SrbijaSpace logo

Kako se montira sifon za lavabo

 

Kako se montira sifon za lavabo

Naravno da je najlakše pozvati majstora, kada je potrebno da bude izvršeno renoviranje kupatila ili kuhinje, odnosno različite vrste popravki u tim delovima stana. Ali smo svakako svesni činjenice da postoje ljudi, koji vole samostalno da obavljaju različite popravke u svom domu. 

U tome im pomaže naravno znanje, koje su pre toga stekli, ali je vrlo važno i da budu zainteresovani za vršenje takvih usluga. 

Podrazumeva se da ipak ima stvari, koje ne može uraditi svako, već je neophodno ta kontaktira vodoinstalaterski servis ili samog majstora. 


Vodoinstalaterske usluge 

Kako ima onih usluga, koji isključivo mogu izvršiti vodoinstalateri, tako isto postoje i one, koje uopšteno govoreći može izvršiti svako ko ima makar malo znanja i želje da to učini. 

Ipak, ima usluga koje ne možete izvršiti bez pomoći stručnjaka, a među njima su i:

  • odgušenje kanalizacije mašinski ili ručno
  • snimanje vodovodnog i kanalizacionog sistema
  • crpljenje septičkih jama
  • čišćenje dvorišne kanalizacije
  • zamena i reparacija cevi
  • zamena wc šolje
  • zamena i popravka bojlera


Sve to su tek neke od usluga, koji isključivo vrše profesionalni vodoinstalateri. 
Ali ako imate želju, te ste imali prilike da se upoznate sa tim postupcima, samostalno možete izvršiti neke od sledećih usluga:


Međutim, ipak treba biti posebno pažljiv, te ne prepustiti ništa slučaju. Upravo iz tog razloga se savetuje da ipak angažujete profesionalce, čak i za neke vodoinstalaterske usluge, koje se smatraju jednostavnim. Na taj način će te sebe zaštititi od mnogih neprijatnosti.


Kako se montira sifon za lavabo?

Jedna od najjednostavnijih usluga, koju vrše vodoinstalateri, upravo je montiranje sifona na lavabo. Ipak, iako se radi o ne tako zahtevno postupku, osoba koja ga bude izvršavala, svakako treba da ima znanje o tome. 

Danas je, međutim sve mnogo lakše, zato što su sifoni za lavaboe uglavnom izrađeni od plastike. U prošlosti to nije bio slučaj, jer su sifoni izrađivani od čvrstih materijala. Na spojevima metalnih delova sifona na lavabou su morale da postoje gumice, a upravo tu je nastajao problem prilikom montaže.

Naime, vrlo često se događalo da osoba, koja pokuša samostalno da izvrši montažu takvog sifona, pogreši, odnosno okrene gumicu kako ne bi trebalo, pa je sifon cureo. Tada bi obično problem bio rešen dodatkom takozvane kučine, uz čiju pomoć je dolazilo do prestanka curenja na spojevima. 

Na svu sreću, danas je sve to mnogo lakše. Elastične cevi koje su izrađene od plastike su mnogo jednostavnije za montažu, pa su mnogi vodoinstalateri saglasni da je za montiranje sifona za lavabo potrebno izdvojiti tek oko pola sata vremena. 

Podrazumeva se da će vam biti potreban komplet sa elastičnim crevom za sifon, kao i šrafciger.
Najpre je potrebno da odvrnete onaj šraf, koji se nalazi na sredini, pa da na taj način metalni deo u potpunosti odvojite od elastičnog plastičnog creva za sifon. 

Zatim je potrebno da drugi kraj tog sifona ugurate u odvod, koji se nalazi u zidu. U tom slučaju može doći do određenih poteškoća, a koje se javljaju upravo zbog gume, koja bi trebalo da postoji na odvodu. Naravno da vodoinstalateri imaju rešenje za to. Dakle, ukoliko odlučite da montirate sifon za lavabo samostalno, preporuka je da od tečnog sapuna ili kupke za tuširanje napravite sapunicu, pa da blago ovlažite cev time. Na taj način ćete mnogo lakše moći i da postavite taj deo plastičnog sifona u odvod. 

Na drugoj strani je potrebno da prethodno razdvojen metalni deo postavite na rupu, koja se nalazi na odvodu lavaboa. Imajte na umu da i ovde možete imati određenu teškoću, jer u principu sve zavisi od toga kakav je metalni deo u pitanju. Savremeni sanitarni elementi nude i moderniji metalni deo, ali svakako je postupak vrlo sličan. 

Sa donje strane ćete postaviti drugi deo elastičnog creva za sifon, ali ne zaboravite da na njega stavite i gumicu, koju ste dobili prilikom kupovine. 


Kako zameniti sifon
 

Završite celokupan postupak montaže sifona za lavabo tako što ćete šrafcigerom zategnuti šraf na metalnom delu odvoda. Vrlo je važno da u tom slučaju ne preterate sa zatezanjem šrafa, jer može biti potpuno kontraproduktivno. Uopšteno govoreći, preporuka majstora jeste da ne zategnete do kraja, već samo blago. Nakon toga bi trebalo da pustite mlaz vode i proverite da li ima curenja ili ne. U slučaju da do curenja dođe, jednostavno zategnite šraf malo jače. 

Izuzetno je važno da crevo sifona za lavabo ima oblik, koji podseća na slovo U latiničnog pisma. A to je bitno zbog razlike u nivoima, odnosno da ne bi dolazilo do zadržavanja vode u sifonu. 

Na kraju, da bi ste potpuno bili sigurni da je montaža sifona za lavabo izvršena pravilno, pređite papirnom maramicom ili nekom tkaninom preko sifona, s tim da je prethodno potrebno da pustite mlaz vode. Taj korak je izuzetno značajan za proveru, jer ćete videti da li sifon curi, pa ćete uspeti i problem da otklonite u samom startu. 

Iako montaža sifona za lavabo nije naročito zahtevan postupak, najsigurnije je kontaktirati vodoinstalatere, koji će taj zahtev klijenata izvršiti. A u slučaju da se ipak odlučite samostalno to da učinite, budite vrlo obazrivi i kontaktirajte vodoinstalaterski servis, ako procenite da ovaj postupak nećete izvršiti u potpunosti uspešno.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Kutak za majstore

Baš lepo što neki majstor podeli svoje iskustvo drugima i to bez straha još kad bi pokazao i video zapis

(Dobar) +3
(Slab) 0
02-May-20 11:40:31 AMDodajte komentar