SrbijaSpace logo

Kako isplanirati budžet za renoviranje stana?

 

Kako isplanirati budžet za renoviranje stana?

Svako ko je ikada renovirao stan zna da je ovo jako zahtevan proces koji zahteva strpljenje, ali i - novac. Osnova svake dobre organizacije je dobro sastavljen plan, a velika stvar kao što je renoviranje stana, zahteva posebno odvajanje vremena za osmišljavanje i strukturisanje nacrta rada.

Kupovina novog stana, renoviranje istog ili već postojećeg doma, predstavljaju jedan od najvećih finansijskih izdataka koje ćete imati tokom života, a zbog toga će prvo i osnovno polazište za uspešnu realizaciju biti - pažljivo isplaniran budžet. Finansijski okvir je prva stvar koju ćete morati da odredite, prilikom planiranja za renoviranje.

Nakon toga, slede dalji koraci o kojima ćete imati priliku da pročitate u ovom tekstu. Oni će vam proces adaptacije prostora učiniti znatno manje stresnim, ukoliko ih uzmete u obzir i organizujete pre početka bilo kojih radova. Naoružajte se strpljenjem i pravilnim planiranjem obezbedite sebi dom iz snova u nekoliko dobro osmišljenih koraka!


#1 Raspitajte se o cenama i nemojte se voditi najjeftinijiom ponudom


Prvi i osnovni korak prilikom planiranja renoviranja jeste određivanje okvirnog budžeta za renoviranje. Počnite od sastavljanja spiska svega što biste želeli i voleli da renovirate i pogledajte vaše realno stanje na računu. Bitno je naglasiti da se budžet planira prema vašim realnim finansijskim mogućnostima, a ne prema željenim promenama.

Za početak, krenite od najbolje moguće opcije - sastavite spisak apsolutno svih promena koje biste želeli da vidite u vašem domu. Nakon toga jasno zapišite koliko biste novca mogli da izdvojite za sve promene, i - krenite u raspitivanje o cenama na tržištu. Primera radi, ukoliko se opredelite za postavljanje parketa, cena po m2 biće od ključne važnosti za planiranje budžeta.


Merdevine
 

Ipak, ne zaboravite da najjeftinija opcija na tržištu neće uvek biti i najbolja i ona koja odgovara vašim potrebama. Najpovoljnija ponuda na tržištu je ona koja će imati najbolji odnos cene i kvaliteta, zbog čega treba da na ova ulaganja gledate kao na dugoročnu investiciju.

Vaš budžet neće biti dobro iskorišćen ukoliko kvalitet istrpi, i morate da vršite popravke i ponovne radove u nekom kratom vremenskom periodu. Nasuprot toga, bolje uložite u manje, postepene popravke i adaptacije za koje ćete biti sigurni da ćete biti zadovoljni krajnjim ishodima.


#2 Konsultujte se sa prijateljima i poznanicima oko preporuka


Kako biti siguran da ste odabrali najbolju ponudu na tržištu?

Činjenica je da nikada nećete moći da budete potpuno sigurni, ali će od velike pomoći biti stara dobra - preporuka. Raspitajte se kod prijatelja, poznanika, porodice ili kolega na poslu da li znaju nekoga ko bi mogao dobro da obavi željene radove.

Ukoliko ne dobijete zadovoljavajuće informacije, tu su i internet recenzije i komentari. Na samom kraju, pre angažmana ćete svakako kontaktirati majstora, i verovatno ćete imati neku intuiciju i moći ćete da procenite da li je stručan, da li zna o čemu priča i da li je pedantan i odgovoran.


#3 Sastavite jasnu listu prioriteta za renoviranje


Rekli smo da budžet određuje vaše realno finansijsko stanje, a ne sve popravke koje želite da izvršite. Napomenuli smo i da je generalni savet da uvek birate kvalitet nasuprot kvantitetu, zbog toga ćete vrlo verovatno morati da se vodite listom prioriteta prilikom renoviranja.

Moguće je da najviše želite da promenite podove i ugradite dobar parket, a da će zamena rasvete morati da sačeka, ukoliko su vaši prioriteti takvi. Lista prioriteta treba da bude jasna, tako da sve popisane stavke sa početka budu poređane po važnosti i urgentnosti adaptacije.

Sve ovo je naravno značajno u pogledu budžeta, na ovaj način znaćete do kog prioriteta možete da idete finansijski, te se nećete rasplinjavati i na kraju ostati bez adaptacije elemenata zbog kojih ste i želeli da započnete renoviranje, ali na kraju ostali bez sredstava!


#4 Proverite da li i gde možete da napravite uštede


Ako ne štedite na kvalitetu, možda možete na nekim drugim frontovima. Primera radi, restauracija nekih delova nameštaja može poništiti potrebu za novim nameštajem prilikom renoviranja. Možda neko od vaših prijatelja ima neki alat ili materijal viška, a voljan je da pomogne i stručno, jer prosto ima više iskustva od vas.


Kartonske kutije
 

Moguće je da možete da uz pomoć prijatelja i porodice organizujete samostalno krečenje umesto da angažujete molere, ili vam oni takođe mogu pomoći u procesu selidbe. Mogućnosti su mnoge, a ovaj korak nemojte preskočiti prilikom planiranja vašeg budžeta za renoviranje stana.


#5 Ne zaboravite da ostavite deo novca za nepredviđene troškove


Na samom kraju, ne zaboravite moguće i najvažniji korak - deo novca za nepredviđene troškove. Ako ste se ikada selili, renovirali ili gradili, sasvim je sigurno da vam nepredviđeni troškovi nisu strani.

Oni se nalaze na svakom koraku, od kupovine osveženja za majstore do uočavanja loših električnih ili vodovodnih instalacija u stanu koje se moraju promeniti momentalno.

Nepredviđeni troškovi su, kao što i samo ime kaže - oni koji se ne mogu isplanirati, ali možete preduhitriti iznenađenja i dodatni stres tako što ćete deo vašeg budžeta odvojiti pre bilo kojih početka radova upravo u ove svrhe.

Pratite ove korake i pametno isplanirajte budžet na vreme, i nemamo sumnje da će vaše renoviranje stana proći bez mnogo stresa, u roku i da će krajnji rezultat biti dom o kome ste oduvek sanjali. Srećno!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Miki

Sve sto mogu sam da uradim, vise volim da uradim ja nego da zovem majstore. Evo nedavno sam sam instalirao xenonliht magnetnu sinsku rasvetu. Ispalo je super.

(Dobar) +3
(Slab) 0
24-May-21 11:45:56 AM



Srecko

Prilikom renoviranja stana veoma je bitno kakve majstore angazujete, zna se desuti da majstoi urade jedno a pokvare nesta drugo.

(Dobar) +3
(Slab) 0
24-May-21 11:27:13 AM



Dodajte komentar