SrbijaSpace logo

Da vam odeća uvek bude kao opeglana: kako sprečiti gužvanje?

 

Da vam odeća uvek bude kao opeglana: kako sprečiti gužvanje?

Moda se menja i neprestano se javljaju novi trendovi. Međutim, ono što nikada nije bilo niti verovatno neće biti u modi jeste izgužvana odeća.

Savremeni materijali od kojih se izrađuju odevni predmeti, kao i savremene mašine za pranje i sušenje veša, omogućavaju da veš bude savršeno čist i da mu gotovo nije potrebno peglanje. Osim toga, na internetu možete pronaći i puno korisnih saveta kada je u pitanju pranje i sušenje veša.

I pored svega ovoga, verovatno je bilo slučajeva kada ste pri izlasku iz svog doma primetili da je vaša košulja, pantalone ili bluza izgužvana, a niste imali vremena da se vraćate i peglate odeću. Da vam se to ne bi ponovo dogodilo dajemo vam nekoliko saveta kako da vaša garderoba ne bude izgužvana sa što manje peglanja.


#1 Pravilno sortirajte veš


Sortiranje veša je važno. Ne samo da pre pranja treba da razdvojite veš po boji, već kako biste sprečili da se gužva sortirajte ga i prema vrsti materijala, ali i prema težini. Na primer, nikada ne perite lake tanke pamučne majice sa teškim teksas farmerkama. Farmerke će upiti više vode, postati još teže i dodatno izgužvati laku pamučnu odeću.

Laki komadi garderobe će se pre osušiti nego teški pa ih zato ne treba zajedno stavljati ni u mašinu za sušenje veša. Bez obzira što vrhunski uređaji kao što su Whirlpool, Bosch, Samsung ili Electrolux mašine za sušenje veša imaju više programa sušenja, zavisno od vrste odeće koju sušite.


Zgužvana košulja
 

Zato, pre nego što upotrebite vašu mašinu, obavezno pročitajte uputstvo proizvođača. Tako ćete na optimalan način iskoristiti uređaj, a garderoba će biti pravilno osušena. Ako zajedno stavite laganu i tešku odeću, lagana će se brže osušiti – ali što više vremena provede u mašini za sušenje veša to će se više izgužvati pa će vam biti teže da je ispeglate.


#2 Odaberite odgovarajući ciklus sušenja


Većina mašina za sušenje veša radi na istom principu. Zagrejani vazduh koji prolazi kroz bubanj sa odećom, iz koje voda isparava i odvodi se u odgovarajuću posudu ili rezervoar.  Međutim, postoje razlike u ciklusima grejanja i hlađenja, odnosno sušenja, koji mogu uticati na to kako će vaša odeća izgledati nakon što je izvadite iz mašine.

Različite vrste materijala zahtevaju različite cikluse pranja, ali i sušenja. Sintetičkim materijalima nije potrebna velika toplota kako bi se osušili. Zato je najbolje da odeću koja je od ovakve vrste materijala sušite na nižim temperaturama.

Čak i pamučne ili lanene tkanine koje možete sušiti i na višim temperaturama ne bi trebalo da pregrejavate, jer će se na taj način veš izgužvati više nego obično. To će zahtevati više vremena kada je u pitanju peglanje garderobe. Najbolje je izvaditi odeću iz mašine za sušenje dok je još uvijek pomalo vlažna. Na taj način ćete je lakše ispeglati, a pritom ćete i uštedeti električnu energiju.


#3 Veš sklapajte odmah nakon sušenja


Ako želite da vam veš koji ste upravo izvadili iz mašine bude manje izgužvan pre nego se bacite na peglanje, odvojte nekoliko minuta, sortirajte ga i lepo spakujte. Tako ćete uštedeti puno vremena kada ga kasnije budete peglali. Nesklopljen veš koji je jednostavno izvučen iz mašine i ostavljen na gomili par dana, biće više izgužvan nego onaj koji ste odmah po vađenju iz mašine pravilno sklopili.

Kao što smo rekli, dobro bi bilo da je veš nakon sušenja pomalo vlažan. Ako ste u mogućnosti, najbolje je košulje i bluze okačiti na vešalice da se dodatno prosuše i isprave pa ih onda sklopite. Sa druge strane, ako se košulja potpuno osušila, prije nego je okačite, možete je malo poprskati vodom, kako bi se vlakna opustila.


#4 Pažljivo složite garderobu u ormarima i fiokama


Nikada nemojte “trpati” odeću u orman ili fioke. Nakon sušenja, materijal je podložniji stvaranju nabora, odnosno gužvanju. Zato garderobu lepo složite i ostavite prostora da vazduh može nesmetano cirkulisati.


Sklopljene farmerice
 

Takođe, nakon nošenja, što je moguće urednije odložite odeću u garderober ili fioku. Pantalone i košulje se mogu nositi i nekoliko puta pre sledećeg pranja, pa ih odmah nakon nošenja okačite da vise, kako bi se vlakna prirodno istegla. Isto tako, ostavite dovoljno prostora između odeće kako bi vazduh mogao da cirkuliše, a vaša odeća lepo mirisala.

Ovo su samo neki od načina koji će vam pomoći da manje koristite peglu, a da vaša garderoba izgleda kao opeglana. Pored toga, na tržištu možete pronaći različita sredstva, uglavnom sprejeve, koji vam mogu pomoći da lakše opeglate vašu garderobu.

 

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar