SrbijaSpace logo

Da li je mleko neophodno za razvoj dece?

 

Da li je mleko neophodno za razvoj dece?

Mleko je važno za razvoj dece, jer je bogato hranljivim sastojcima koji su neophodni za zdrav razvoj deteta, uključujući proteine, kalcijum, vitamine i mineralne materije. U razdoblju rasta i razvoja, proteini u mleku igraju važnu ulogu u stvaranju i održavanju mišićne mase, a kalcijum je neophodan za jačanje kostiju i zuba. Vitamini i minerali, poput vitamina D, kalcijuma i fosfora, takođe igraju ključnu ulogu u jačanju kostiju i zuba, kao i u jačanju imunološkog sistema.

Međutim, treba napomenuti da nisu svi delovi mleka dobri za sve bebe. Na primer, bebe kojima je potrebna formula za bebe, a imaju alergiju ili intoleranciju na kravlje mleko, neće moći konzumirati kravlje mleko. Zato, ako imate bilo kakva pitanja ili sumnje u vezi ishrane vašeg djeteta, najbolje je konzultirati se sa svojim pedijatrom kako bi se osiguralo da vaše dijete dobija sve neophodne hranljive sastojke za zdrav razvoj.


Zašto neke bebe imaju intoleranciju na proteine kravljeg mleka?


Intolerancija na proteine kravljeg mleka kod beba se može javiti zbog nedostatka enzima laktaze koji je potreban za varenje mlečnog šećera - laktoze. To dovodi do akumulacije laktoze u crevima i uzrokuje simptome poput gasova, grčeva u stomaku, nadutosti, proliva i povraćanja. Ova vrsta intolerancije na mleko obično se prevazilazi vremenom, jer se proizvodnja enzima laktaze povećava kako beba raste.

Ako vašoj bebi ne prija kravlje mleko koje joj dajete, važno je da se detetova ishrana prilagodi kako bi se osiguralo da dobija sve neophodne hranljive materije za zdrav razvoj.


Kako se ona manifestuje?


Ova intolerancija se može manifestovati u obliku osipa, crvenila, svraba, nadimanja, probavnih tegoba ili čak i anafilaktičkog šoka. Ako se sumnja u intoleranciju na mleko, važno je konsultovati se sa pedijatrom kako bi se potvrdila dijagnoza i propisalo odgovarajuće lečenje. Pedijatar će verovatno preporučiti da se beba prebaci na formulu za bebe bez proteina kravljeg mleka ili na formulu za bebe s adaptiranim proteinskim izvorom, poput soje ili kozjeg mleka.


Nekoliko alternativnih rešenja za kravlje mleko

 

Ako beba pokazuje intoleranciju na kravlje mleko, postoje neke alternative koje se mogu koristiti umesto toga:
 

  • Formula na bazi soje Ova formula se pravi od sojinog proteina umesto proteina iz kravljeg mleka. Međutim, treba imati na umu da neka deca koja su alergična na kravlje mleko takođe mogu biti alergična na soju.
  • Formula na bazi hidrolizata proteina Ova formula se pravi od delimično razloženih proteina koji su lakši za varenje, pa se koristi za bebe sa problemima u varenju ili alergijama na proteine mleka.
  • Mleko drugih životinja Neka deca koja su intolerantna na kravlje mleko mogu podnositi mleko drugih životinja, kao što su ovce, koze ili bivoli. Međutim, treba obratiti pažnju na nutritivni sastav ovih vrsta mleka.
  • Beba može da se hrani i drugim namirnicama koje sadrže kalcijum, kao što su zeleno lisnato povrće, tofu i sokovi obogaćeni kalcijumom.


Ukoliko beba ne može tolerisati ni druge proteine, kao što su proteini soje ili kozje mleko, pedijatar će preporučiti formulu koja sadrži aminokiseline koje se ne nalaze u proteinima kravljeg mleka ili drugih životinjskih proteina. Nakon prelaska na novu formulu, potrebno je pratiti reakcije bebe i, ako se stanje ne popravi, ponovo se konsultovati sa pedijatrom.

U suštini, pravilna ishrana je ključna za zdrav razvoj beba, a ako bebi ne odgovara mleko, važno je osigurati da dobija odgovarajuću ishranu putem adaptirane formule za bebe.

Slika: pexels.com

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar