SrbijaSpace logo

Vodovodne instalacije

 

Vodovodne instalacije

Kada je u pitanju objekat u izgradnji, najbitnije je da budu sa puno pažnje odabrani majstori koji će izvoditi radove. Profesionalni zidari, električari, vodoinstalateri, moleri i ostali majstori su garant za gradnju kvalitetnih objekata.

A sve to isto se odnosi i na adaptaciju, odnosno na renoviranje bilo stambenog, bilo poslovnog ili nekog drugog prostora. 
 

Adaptacija kupatila 

Kako je kupatilo možda najosetljiviji deo svakog objekta, to njegovom renoviranju treba posvetiti najveću pažnju

Najbitnije je odabrati profesionalne majstore. Keramičari, električari, zidari i vodoinstalateri moraju biti odlično usklađeni. Zato i jeste posebno važno da najpre bude izrađen plan za renoviranje kupatila.


Adaptacija kupatila
 

Osnovna svrha izrade plana jeste da ne dođe ni do kakvih propusta. Naime, vrlo je važno da vodovodne instalacije budu pravilno postavljene. Zatim je bitno pravilno rasporediti priključke za bodu i struju.
Takođe je izuzetno značajno i da kanalizacione cevi i ostali elementi tog sistema budu pravilno postavljeni. Upravo o tome moraju da vode računa majstori, tako da onda vlasnici konkretnog prostora uopšte ne treba da brinu.
 

Vodovodne instalacije 

Svejedno da li je u pitanju adaptacija kupatila, odnosno kuhinje ili je reč o objektu u izgradnji, tek vodovodne instalacije moraju biti pravilno postavljene. 
Podrazumeva se da to ni u kom slučaju nije briga vlasnika određenog prostora, već o tome vode računa profesionalni vodoinstalateri.

Ipak, trebalo bi da svako bude upoznat sa važnošću pravilnog postavljanja vodovodne, kanalizacione i elektro mreže. 

Da bi sve to bilo kvalitetno urađeno, posebno treba voditi računa o sledećim detaljima:

 • pripremiti plan radova
 • uskladiti rad svih majstora 
 • da li će cevi biti postavljene pod odgovarajućim uglom
 • koji materijal će biti korišćen za izradu kanalizacione i vodovodne mreže 
 • da li će vodoinstalater izvršiti proveru rada, nakon što postavi vodovodne instalacije 
 • hoće li klijentu biti date garancije na izvršene radove


Kako se postavljaju vodovodne instalacije?

Svaki vodoinstalater sa iskustvom će detaljno objasniti klijentu kako će biti postavljene vodovodne instalacije, odnosno kanalizacioni sistem. 
Napominjemo jos jednom da je potpuno svejedno da li je u pitanju renoviranje kupatila, odnosno adaptacija kuhinje ili objekat u izgradnji. Postupak je manje - više isti.

Najpre je potrebno da majstori posete predmetni objekat. Na licu mesta će oni izvršiti procenu. Upravo na osnovu tih informacija će i da izrade ponudu. Klijenti će odmah posle toga dobiti informacije o tome u kom vremenskom periodu će biti montirane vodovodne instalacije. A podrazumeva se da će tom prilikom saznati i koliko će ih sve to ukupno koštati. 

Nešto je dugotrajniji i zahtevniji postupak postavke vodovodne i kanalizacione mreže u zgradama i objektima druge namene veće kvadrature. Ali zahvaljujući iskustvu i znanju, koje vodoinstalateri svakako imaju, konkretne usluge će biti izvršene u najkraćem mogućem roku, te maksimalno profesionalno.

Ukoliko je u pitanju adaptacija bilo kuhinje ili kupatila, neophodno je da postojeće vodovodne instalacije budu proverene. Tek posle toga će majstori da donesu odluku o tome šta je potrebno sve da urade. Naravno da upravo na osnovu tih podataka, oni i izrađuju konačnu ponudu. 


Koliko traje montaža vodovodnih instalacija?

Da bi klijenti dobili precizan odgovor na ovo pitanje, moraju sačekati da vodoinstalateri izvrše procenu.

Naime, isključivo na osnovu toga oni mogu i dati vlasnicima konkretnog prostora informacije o tome za koliko dana, sedmica ili meseci će vodovodne instalacije da budu postavljene. 

U suštini, to zavisi od mnogo faktora. A samo neki od njih su:

 • koje površine je predmetni prostor
 • da li je u pitanju objekat u izgradnji ili već izgrađeni stambeni, poslovni ili objekat druge namene
 • koliko  će majstora da bude angažovano
 • da li je potrebno da vodoinstalateri montiraju i kanalizacioni sistem 
 • koliko se klijentu žuri 
 • ko će kupiti materijal koji je potreban , ali i neophodne sanitarne elemente
 • da li je usklađeno postavljanje vodovodne instalacije sa ostalim uslugama (električarskim, zidarskim, keramičarskim i ostalima)


Tek onog momenta kada svi ti detalji budu uzeti u obzir, klijent može da bude informisan o tome koliko će biti vremena potrebno da vodovodne instalacije budu postavljene. U skladu sa time će biti precizno obavešten i o ceni pomenute usluge.
 

Vodovodne instalacije – dodatne informacije 

Posebno je važno da klijenti precizno definišu sa nadležnima u okviru vodoinstalaterskog servisa kada će majstori moći da posete taj objekat. Zapravo će tek posle toga da se precizno dogovore i o ceni usluge, odnosno o njenom trajanju.

Pored svega toga je naročito važno i da definišu ko će pribaviti potreban repromaterijal

U većini slučajeva je praksa da majstori, koji ugrađuju vodovodne instalacije, nabavljaju i potreban materijal, što se svakako uračunava u zvaničnu cenu usluge. Naravno da postoji opcija i da klijent lično pribavi sav materijal koji je potreban. Zapravo je sve stvar njihovog ličnog dogovora.

Važno je napomenuti i to da vlasnici konkretnog prostora u većini slučajeva samostalno nabavljaju sanitarne elemente, koji će kasnije biti montirani. A to isto se odnosi i na kupatilsku galanteriju, mada opet sve zavisi od slučaja do slučaja. 

Specijalizovani servisi koji nude uslugu ugradnje vodovodnih i kanalizacionih instalacija rade neprekidno. Stvar je, zapravo u tome da u okviru svakoga od njih postoji i tim za hitne intervencije. 
 

Obezbedite sebi mir na vreme i angažuje profesionalce, kako bi vodovodne instalacije u vašem objektu funkcionisale besprekorno!


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Sam svoj majstor

Samo ću ovo da kažem, ne dao Bog da ti stvarno zatreba vodoinstalater. Nećete ih nigde naći.(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Jul-19 17:47:19 PMSrecko

Uvek treba angazovati pravog majstora kojih je danas sve manje, desava se da vam majstor dodje uradi posao a vi morate jos dva puta da ga zovete da popravi nedostatke.(Dobar) +1
(Slab) 0
19-Jul-19 10:09:07 AMPero

ako preporucim mog vodoinstalatera oce li imati posle vremena za mene? hmm.. mozda je nekad bolje precutati.(Dobar) +2
(Slab) 0
18-Jul-19 13:17:30 PMDodajte komentar