SrbijaSpace logo

Šta je Ethereum?

 

Šta je Ethereum?

Kriptovalute više nikome nisu nepoznanica. O njima se piše, čita, i sa nevericom prate vrtoglavi uzleti i padovi vrednosti. Bitcoin je najpoznatiji, ali se među crypto poznavaocima sve se više govori i o Ethereum-u (Itirijum) kao široj verziji alt coina u odnosu na BTC valutu.

Na prvi pogled, jedinica Ether je kao i svaka druga digitalna valuta, ali osobenost se krije u mreži Ethereum koja čini da plaćanje virtuelnim tokenima bude sporedna usluga koju ona pruža.

Šta je zapravo ethereum? Kako pristupiti mreži, ko su korisnici? Šta Ethereum pruža učesnicima i kakav cilj želi da postigne?

Odgovori na sva pitanja slede u nastavku teksta. Ako vas zanimaju digitalne valute bilo bi dobro da se upoznate sa sve traženijim Ethereum-om.


Šta je Ethereum?

ETH je digitalna valuta čija jedna jedinica danas vredi preko 1.400 eura! Nastala je 2015. dizajnirana od strane Vitalika Buterina i u početku je vredela samo 250 eura.


Ipak, Ether je samo način plaćanja za usluge koje nudi Ethereum kao mreža. Ona se zasniva na istoj tehnologiji na kojoj posluje Bitcoin – blokčejn, ali je ne koristi samo za upis novčanih transakcija već ima mogućnost razvoja decentralizovanih aplikacija, ali i upisa pametnih ugovora.

Funkcioniše na istom principu kao i bitcoin – ima potpuno decentralizovanu kontrolu jer blokčejn čuvaju dobrovoljci širom sveta. Ovo je dobro jer ni jedna država ili centralna banka nema kontrolu, a sa druge strane ne postoji ni „single point of failure“ kada se problem iz jedne tačke prenese na ceo sistem.

Ethereum doprinosi privatnosti svojih korisnika jer niko od njih ne treba da ostavlja lične podatke. Ako podatke ne ostavljate onda ste 100% sigurni da nema načina za zloupotrebu, a to je ono što privlači ljude ka virtuelnoj trgovini. Još od ekonomske krize 2008 .traži se alternativa realnim tokovima plaćanja za koje je dokazano da padaju kao „kule od karata“ ako dođe do velike krize.

I dok je Bitcoin osmišljen kao virtuelna trgovina, Ethereum ima širi obim usluga i naplacuje ih u ETH, a za uzvrat briše posrednika iz nekih oblasti poslovanja.

Danas se procenjuje da postoji oko 42 miliona novčanika, a brzina obrade je 44 transakcije‚po sekundi umesto 10-ak minuta kao kod Bitcoina. Nagrada za prvog majnera zavisi od brzine kojom upiše zapis u blokčejn. Ipak, da bi majnovali potrebno je da imate skupu kompjutersku opremu pa je teško proceniti za koliko će vam se isplatiti uloženo.


Šta je potrebno za pristup mreži Ethereum?


Za ulazak potreban vam je kripto novčanik i ključ za taj novčanik.

Novčanik se sastoji od niza nasumičnih slova i brojeva i to je vaša adresa na koju vam uplaćuju Ether ili vi isplaćujete koine.

Privatan ključ je lozinka za vaš novčanik i bez ova dva činioca nemate pristup svojim sredstvima.


Kako izabrati odgovarajući ethereum wallet?


Imate izbor nekoliko vrsta digitalnih novčanika i važno je da izaberete dobro jer to je vaša jedina veza sa vašom adresom na mreži. Osnovna podela je na „hot“ i „cold“ novčanike.

Hot novčanik ključ čuva na mreži tako da su dostupni bilo gde u svetu sve dok imate internet konekciju.

Cold novčanici ključ aktiviraju samo kada vi poželite pristup Ethereum mreži i predstavljaju bezbedniju verziju jer su kraći period izložena potencijalnim hakerskim napadima.

Osim ove dve osnovne vrste ovo su vaše mogućnosti za odabir walleta:

Full-nod novčanik predstavlja direktan pristup Itirijumovoj mreži. Ako izaberete ovaj vid onda postajete i vi čuvar blokčejna (nod) i jedini pristup imate preko desktop računara jer je potrebna velika memorija za čuvanje celog blokčejna.

