iskoristljivost kiseonika u ćelijama na konto čega dovodi do poboljšanja opšteg stanja organizma. Zbog toga se posebno preporučuje osobama koje imaju slabe disajne puteve, hronične opstruktivne bolesti pluća  i u cilju oporavka od respiratornih virusnih infekcija.
 

Ganoderma lucidum i druge gljive u borbi protiv koronavirusa

Tu su još i čaj od hrizanteme, forzicija, list duda, indigo biljka...

Takođe veliku efikasnost pokazali su i preparati iz kojih na bazi  kemferol-a  koji blokira 3a jonske kanale korona virusa . Kemferolom su bogati citrusi kelj, brokoli, salata, prokelj kupus,krastavac, citrusi, pasulj, grožđe.

Biljke u borbi protiv koronavirusa

Neizostavni deo terapije bili su i preparati na bazi  oligomernih proantocijanidina / tzv. OPC/ i flavonoida  ( herbacetin, pectolinarin,quercetin -Sibirski ariš, liči, tibetanska ruža) koji smanjuju mogućnost ulaska virusa u ćeliju a istovremeno  poboljšavaju mikrocirkulaciju.

Ovi preparati su inače u širokoj upotrebi kada su u pitanju respiratorni alergeni.

Zadatak svakog pojedinca je da se bavi svojim imunitetom, jer imunitet nije nešto što može da se stvori za jedan dan. Jačanje imuniteta treba da bude prioritet ne samo u jeku virusnih i respiratornih infekcija već nešto što trebamo raditi svaki dan ako želimo da sačuvamo zdravlje i obezbedimo sebi najbolji mogući kvalitet života.

 


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (8)

Jovanka

Pored belog luka treba pomenuti i crni luk jer od kada znam za sebe a sada sam već u penziji crni luk je nezamenljiv dodatak ishrani a o njegovoj korisnosti i mala deca znaju pa molim doktorku da nekada pomene i ovu korisnu biljku.

(Dobar) +1
(Slab) 0
02-May-20 11:03:06 AMmlada bakica

hvala doktorice za tekst. ipak, ja moram da naglasim lekovite gljive jer one uravnotežuju imunitet i snižavaju holesterol barem su meni pomogle na taj nacin, takodje sam ih koristila i za zdravlje srca.

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Apr-20 15:53:09 PMmlada bakica

odgovorio/a: jovica

bravo mlada bakice :) i moj skromni doprinos . lekovite gljive odličan su način da u svoju prehranu unesete više antioksidansa i hranjivih sastojaka
(Dobar) +1
(Slab) 0
23-Apr 15:54:44
milenko

gljive i njihove aktivne komponente široko se koriste hiljadama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini nisu valjd aoni ludi a njihvoa civilizacija postoji vise od 5000 godina

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Apr-20 15:47:21 PMpodrška za beli luk

Travar mi uze reč, bez belog luka ne treba počinjati ručak ili večeru. Osim svega nevadenog treba reći još jednu stvar, potrebno je opvrće da bude svežo, zdravo, i organiski.

(Dobar) +8
(Slab) 0
22-Apr-20 19:26:16 PMpodrška za beli luk

odgovorio/a: mirela

jos jedan glas za beli luk
(Dobar) +1
(Slab) 0
24-Apr 09:38:29
Ljubinka

proizvodi su izvrsni sve ih koristi moja porodica i osecamo se odlicno i zasticeno(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Apr-20 14:46:38 PMtravar

Kada se predlazu bilje za imuntet beli luk mora uvek, ali uvek naci svoje mesto! On sadrzi stotine aktivnih sastojaka, vitamine i minerale adenozin, alicin, vitamin B1 i B2, vitamin C, aminokiseline, biljna vlakna, vitamin A, gvozdje i sta jos ne. Ovaj preslatki dodatakishrani utice pozitivno na opsti imunitet, a u doba koronavirusa jaca imunitet pluca i respiratornih organa, stiti krvne sudove, smanjuje upale i infekcije mokracnih kanala, direktno deluje na bakterije u viruse, kažu da je odlican antioksidant. I na kraju, doktorka, vase biljke su super ali vas molim sledeci put dodajte i beli luk.

(Dobar) +14
(Slab) 0
22-Apr-20 13:58:04 PMDodajte komentar