Imate mogućnost da otvorite novčanik preko neke od menjačnica za kriptovalute. Na ovaj način vaš novčanik i ključ čuva treća strana – menjačnica, pa treba birati one koje duže traju u svom poslu i imaju bolju internet zaštitu.

Među svojim decentralizovanim aplikacijama, ova mreža nudi i jednu preko koje možete sami da kreirate svoj novčanik. Koraci su vrlo jednostavni, a vama ostaje da dobro zapamtite i čuvate privatan ključ koji se nalazi u dodeljenoj keystore datoteci.

I na kraju, imate i papirni novčanik koji čini QR kod odštampan na papiru i jedini se ne čuva u kompjuteru ili na internet mreži. Ako ga odaberete papir čuvajte kao najveće blago, najbolje je i da ga plastificirate jer treba da traje dugo godina, a da se ne ošteti.


Šta su „pametni ugovori“ i „decentralizovane aplikacije“?


Smart contract“ znači mogućnost da se u blokčejn upiše striktno definisan ugovor između više strana koji obuhvata i raspodelu novčanih sredstava koji se u zavisnosti od ishoda na kraju ugovora isplaćuje na jasno definisane načine. Potpuno se eliminiše sud, notari, advokat ili treća nepouzdana strana koja čuva sredstva.

Pametan ugovor je obezbeđen kriptografijom i na početku ima jasno definisane uslove za moguće ishode i ko dobija uplaćene Ethre. Uložen novac može i da se dalje investira što ga čini dobrim osnovom za množenje kapitala, a da vi dobijate kamatu na štednju.

Decentralizovane aplikacije takođe eliminišu potrebu da treća strana čuva podatke korisnika aplikacija koje inače moramo da ostavimo u većini slučajeva. Sve se čuva na blokčejnu koji opet čuva nekoliko miliona ljudi na svetu pa je zloupotreba isključena.


Ethereum Srbija


Srbija je jedna od prvih zemalja koja je imala majnere za Bitcoin, menjačnice za kupoprodaju kriptovaluta, podršku web sajtova. Od 10.000 developera njih 400 je iz Srbije što nas stavlja u sam vrh zemalja u kojima je Bitcoin popularan.

Dolazak BTC je utro put drugim valutama pa je i Ether valuta kojom se rado trguje. Možemo kupiti sve alt coine i bitcoin za dinare preko nekoliko različitih kanala što trgovinu čini jeftinijom jer ne postoji kursna razlika. Naša zemlja je najavila i uvođenje zakona o kriptovalutama čime će ovu oblast staviti u zakonske okvire što je takođe jedan od revolucionarnih poteza naše zemlje koja je mala, ali razmišlja dalekosežno.

Ovo bi bilo najprostije objašnjenje šta je to Ethereum jer je njegovo funkcionisanje izuzetno složeno. Njegov osnivač je u blokčejnu prepoznao potencijal za mnogo širu upotrebu od upisa novčanih transakcija što se i pokazalo kao dobra ideja.

Da li ulazimo u novu sferu interneta koji će eleminisati posrednike zauvek? Šta se to menja u svetu kriptovaluta? Ostavite nam komentar nakon čitanja ovog teksta.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Lane

Moj glas za Ethereium. Mnogi misle da je Ethereum 2.0 na dobrom putu da smanji zagađenje sa sistemom stejkovanja gde je upis lakši, ali i nagrada niža.

(Dobar) 0
(Slab) 0
27-May-21 14:52:31 PMPop Spira

NE znam da li je dobro što se pojavljuju ovoliko kriptovaluta, bolje da ih ima 2-3. Ovako je velika konfuzija ne zna čovek šta da kupuje. Ether ima dosta pohvala, maltene da je bolji od bitcoina, vreme će pokazati

(Dobar) +3
(Slab) -1
14-Feb-21 13:02:10 PMLana

Nisam do sada cula za ethereum, iskreno, jedina kriptovaluta koju znam je bitcoin.

(Dobar) +4
(Slab) 0
13-Feb-21 19:47:43 PMOlga

Dobro zvuči to eliminisanje posrednika, samim tim, biće mnogo manje dodatnih troškova, a i mnogo manje korupcije. Ipak, nešto baš i nisam optimista da će se to desiti uskoro i nama. Negde po belom svetu, možda, u stvari verovatno. Kod nas... sasvim sigurno ne tako brzo.

(Dobar) +4
(Slab) 0
13-Feb-21 17:12:39 PMDodajte komentar